Occasionverkoop breekt records

Occasionverkoop breekt records

De occasionmarkt breekt het ene na het andere record. Nederland telt inmiddels negen miljoen auto's.

De autobedrijven hebben een recordaantal occasions verkocht en de werkplaatsen hebben een recordaantal auto's afleveringsklaar gemaakt. BOVAG en RDC melden maand-, kwartaal- en halfjaarrecords.

Wat zijn de records?

We beginnen met twee maandrecords: in mei 2021 zijn 123.982 tweedehands auto's verkocht, meer dan ooit tevoren in één maand. In juni 2021 is dat record alweer verbroken: 124.002 verkochte occasions.

Dan het kwartaalrecord: in april, mei en juni jl. (tweede kwartaal van 2021) zijn 366.677 occasions afgeleverd.

Dat is het hoogste aantal ooit in één kwartaal”

Dat is het hoogste aantal ooit in één kwartaal (en bijna twintig procent meer dan het tweede kwartaal van 2020). Tenslotte het halfjaarrecord: 685.452 verkochte occasions in de eerste helft van 2021 (ruim negen procent meer dan eerste halfjaar 2020).

Nog meer records?

Ja, een elektrisch record: twee procent van alle verkochte occasions in de eerste helft van 2021 was elektrisch (een verdubbeling) en Nederland telt op 30 juni 2021 een record aantal auto's: 9.083.506. Komt ook door de coronamaatregelen, want door de beperkingen van het openbaar vervoer is de behoefte aan individueel vervoer groot.

Wie verkocht al die auto's?

De particuliere handel doet 1/3, de vakhandel 2/3”

De handel zonder tussenkomst van autobedrijven (dus particulieren onderling) is in het afgelopen halfjaar iets afgenomen tot ruim 350.000 auto's. Daarmee doet de particuliere handel 1/3 van de markt en de vakhandel 2/3. Dat was vijftien jaar geleden nog 45 en 55 procent.

Van het deel dat de vakhandel doet kwam tot en met juni jl. bijna de helft op het conto van de vijfduizend BOVAG-leden. De andere 51 procent werd gedaan door de vijftienduizend RDW-erkenningshouders die geen BOVAG-lid zijn.

Wordt 2021 een recordjaar?

In 2020 bereikte de occasionverkoop - inclusief particuliere handel - meer dan twee miljoen transacties: een record. Tom Huyskens van BOVAG denkt dat het er om gaat spannen of aan het eind van het jaar die twee miljoen opnieuw wordt gehaald. "De vakhandel ligt wel op stoom, maar de onderlinge particuliere verkopen nemen af. Maar autobedrijven liggen wel op koers om in 2021 voor het eerst meer dan 1,3 miljoen occasions af te leveren.

John Mulder

John Mulder

Freelance redacteur

Na IVA-Driebergen werkte John Mulder bij twee auto-importeurs, voordat hij autojournalist werd. Zijn belangstelling beperkt zich niet tot autotechniek, want ook (Nederlandse) autohistorie, -ontwerp en -design hebben zijn interesse. In 2013 schreef hij het jubileumboek: "VACO 75 jaar verenigd beter" en in 2015 een 'liber amicorum' voor Ruud Spuijbroek, secretaris van VACO. John is voorzitter van Conam (Contactgroep Nederlandse Auto- en Motorhistorie).

Email: john.mulder@wxs.nl

Foto: ANP

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto ID.1

Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt...

Bovag rapporteert half miljoen EV's in Nederland

Bovag rapporteert half miljoen EV's in Nederland

Het aantal volledige elektrische personenauto's (EV's) in Nederland is deze maand de grens van 500.000 gepasseerd. Dat signaleert Bovag op basis van...

Nieuwe Niedorp - Raymond en Kirsten Surink van Autobedrijf Surink. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Trots op mijn bedrijf: Autobedrijf Surink staat voor eerlijkheid

In deze editie van Trots op mijn bedrijf Autobedrijf Surink in Nieuwe Niedorp.

Voorraadfinanciering loskrijgen wordt voor het universele autobedrijf moeilijker, merkt Allparts. daarom biedt de grossier het nu zelf aan.  - Foto: ANP

Allparts biedt garages voorraadfinanciering aan via DFM

AllParts, onderdeel van Nexus Automotive Nederland, gaat een strategische samenwerking aan met DFM, dochteronderneming van Volkswagen Bank en Pon...

Foto: ANP

Autoverkoop EU veert in april op na dip in maart

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de...

Foto: Honda

Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's.

Van de in 2023 via ARN ingezamelde lithium-ion batterijen is 74% gerecycled. - Foto: ARN

Recycling EV-batterijen verdubbeld in 2023

In 2023 is in totaal 263.373 kg aan autobatterijen via ARN voor recycling aangeboden. Ruim het dubbele in vergelijking met het jaar ervoor; toen was...

Foto: Shutterstock

Ayvens Carmarket biedt autobedrijf online toegang tot gebruikte...

Ayvens lanceert Ayvens Carmarket, een platform voor de verkoop van gebruikte auto's aan professionele autohandelaren en dealers.