ROC van Twente
Ford Trucks F-MAX Gen2: zuiniger door techniek
Ford Trucks vernieuwt zijn trekker en bakwagenlijn: de F-MAX Gen2 is lichter en zuiniger, de F-Line Electric rijdt volledig emissievrij. AMT zet de techniek op een rij.
Ford Trucks vernieuwt zijn trekker en bakwagenlijn: de F-MAX Gen2 is lichter en zuiniger, de F-Line Electric rijdt volledig emissievrij. AMT zet de techniek op een rij.
De definitie van 'veilig en duurzaam' is aan verandering onderhevig, vertelt Maarten Balk van de RDW. Voertuigen worden steeds meer beschouwd als onderdeel van het gehele verkeerssysteem. Dat bepaalt ook wanneer een voertuig 'veilig en duurzaam' is als het interacteert met de omgeving en de bestuurder.
Het kon niet uitblijven, ook op veiligheidsgordels komt slimmere elektronische regeling. Volvo maakt de driepuntsgordel adaptiever, en veiliger dan ooit. Waarom is dat belangrijk voor de werkplaats dat weten?
In het tweede deel van onze serie artikelen over het thermomanagement in hybride en elektrische voertuigen kijken we gedetailleerd naar het warmtepompsysteem van het MEB-platform van Volkswagen.
Het thermomanagement van hybride en elektrische voertuigen verschilt sterk van dat van een voertuig met verbrandingsmotor. Daar levert de afvalwarmte van de motor voldoende warmte voor het passagierscompartiment, wat niet het geval is bij het gebruik van een elektromotor. Hoe werkt klimaatbeheersing in een hybride of EV?
In deze Back to Basics ontleden we het Li-ion accupakket. Uit hoeveel cellen is zo'n accupakket opgebouwd? En hoe worden deze geschakeld en hoe is een accupakket eigenlijk opgebouwd?
Onlangs gingen we Back tot Basics met sensoren. In dit tweede deel zoomen we in op de microschakelaar en de testmogelijkheden ervan.
Afgelopen najaar onthulde Renault de studie Emblème, bedacht door dochter Ampere die slimme elektrische auto's ontwikkelt. Doel: een 90 % kleinere CO2-voetafdruk van wieg tot graf. Onder meer, door een 160 kW elektrische aandrijving achterin. Op een plug-in 40 kWh batterij en een 30 kW brandstofcel range-extender met 2,8 kg waterstoftank. En nu de details: wat komt er nog meer bij kijken?
"Snelladen duurt te lang en er zijn te weinig laadstations", zie daar, de belangrijkste bezwaren van automobilisten tegen elektrisch rijden. Op het laatste Wiener Motoren Symposium presenteerde Shell een oplossing: immersion cooling. In gewoon Nederlands: dompel de accucellen onder in vloeistof. Werkt dat?
In deze aflevering van Oog voor techniek: de Gen6-aandrijving voor de Neue Klasse (en alle komende elektrische BMWs). Hoe steekt die in elkaar?
Zestig jaar geleden, op 28 mei 1965, nam Hub van Doorne afscheid als president-directeur van DAF. Het was aan Gijs Berk, AMT's meest historisch onderlegde journalist, om op zeven pagina's een overzicht van Van Doorne's carrière te geven. Gijs stelde niet teleur - en toch...
In 1985 stond Autovak ('de supermarkt voor de autobranche') in het teken van de aanstaande invoering van de APK II. Als een soort nulmeting had de Rijkspolitie alvast tweeduizend willekeurige auto's onderzocht, maar al direct bleken de mankementen heel anders te zijn dan was verwacht...
De Amerikaanse auto-industrie is in 1985 terug van weggeweest, meldt AMT. Na jaren van diepe verliezen stromen de winsten weer binnen. De zware jaren zijn voorbij, en dat betekent volgens AMT dat Amerika nog steeds het land van de onbegrensde mogelijkheden is.
In 1955 pakt Th. Van der Star, de sterreporter van AMT, groots uit met een verhaal over binnenbandloze banden. Hij geeft zijn verhaal wat extra profiel door erboven te schrijven: "Een interessant artikel over een actueel onderwerp." Een beetje zelfpromotie kan geen kwaad, moet hij gedacht hebben.
Net als ooit Japanse en Koreaanse merken leidden de Chinese collega's hun komst op de Europese markt in met goedkope modellen. Zo bouw je volume op en raakt je merk bekend. Maar net als bij Europese merken kun je met topklasse modellen echt geld verdienen. BYD gaat dat proberen met het merk Denza. Iets bijzonders?
De Europese auto-industrie staat onder druk. De Chinese concurrentie is hevig, de politiek veeleisend en de consument terughoudend. Welk antwoord hebben de EU-autofabrikanten op deze druk? Meer innovaties? We legden ons oor te luisteren op dé plek om daar achter te komen: het 46e Wiener Motoren Symposium.
BorgWarner introduceert een nieuwe dubbelzijdig gekoelde 800V SiC-power module en een multilevel inverter voor efficiëntere elektrische voertuigen.
Om een elektrische truck een bruikbare actieradius te geven heb je een grote batterij nodig. En om die vlot te kunnen snelladen komen er laadpunten die 1 megawatt vermogen leveren. Nu kondigt BYD aan ook op personenauto's een megawatt te gaan loslaten. De auto's die dat aankunnen rijden al in China. Batterijfabrikant CATL volgt op de voet.