Harrie Luikens: 'Tegenwoordig leer je in een week meer dan vroeger in een jaar'

Harrie Luikens: 'Tegenwoordig leer je in een week meer dan vroeger in een jaar'
Harrie Luikens: "Kennis van nieuwe techniek en elektronica is nodig om je werk goed te kunnen doen."

Behalve ondernemer en werkgever is Harrie Luikens een liefhebber van techniek. Hij grijpt elke gelegenheid aan om zijn vakkennis en de vakkennis van zijn team te vergroten. "Bij ons krijgt iedereen de kans om op zijn eigen niveau door te groeien in het vak."

Waarom vind je het belangrijk dat medewerkers ook na hun beroepsopleiding doorleren?

“Autotechniek verandert snel. Er komt steeds meer elektronica bij. Als autotechnicus leer je tegenwoordig in een week meer dan vroeger in een jaar. Kennis van nieuwe techniek en elektronica is nodig om je werk goed te kunnen doen. Daarom moet je ook na je opleiding jezelf blijven ontwikkelen.”

Je geeft zelf het goede voorbeeld. Kan je vertellen hoe je jouw eigen vakkennis bijhoudt?

Een week waarin ik niets nieuws leer, is een verloren week”

“Ik ben opgeleid als timmerman, metselaar en tegelzetter, maar ik ben al snel overgestapt naar de truck- en autowerkplaats. Daar ontdekte ik dat ik nog heel veel moest leren. Ik ben terug naar school gegaan en kreeg de smaak van het leren te pakken.

Ik heb eerst al mijn diploma’s gehaald, van autotechnicus tot apk keurmeester. Daarna ben ik verdergegaan met cursussen en trainingen. Dat doe ik nog steeds. Ik wil niet stoppen met leren. Een week waarin ik niets nieuws leer, is een verloren week.”

Naam
Leeftijd
Bedrijf
Opleiding

Welke trainingen volgen jullie? En hoe trainen jullie, fysiek of online?

“In de werkplaats heb je verschillende mensen met verschillende vaardigheden nodig. Het gaat om een goede mix van mensen en vakkennis. Ik geef iedereen de kans om op zijn eigen niveau door te groeien. We volgen fysieke en online trainingen. E-learning is laagdrempelig en efficiënt. Je bepaalt zelf waar en wanneer je de lessen volgt.

Een ander voordeel is dat je e-learning in je eigen tempo kan doen. Je kijkt de uitleg net zo lang terug totdat je het snapt. Het is een perfecte aanvulling op fysiek trainen.”

Heb je praktische tips die je met anderen wil delen?

Jezelf ontwikkelen in je vak is niet leeftijdsgebonden”

“Het maakt niet uit of je jong of oud bent, jezelf ontwikkelen in je vak is niet leeftijdsgebonden. Het gaat erom dat je ontdekt wat jou motiveert om nieuwe dingen te doen. Overdag ben ik urenlang bezig met diagnose en storingzoeken.

Thuis klap ik na het avondeten de laptop open kijk ik video’s over mijn vak. Ik steek er altijd wat van op. Mijn tip is: zorg dat je nieuwsgierig blijft. Dan volgt het leren vanzelf.”

OOMT geeft jouw loopbaan een onderhoudsbeurt

Dit is een partnerartikel van OOMT - lees meer artikelen in het partnerdossier, zoals: