Diesels verkopen nog steeds het snelste

Diesels verkopen nog steeds het snelste

Het aantal verkochte gebruikte auto's in Nederland groeit. En de occasionvoorraden blijven dalen. Dus de prijzen? Die stijgen.

De online verkoop van autobedrijven aan particulieren van gebruikte auto's in Nederland is in de eerste helft van 2021 9,8 procent hoger dan in de eerste helft van 2020. Online? Ja, databureau Indicata gaat uit van de tijd dat een occasion online wordt aangeboden. Zodra de auto van een occasionportal afgaat en niet meer terugkomt telt het als verkoop.

Wat ziet Indicata?

Allereerst dat het aantal verkochte gebruikte auto's groeit. Ten tweede dat de occasionvoorraden blijven dalen. In juni 2021 daalde de voorraad met 2,9 procent ten opzichte van mei 2021 ofwel 7,5 procent lager dan een jaar geleden. Overigens daalt ook in veel andere Europese landen de voorraad. Bij veel landen zo tussen de vijf en tien procent, maar er zijn stevige uitschieters. Het zijn dagkoersen (nou, ja, maandkoersen), maar de trend is duidelijk: de Nederlandse occasionvoorraad is veel kleiner dan een jaar geleden.

Dus de prijzen stijgen?

Precies! Want als de vraag groeit en de voorraad neemt af, dan stijgen de prijzen. Indicata verwacht dat de occasionprijzen komende tijd blijven stijgen en dat is eigenlijk niet logisch. Onder normale omstandigheden zou je immers een gestage neerwaartse beweging verwachten naarmate het jaar vordert, want hoe dichter op 31 december... Die prijsdaling is er dus niet, dankzij de hoge vraag en de dalende voorraad. Stel je ook weer niet teveel van die prijsstijging voor: de laatste maanden is het indexcijfer opgelopen van 99,1 (april 2021), naar 101,3 (juli 2021).

Diesels verkopen het snelst

Elektrische en hybride occasions zijn in Nederland de snelste stijgers, sneller ook dan in de meeste andere Europese landen. Indicata schrijft in de kop: 'verkoop elektrische voertuigen overtreft alle andere aandrijflijnen'. Eh.. ja, dat is al maanden zo, maar dat zegt alleen iets over de procentuele maandelijkse stijging.

Veel interessanter is dat elektrische occasions niet sneller verkopen dan benzine- en dieselauto's. Integendeel zelfs. Elektrische auto's staan langer op voorraad (omzetsnelheid 3,6 keer) dan gebruikte dieselauto's (omzetsnelheid 6,2 keer). Diesels verkopen dus nog steeds het snelst.

XC90 is kampioen omloopsnelheid

De best verkochte occasion (jonger dan vier jaar) is de VW Golf, gevolgd door de VW Polo. De auto met de hoogste omloopsnelheid (zestien keer) is de Volvo XC90, gevolgd door de Toyota Auris (veertien keer) en de Seat Ateca en VW Passat (beide dertien keer). Dat is de Nederlandse situatie. Europees is dat onder de benzineauto’s de Opel Zafira (zevenentwintig keer), onder de diesels de Opel Mokka (éénentwintig keer), onder de hybride auto's de Toyota Auris (vijftien keer) en onder de elektrische auto's de MG ZS (vijftien keer).

Wie zelf eens de dag-, pardon maandkoersen wil bekijken: Indicata publiceert ze elke maand.

John Mulder

John Mulder

Freelance redacteur

Na IVA-Driebergen werkte John Mulder bij twee auto-importeurs, voordat hij autojournalist werd. Zijn belangstelling beperkt zich niet tot autotechniek, want ook (Nederlandse) autohistorie, -ontwerp en -design hebben zijn interesse. In 2013 schreef hij het jubileumboek: "VACO 75 jaar verenigd beter" en in 2015 een 'liber amicorum' voor Ruud Spuijbroek, secretaris van VACO. John is voorzitter van Conam (Contactgroep Nederlandse Auto- en Motorhistorie).

Email: john.mulder@wxs.nl

Foto: ANP

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto ID.1

Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt...

Bovag rapporteert half miljoen EV's in Nederland

Bovag rapporteert half miljoen EV's in Nederland

Het aantal volledige elektrische personenauto's (EV's) in Nederland is deze maand de grens van 500.000 gepasseerd. Dat signaleert Bovag op basis van...

Nieuwe Niedorp - Raymond en Kirsten Surink van Autobedrijf Surink. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Trots op mijn bedrijf: Autobedrijf Surink staat voor eerlijkheid

In deze editie van Trots op mijn bedrijf Autobedrijf Surink in Nieuwe Niedorp.

Voorraadfinanciering loskrijgen wordt voor het universele autobedrijf moeilijker, merkt Allparts. daarom biedt de grossier het nu zelf aan.  - Foto: ANP

Allparts biedt garages voorraadfinanciering aan via DFM

AllParts, onderdeel van Nexus Automotive Nederland, gaat een strategische samenwerking aan met DFM, dochteronderneming van Volkswagen Bank en Pon...

Foto: ANP

Autoverkoop EU veert in april op na dip in maart

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de...

Foto: Honda

Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's.

Van de in 2023 via ARN ingezamelde lithium-ion batterijen is 74% gerecycled. - Foto: ARN

Recycling EV-batterijen verdubbeld in 2023

In 2023 is in totaal 263.373 kg aan autobatterijen via ARN voor recycling aangeboden. Ruim het dubbele in vergelijking met het jaar ervoor; toen was...

Foto: Shutterstock

Ayvens Carmarket biedt autobedrijf online toegang tot gebruikte...

Ayvens lanceert Ayvens Carmarket, een platform voor de verkoop van gebruikte auto's aan professionele autohandelaren en dealers.