Terugkijken: AMT-ATC Livestream Luchtvering, lust of lastig?

Terugkijken: AMT-ATC Livestream Luchtvering, lust of lastig?

Luchtvering kennen we vooral van auto’s uit de topklasse, het SUV-segment en een enkele bedrijfswagen. Maar onbewust zijn er steeds meer auto’s voorzien van deze techniek, auto’s die ook steeds vaker in de werkplaats terechtkomen. In deze AMT-ATC Livestream ontdek je de ins en outs van luchtvering.

Michel Brilman van VB-Airsuspension licht vele mogelijke toepassingen van luchtvering toe, waaronder gebruik in knielende bussen en inbouw in campers. Daarna is het woord aan Jacco Speelman, eigenaar van JS Automotive in Westerbork. Hij heeft veel ervaring met de luchtvering van VB-Airsuspension en licht de techniek vanuit de praktijk toe.

Geen spannend systeem…

Uit welke componenten bestaat het luchtveringssysteem? En gaat het mis, hoe start je met storingzoeken? “Het is geen spannend systeem, als je maar weet hoe het in elkaar steekt.” Jacco deelt hoe je vroegtijdig problemen herkent en geeft diverse handvatten waarvan je kan profiteren.

VB SemiAir luchtvering

Eén van de cases betreft een BMW met luchtgeveerde achteras, die na een avond stilstand ’s ochtends met z’n achterkant op de grond ligt. “Geen probleem” volgens het autobedrijf waar de eigenaar klant is, maar klopt dat wel?

Dat en meer praktijkvoorbeelden worden in deze livestream behandeld. Dat geldt ook voor jouw vragen, die je live stelt via chat of mail.

Elco van der Meer

Elco van der Meer

Redacteur

Elco testte jarenlang nieuwe auto’s en houdt van mobiliteit in de breedste zin van het woord. Ook van elektrische auto’s en van andere slimme mobiliteitsoplossingen. Wel pleit hij voor een genuanceerde kijk op auto’s en de autobranche. “Het stoort mij dat politici en nieuwsmedia vaak nét niet genoeg weten van auto’s om er iets over te mogen beweren. En dat ze auto’s vaak net niet belangrijk genoeg vinden om zich er echt in te verdiepen.”

Zijn eigen wagenpark kent twee posities. Eén daarvan wordt vast ingevuld door een gele Peugeot 306 Cabriolet, op de ‘wisselplaats’ vond je onder meer een Ford Mondeo Wagon met een – tot voor kort – extreem olieverbruik.

Het kleine MEB-platform keert terug naar traditionele opbouw, motor voorin en een niet -dure torsie-achteras waar geen tweede motor bij kan.

Dit jaar komt een herziene VW ID.3, oorspronkelijk beschouwd als de batterij-Golf voor morgen. Een massaal succes werd de ID.3 nog niet, eerder het...