ANWB
'Toegang tot voertuigdata beperkt door nieuwe EU-regels'
Nieuwe EU-regels beperken de toegang tot voertuigdata. Dat belemmert innovatie in de aftersalesmarkt, waarschuwen brancheorganisaties.
Nieuwe EU-regels beperken de toegang tot voertuigdata. Dat belemmert innovatie in de aftersalesmarkt, waarschuwen brancheorganisaties.
Is werken met Pass-thru echt moeilijk? Maken autofabrikanten het de universeel opzettelijk lastig? Hoe zorg je dat je als universeel niet verstoken blijft van relevante reparatie-info? En welke rol speelt Bovag daarin?
Voor veel universele autobedrijven is het nog steeds iets ongrijpbaars: RMI, ook wel Pass-thru genoemd. Deze manier van voertuigdata kunnen benaderen wordt vaak gezien als complex, lastig, duur… Dat het dat niet is, en dat werken met RMI/Pass-thru het autobedrijf tijd én geld kan besparen, werd op Auto Prof 2024 uitgelegd door Anton van der Linden, technisch trainer bij GMTO.
Pass-thru is nu en in de toekomst onmisbaar. Software-updates, sleutels en andere componenten inleren, extra functies vrij schakelen, geleide storingsdiagnose, toegang tot Technische Service Bulletins, schema's en andere data, het gaat allemaal via het Pass-thru-protocol. AMT vroeg acht leveranciers en diagnosespecialisten naar hun ervaringen en tips voor Pass-thru.
Wat doe je als je bij een storing niet weet of je op het goede spoor bent? Ga je door en blijf je tijd investeren? Breng je een lastig te verplaatsen auto naar een ander autobedrijf? Maar wat moet je dan aan de klant doorberekenen? Je kunt een helpdesk om de oplossing vragen en tegelijk regelen ze Pass-thru-toegang voor je.
Software-updates, sleutels en andere componenten inleren, begeleid storingzoeken, toegang tot technische data en TSB's... Pass-thru maakt het mogelijk. Geweldig! Maar ermee werken is niet altijd eenvoudig. AMT schiet te hulp. In ruil voor je ervaringen stellen we je zes weken lang een Cardaq+3 VCI ter beschikking. Wat je daarmee kan? We vragen het diagnosespecialist Asim Saglam van Autodiagnose.eu.
Pass-thru wordt hoe langer hoe onmisbaarder. Maar, voor je er lekker mee werkt, moet je een paar hordes overwinnen. In het Pas-thru thema in AMT 11 lees je daar veel meer over. Je vindt er ook richtingaanwijzers naar hulptroepen. AMT geeft je graag nog een extra duwtje in de rug. Hoe? Door je zes weken lang de beschikking te geven over AMT's Cardaq3+ VCI. En natuurlijk over het bijbehorende telefoonnummer van de DiagnosES-hulplijn.
Het lijntje met de fabrikant, een onmisbaar stukje digitaal gereedschap voor het 'sleutelen' aan moderne voertuigen. Werk jij al met Pass-thru? Deel je ervaring met AMT en scoor een fabrieksaccount naar keuze!
Tesla-onderhoud lastig voor onafhankelijke autobedrijven? Dat valt best mee, vindt Jan Doornenbal van Auto Totaal Houten. Eenvoudig is anders, maar wie niet bang is voor een beetje uitzoekwerk, kan een interessante nieuwe doelgroep aanboren. "Tesla pioniert met elektrische mobiliteit, wij pionieren met Tesla-onderhoud."
Zodra het weer kan, gaan de medewerkers van van AutoFirst Garage Markus uit Bruinisse met het hele team racen op het circuit van Zandvoort bij Bleekemolen Race Experience. Zij zijn de winnaars van de vierde en laatste trekking van de Auto's de Baas Team Challenge. Wat was dat ook alweer, Auto's de Baas?
De medewerkers van Autohuis Rijen hebben de eerste prijs van de Auto's de Baas Team Challenge gewonnen. Zij gaan met hun hele team een dag racen op het circuit van Zandvoort, bij Bleekemolen Race Experience. Hans Joosten (BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven) reikte de prijs uit aan het trotse team. Met jouw team ook kans maken? Je hebt nog één kans op een van de gave prijzen!
Het team van Autobedrijf Mazier uit Ermelo wint een racedag met Bleekemolen's Race Planet op Zandvoort! Zij beantwoordden de meeste vragen goed in de Auto's de Baas Team Challenge. Wie zijn de andere winnaars? Ook jouw team kan nog meedoen1
Het invullen van het Digitaal Service Boek (DSB) is niet ingewikkeld, maar wel belangrijk. Dat je dit ook als universeel autobedrijf kan, laat Gert 's Heeren van MotoMedic in het Belgische Tessenderlo zien aan de hand van een Audi: "Ik maak altijd een uitgebreid rapport van de werkzaamheden die ik aan een auto heb verricht. Voor mezelf als overzicht, maar ook voor de klant, zodat hij precies weet waar hij voor betaalt. Daar hoort ook het invullen van het DSB bij. Dat geeft tevreden klanten en het verhoogt de waarde van een auto".
Software-updates, TSB's, OEM-data... Sleutelen aan moderne auto's wordt door veel autobedrijven als een (te) grote uitdaging ervaren. Hulptroepen zijn onderweg: Bovag heeft samen met opleiders, grossiers, OOMT en AMT de handen ineengeslagen met 'Auto's de Baas', een branchebreed platform om technici en ondernemers te ondersteunen bij hedendaagse techniek. Het eerste resultaat? Een website die autobedrijven op weg helpt!
Technische informatie is net zo goed als een stuk gereedschap als een momentsleutel of een multimeter. De werkplaats kan niet meer zonder schema's, technisch service bulletins en reparatie instructies. Waar haal jij je tech-info vandaan?
Wie met Pass-thru aan de slag wil merkt dat niet alleen een account aanvragen energie vergt, maar de systeemvereisten van autofabrikanten lopen ook uiteen. Van een vereiste versie van Windows tot de juiste Java-instelling. Wil je Pass-thru werkzaamheden bij diverse automerken uitvoeren, dan ontkom je haast niet aan meerdere laptops. Delphi presenteerde op de Equip Auto een interessante all-in-one oplossing. De DS-Flash.
De connected werkplaats. Wat is dat eigenlijk? Is de klantenauto dan verbonden met de werkplaats? En is dat niet bedreigend? Of is de werkplaats dan verbonden met de autofabrikant via Pass-Thru? Of is de werkplaatsapparatuur connected? Hoe ver staan we? Wat is beschikbaar en wat niet? We vragen het aan vijf leveranciers van werkplaatsequipment en twee van garagesoftware.
Wi-Fi, Bluetooth, the Internet of Things. Overal toegang tot de wereld want we zijn volop 'connected'. Even de audio voor de video via Bluetooth overzetten, een e-step reserveren met een app. De mogelijkheden blijven zich ontpoppen, zo ook in het (connected) autobedrijf. Al gaat dat mondjes maat want er is zoveel meer om aandacht voor te hebben. ADAS bijvoorbeeld.
Waarom zou ik me bezighouden met pass-thru? Ik heb mijn werkplaats vol met auto's die ik zonder kan repareren. Ik heb er geen tijd voor. Ik weet niet wat je er mee kan. Pass-thru is toch diagnose op afstand? Ik krijg toch geen informatie van fabrikantensites. Allemaal excuses en misvattingen om niet met pass-thru aan de slag te gaan. Tijd voor actie. Bovag, AMT en branchegenoten gaan je op weg helpen. Aan de slag, nu!