Wessel Hoorn: "In onze werkplaats is iedereen een beetje leermeester"

Wessel Hoorn: "In onze werkplaats is iedereen een beetje leermeester"

Wessel Hoorn werkt bij Roordink Bedrijfswagens in Zwolle. Na de opleiding Eerste Bedrijfsautotechnicus is hij begonnen aan de opleiding Technisch Specialist Bedrijfsautotechniek. Van zijn leermeester heeft hij geleerd om zelfstandig te werken, maar dat hij altijd vragen mag stellen als hij er even niet uitkomt. "Het is fijn als een ervaren collega over je schouder meekijkt."

Aansluitend op de niveau 3 opleiding Eerste Bedrijfsautotechnicus ben je begonnen aan de niveau 4 opleiding Technisch Specialist Bedrijfsautotechniek. Hoe belangrijk is een leermeester voor het leren van het vak?

“Op school leer je de basis. In de praktijk leer je de fijne kneepjes. Veel dingen kan ik zelf al wel, maar bij sommige werkzaamheden is het prettig als iemand met meer ervaring met mij mee kan kijken. Ook bij nieuwe klussen is het fijn als de leermeester je even op weg helpt zodat je weer verder kan. En dat hij tijdens of na de klus meekijkt voor een extra check of alles goed is.”

Ik krijg alle ruimte om zelfstandig te werken”

Het werk in de bedrijfsautowerkplaats bestaat uit een mix van routineklussen en specialistische, meer uitdagende klussen. Hoe ga je daarmee om?

“Er zijn ook weleens werkzaamheden die wat minder leuk zijn. ‘Kom, we doen het met z’n allen, dan zijn we snel klaar’, zegt mijn leermeester dan. We werken hier goed samen en we helpen elkaar.”


Als bedrijfsautotechnicus en als technisch specialist moet je steeds meer verstand hebben van elektronica en diagnose. Wat betekent dat voor jouw werk?

“Mijn leermeester zegt weleens: ‘vroeger pakte je als bedrijfsautotechnicus eerst een hamer of een beitel, tegenwoordig klap je eerst de laptop open’. Het werk verandert. Op school krijg ik les over elektronica. Van mijn leermeester leer ik hoe ik die kennis in de praktijk kan toepassen. Maar hij blijft benadrukken dat ik ook verstand moet hebben van mechanische techniek. Elektronica wordt belangrijker, maar mechanische techniek blijft de basis.”

De drempel om vragen te stellen is laag”

Wat is de leerstijl van jouw leermeester?

“Hij geeft mij alle ruimte om zelfstandig te werken. Ik bereid een klus voor, ik begin, en pas als ik er zelf niet uit kom, vraag ik om hulp. Ik kan altijd bij hem terecht en hij maakt meteen tijd vrij om alles duidelijk uit te leggen. Dat is erg fijn. Met vragen kan ik ook terecht bij de chef werkplaats of bij mijn directe collega’s. De drempel om vragen te stellen is laag. Bij ons staat iedereen voor elkaar klaar. Ik kan van iedereen iets leren.”

Ook leerbedrijf of leermeester worden?
OOMT stimuleert leerlingen om te kiezen voor een loopbaan in de (technische) mobiliteitsbranche. Daarnaast ondersteunt OOMT technici die leermeester willen worden en jonge vakmensen op weg willen helpen in hun vak. Erkend leerbedrijf of leermeester worden? Kijk hier hoe je dat aanpakt ...
Dit is een partnerartikel van OOMT - lees meer in hun partnerdossier. 
Nieuwe Niedorp - Raymond en Kirsten Surink van Autobedrijf Surink. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Trots op mijn bedrijf: Autobedrijf Surink staat voor eerlijkheid

In deze editie van Trots op mijn bedrijf Autobedrijf Surink in Nieuwe Niedorp.

Voorraadfinanciering loskrijgen wordt voor het universele autobedrijf moeilijker, merkt Allparts. daarom biedt de grossier het nu zelf aan.  - Foto: ANP

Allparts biedt garages voorraadfinanciering aan via DFM

AllParts, onderdeel van Nexus Automotive Nederland, gaat een strategische samenwerking aan met DFM, dochteronderneming van Volkswagen Bank en Pon...

Foto: ANP

Autoverkoop EU veert in april op na dip in maart

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de...

Foto: Honda

Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's.

Van de in 2023 via ARN ingezamelde lithium-ion batterijen is 74% gerecycled. - Foto: ARN

Recycling EV-batterijen verdubbeld in 2023

In 2023 is in totaal 263.373 kg aan autobatterijen via ARN voor recycling aangeboden. Ruim het dubbele in vergelijking met het jaar ervoor; toen was...

Foto: Shutterstock

Ayvens Carmarket biedt autobedrijf online toegang tot gebruikte...

Ayvens lanceert Ayvens Carmarket, een platform voor de verkoop van gebruikte auto's aan professionele autohandelaren en dealers.

Foto: Shutterstock

Bovag Autowasbon als klantenbinder voor het autobedrijf

Bovag lanceert de Bovag Autowasbon. Autobedrijven kunnen die cadeau doen aan klanten na een APK of onderhoudsbeurt.

Foto: Shutterstock

ATC-livestream: auto hacken, hoe groot is het gevaar?

Auto's zijn steeds vaker permanent verbonden met het internet. Dat biedt voordelen, maar dergelijke 'connected cars' lopen ook, net als computers,...