Aanhoudend goede omzetkansen in dieselservice

Aanhoudend goede omzetkansen in dieselservice
Nog lange tijd zal dieselonderhoud een flink werkaanbod opleveren, daarvan is NGK vast overtuigd en blijft daarom ook in dieseltechniek investeren.

Een super-efficiënt 'werkpaard' en ideaal voor wagenparken, met steeds lagere emissies: dat zijn belangrijke voordelen van dieselmotoren. De leidende ontstekingsspecialist NGK Spark Plug legt uit waarom diesels een waardevolle motorsoort blijven voor de toekomst, en verstrekt tips hoe ze optimaal blijven draaien.

Terecht blijven moderne dieselvoertuigen wereldwijd populair. Ze zijn stil, lopen van nature zuinig, en doen het goed wat betreft uitlaatemissies. Hun kracht en zuinigheid maken ze ook geknipt voor bedrijfswagenvloten. Daarom blijft dieselservice heel interessant voor de aftermarket, en een doel voor technologische investering door ’s werelds grootste aanbieder van gloeibougies.

Voordelen van diesel rijden

Dieselvoertuigen bieden een reeks voordelen voor rijders en vlooteigenaren. Bijvoorbeeld wat betreft gunstig brandstofverbruik over lange afstanden komt geen andere verbrandingsmotor in de buurt. Gemiddeld bieden dieselmotoren een 20 tot 30 procent lager verbruik dan benzineversies. Dus hoewel ze duurder zijn in aanschaf leveren ze op langere duur kostenbesparing. Daarnaast bieden diesels meer trekkracht dan benzinemotoren.

Kai Wilschrei, Senior Manager Technical Services Aftermarket bij NGK Spark Plug Europe, legt uit: “Diesels leveren meer koppel bij lagere toerentallen vergeleken met benzinemotoren. Hoe meer koppel - ‘draaikracht’ - de krukas van een motor levert, hoe efficiënter hij werkt.”

Dieselmotoren zijn geen grote vervuilers meer, en wel zuinig zodat ze helpen aan de verlangde verlaging van de CO2 uitstoot die voor autofabrikanten van het allergrootste belang is.

Hoog koppel en laag verbruik zijn vooral belangrijk voor grotere voertuigen, zoals trucks, bussen en terreinwagens, die veel trekkracht nodig hebben. “Zware voertuigen met dieselmotoren trekken beter dan die met benzinemotor”, vervolgt hij, “vandaar de verdiende reputatie voor diesels als werkpaard.”

Lagere CO2 uitstoot

Wat betreft de productie van kooldioxide is de diesel ook een stuk beter dan benzinemotoren, met een doorgaans 20 % lagere CO2 uitstoot. “Als het erom gaat CO2 te reduceren spelen diesels nog altijd een belangrijke rol om dat doel te bereiken”, raadt Wilschrei aan.

De uitstoot van stikstofoxiden NOx is ook nog nooit zo laag geweest. “De laatste paar jaar zijn steeds meer diesels uitgerust met SCR selectieve katalytische reductie techniek”, zegt hij.

“Daarbij worden kleine hoeveelheden AdBlue – een waterige ureum-oplossing – in het dieseluitlaatgas gespoten, waardoor 85 % van de NOx wordt omgezet in onschadelijke waterdamp en stikstof.”

Inderdaad toonde onafhankelijk onderzoek van de Duitse automobielclub ADAC aan, bij de nieuwste Euro 6c en 6d-temp modellen van fabrikanten zoals Mercedes-Benz, Opel en BMW, dat de meeste ruim beneden de nu toegestane grens van 168 mg/km NOx blijven. Sommige produceren nog minder NOx dan hun vergelijkbare benzineversies. Volgens ADAC stootte de Mercedes C 220d bij testen op de weg zelfs een nauwelijks meer meetbaar niveau van minder dan 1 mg/km NOx uit.

Gloeibougies zijn steeds meer een heel belangrijk element geworden om de uitlaatgasreiniging bij diesels met roetfilter en SCR-katalysator optimaal te laten werken.

De basisfunctie van gloeibougies

In tegenstelling tot benzinemotoren heeft de diesel geen bougievonk nodig om te ontsteken, hij werkt met zelfontsteking. Door de hoge compressieverhouding op de aangezogen lucht bereikt die snel een temperatuur tot 900 0C. Als daar brandstof in wordt gespoten ontsteekt die spontaan.

Wanneer de motor koud is gaat echter veel warmte verloren naar de cilinderwanden. Er blijft onvoldoende over voor de ontsteking, gloeibougies zorgen dan voor de nodige aanvullende warmte.

“Ze werken net als een dompelverwarmer”, bevestigt de expert. “Het zogenaamde voorgloeien levert de benodigde warmte om een diesel bij koud weer aan de gang te krijgen.”

Taak van gloeibougies in elk seizoen

• Tussengloeien: gloeibougies helpen de uitlaatgas recirculatieklep (EGR) schoon te houden. Als de uitlaatgassen afkoelen, bijvoorbeeld bij onbelast uitrollen, helpen gloeibougies om de afzetting van roet te verminderen. Met ‘tussengloeien’ warmen ze zo nodig het uitlaatgas op, zodat het niet beneden de kritische temperatuur komt waar door onvolledige verbranding roet ontstaat.
• Regeneratiegloeien: de gloeibougies spelen een cruciale rol bij het schoonhouden van het roetfilter (DPF). Om roetopbouw te voorkomen produceren de gloeibougies een ‘regeneratie functie’, met temperaturen van ruim boven 1000 0C om roetafzetting weg te branden.
• Nagloeien: tegenwoordig leveren gloeibougies ook een belangrijke bijdrage aan schoner uitlaatgas. Door na de start enkele minuten na te gloeien treedt al tijdens de opwarmfase een volledige, schone dieselverbranding op.

