Occasionverkoop breekt records

Occasionverkoop breekt records

De occasionmarkt breekt het ene na het andere record. Nederland telt inmiddels negen miljoen auto's.

De autobedrijven hebben een recordaantal occasions verkocht en de werkplaatsen hebben een recordaantal auto's afleveringsklaar gemaakt. BOVAG en RDC melden maand-, kwartaal- en halfjaarrecords.

Wat zijn de records?

We beginnen met twee maandrecords: in mei 2021 zijn 123.982 tweedehands auto's verkocht, meer dan ooit tevoren in één maand. In juni 2021 is dat record alweer verbroken: 124.002 verkochte occasions.

Dan het kwartaalrecord: in april, mei en juni jl. (tweede kwartaal van 2021) zijn 366.677 occasions afgeleverd.

Dat is het hoogste aantal ooit in één kwartaal”

Dat is het hoogste aantal ooit in één kwartaal (en bijna twintig procent meer dan het tweede kwartaal van 2020). Tenslotte het halfjaarrecord: 685.452 verkochte occasions in de eerste helft van 2021 (ruim negen procent meer dan eerste halfjaar 2020).

Nog meer records?

Ja, een elektrisch record: twee procent van alle verkochte occasions in de eerste helft van 2021 was elektrisch (een verdubbeling) en Nederland telt op 30 juni 2021 een record aantal auto's: 9.083.506. Komt ook door de coronamaatregelen, want door de beperkingen van het openbaar vervoer is de behoefte aan individueel vervoer groot.

Wie verkocht al die auto's?

De particuliere handel doet 1/3, de vakhandel 2/3”

De handel zonder tussenkomst van autobedrijven (dus particulieren onderling) is in het afgelopen halfjaar iets afgenomen tot ruim 350.000 auto's. Daarmee doet de particuliere handel 1/3 van de markt en de vakhandel 2/3. Dat was vijftien jaar geleden nog 45 en 55 procent.

Van het deel dat de vakhandel doet kwam tot en met juni jl. bijna de helft op het conto van de vijfduizend BOVAG-leden. De andere 51 procent werd gedaan door de vijftienduizend RDW-erkenningshouders die geen BOVAG-lid zijn.

Wordt 2021 een recordjaar?

In 2020 bereikte de occasionverkoop - inclusief particuliere handel - meer dan twee miljoen transacties: een record. Tom Huyskens van BOVAG denkt dat het er om gaat spannen of aan het eind van het jaar die twee miljoen opnieuw wordt gehaald. "De vakhandel ligt wel op stoom, maar de onderlinge particuliere verkopen nemen af. Maar autobedrijven liggen wel op koers om in 2021 voor het eerst meer dan 1,3 miljoen occasions af te leveren.

John Mulder

John Mulder

Freelance redacteur

Na IVA-Driebergen werkte John Mulder bij twee auto-importeurs, voordat hij autojournalist werd. Zijn belangstelling beperkt zich niet tot autotechniek, want ook (Nederlandse) autohistorie, -ontwerp en -design hebben zijn interesse. In 2013 schreef hij het jubileumboek: "VACO 75 jaar verenigd beter" en in 2015 een 'liber amicorum' voor Ruud Spuijbroek, secretaris van VACO. John is voorzitter van Conam (Contactgroep Nederlandse Auto- en Motorhistorie).

Email: john.mulder@wxs.nl

Foto: Honda

Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's.

Van de in 2023 via ARN ingezamelde lithium-ion batterijen is 74% gerecycled. - Foto: ARN

Recycling EV-batterijen verdubbeld in 2023

In 2023 is in totaal 263.373 kg aan autobatterijen via ARN voor recycling aangeboden. Ruim het dubbele in vergelijking met het jaar ervoor; toen was...

Foto: Shutterstock

Ayvens Carmarket biedt autobedrijf online toegang tot gebruikte...

Ayvens lanceert Ayvens Carmarket, een platform voor de verkoop van gebruikte auto's aan professionele autohandelaren en dealers.

Foto: Shutterstock

Bovag Autowasbon als klantenbinder voor het autobedrijf

Bovag lanceert de Bovag Autowasbon. Autobedrijven kunnen die cadeau doen aan klanten na een APK of onderhoudsbeurt.

Foto: Shutterstock

ATC-livestream: auto hacken, hoe groot is het gevaar?

Auto's zijn steeds vaker permanent verbonden met het internet. Dat biedt voordelen, maar dergelijke 'connected cars' lopen ook, net als computers,...

Foto's: Peter Aansorgh

Banden retreaden: zo werkt het

Versleten banden kunnen van een nieuw loopvlak worden voorzien. Hoe werkt dit banden retreaden? Dat lees je in dit artikel.

Foto: Shutterstock

EV voor het eerst populairder dan diesel op tweedehandsmarkt

Elektrische voertuigen hebben diesel voor het eerst in een jaar overtroffen in populariteit, terwijl hybride benzineauto's een historisch hoge...

Foto: Shutterstock

Verkoop elektrische auto's stijgt met 9,6%

Er werden in april 9.092 nieuwe EV's geregistreerd, een stijging van 9,6 procent ten opzichte van de 8.299 geregistreerde EV's in april 2023.