Alliance Automotive Group koopt Winparts

Alliance Automotive Group koopt Winparts
Met Winparts wil Alliance leren hoe je uiteindelijk de vakman beter kunt bedienen.

Alliance Automotive heeft de online onderdelenshop Winparts gekocht. Alliance kan nu duidelijker onderscheid maken tussen de zakelijke en de particuliere klanten.

Winparts (110 medewerkers, 4.000 m2 magazijn, 250.000 auto‑onderdelen) is in de afgelopen zeventien jaren uitgegroeid tot de grootste Nederlandse webwinkel in auto‑onderdelen. Hoofdkantoor en magazijn zijn gevestigd in het Groningse Winneweer. Alliance Automotive zag de groei van Winparts en pakt met de overname van Winparts de regie over dit verkoopkanaal aan particulieren.

Particulier en vakmannen

In april jl. schoof Alliance Automotive het grossiersnetwerk PartsPoint naar voren voor de vakman in de autobranche. In het verleden liepen zakelijke en particuliere klanten wel eens door elkaar, maar met de overname van Winparts hoeft dat niet meer. De particulieren hebben binnen Alliance met Winparts nu hun eigen kanaal.

Een kans die voorbij kwam

De strategie is nog niet helemaal duidelijk ”

In Nederland wil Alliance de regisseur in de keten zijn en daarom is de overname van Winparts een interessante ontwikkeling. Toch is de strategie nog niet helemaal duidelijk. Alliance spreekt over 'een kans die voorbij kwam' en wil daarom eerst van de B2C‑kennis en ‑ervaring van Winparts leren.

De overname van Winparts is gedaan om die kennis ten goede te gebruiken voor de belangrijkste klanten van Alliance en dat zijn de garagisten.

Meer stappen volgen

De oprichters van Winparts, Ari en Meinard van Essen, vinden dat de tijd rijp is voor de volgende fase en dat het beter is samen te werken, dan tegen elkaar te werken. Alliance en Winparts zullen nu zoeken naar de optimale synergie tussen producent, distributeur, grossier, garagist en uiteindelijk consument. Volgens Alliance zal dit niet de laatste stap in de strategie zijn om meerdere kanalen te bedienen.

John Mulder

John Mulder

Freelance redacteur

Na IVA-Driebergen werkte John Mulder bij twee auto-importeurs, voordat hij autojournalist werd. Zijn belangstelling beperkt zich niet tot autotechniek, want ook (Nederlandse) autohistorie, -ontwerp en -design hebben zijn interesse. In 2013 schreef hij het jubileumboek: "VACO 75 jaar verenigd beter" en in 2015 een 'liber amicorum' voor Ruud Spuijbroek, secretaris van VACO. John is voorzitter van Conam (Contactgroep Nederlandse Auto- en Motorhistorie).

Email: john.mulder@wxs.nl