Wees zorgvuldig bij demontage en montage.

Kansen voor het autobedrijf

Met de productlijnen van OE-kwaliteit biedt NGK Spark Plug een uitgelezen kans voor omzet in de aftermarket.

“We hebben elk soort gloeibougietechniek in huis en dekken 4000 toepassingen, wat neerkomt op 86 % van de Europese dieselauto’s. Er is dus bijna altijd een NGK gloeibougie die speciaal is ontwikkeld om je klantenauto optimaal te bedienen”, zegt Thorsten Schmeing, Product Manager Aftermarket EMEA.

“We geloven bij NGK Spark Plug in het aanhoudend potentieel van diesels, en de groeiende rol die gloeibougies daarbij spelen in het verlagen van emissies. We zijn vastbesloten in R&D te blijven investeren om onze producten verder te verbeteren. Gloeibougies zijn nu en ook in de toekomst een goede omzetmaker voor het autobedrijf”, zo sluit de expert af.

Drie belangrijkste tips voor gloeibougie onderhoud

• Controleer op fouten: ga regelmatig na of de gloeibougies goed werken. Scannen van foutcodes kan helpen, maar vergeet niet dat oudere systemen de gloeibougies niet bewaken. Aanbevolen wordt om de gloeifunctie zelf te meten.
• Stroommeting: gebruik een inductieve ampèremeter om de stroomsterkte te controleren. Doe dit op elke gloeiplug afzonderlijk. Bij nieuwere systemen moet met een diagnosetester het gloeisysteem geactiveerd worden. Alleen het contact aanzetten zal niet altijd meteen het gloeisysteem inschakelen.
• Voorzichtige de- en montage: zet olie rond de gloeiplug en laat enkele dagen inwerken om demontage te vergemakkelijken. Zo voorkom je dat de gloeiplug afbreekt. Maak met de motor op bedrijfstemperatuur de gloeibougies los, blaas met perslucht de omgeving schoon. Draai de gloeibougies dan verder uit, met een momentsleutel die het losdraaikoppel kan aangeven zodat dit niet te hoog wordt met risico dat de plug afbreekt. Verwijder met een ruimer eventuele koolaanslag uit het gloeibougie gat. Draai de nieuwe gloeibougies met de hand in, trek ze aan met een momentsleutel volgens het op de NGK verpakking aangegeven koppel. Let op dat het gereedschap recht op de gloeibougie wordt gezet.
• Meer tips op www.techniwiki.com

Dit artikel is gesponsord door NGK-NTK / bekijk hier het partnerdossier.

Foto: Shutterstock

Akkoord cao banden- en wielenbranche: ruim 9% loonsverhoging

De leden van FNV Metaal hebben met ruime meerderheid ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao voor de Banden- en Wielenbranche....

De AI van Phyron is speciaal ontworpen om dealers meer auto’s te helpen verkopen.

Zo verlaagt AI-videotechnologie kosten van het autobedrijf

Deense auto-ondernemer Jan Nygaard, die een aantal vooraanstaande BMW- en Mini-dealers in de omgeving van Kopenhagen runt, gaat de...

Bang voor een emissietest? Geen nood, met een APK op afstand kom je zorgeloos door de keuring... Maar de gevolgen voor de erkenninghouder die betrapt wordt,  zijn niet mals! - Foto: Shutterstock

APK op afstand: hierom moet je er nooit aan meewerken

'APK op afstand' wordt het genoemd en er wordt regelmatig mee geadverteerd op onder meer socialmediakanalen. Wat is het, hoe werkt het en waarom moet...

Exclusieve modellen zoals deze Rover 75 Estate zijn tegenwoordig vaak in handen van echte liefhebbers die hun auto het liefst uitbesteden aan een echte specialist. - Foto's: Gert te Lintelo

Auto-onderdelen voor 'dode' merken: deze specialisten houden ze in...

Met de 25, 45 en 75 was Rover redelijk succesvol, net als MG met sportieve parallelmodellen en de eigen tweezitter MGF, later TF. In 2005 kwam daar...

Foto: Continental

TireTech App van Continental digitaliseert bandenservice verder

Continental breidt zijn TireTech App uit met tal van extra functies.

Foto: Innovam

Innovam ontwikkelt schadehersteltraining voor NIO-technici

Innovam gaat een exclusief trainingsprogramma voor schadeherstel ontwikkelen voor het automerk NIO, gericht op het opleiden van hun technici uit heel...

Daan Olgers wil met autoDaan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Trotse ondernemer Daan Olgers: 'Alleen ga je sneller, samen kom je...

Daan Olgers heeft op 23-jarige leeftijd het oudste autobedrijf van de Noordoostpolder overgenomen. In Trots op mijn bedrijf vertelt Daan hoe dat is...

De gemiddelde reparatiekosten voor defecten onder garantie zijn van 2022 naar 2023 met maar liefst 40 euro gestegen. Foto: Shutterstock

Reparatiekosten stijgen ongekend hard: 657 euro in 2023

De recentste analyse van de claimverdeling door CarGarantie toont aan dat er in 2023 voor een defect onder garantie gemiddeld 657 euro moest worden...