Auto Prof - AMT Live 2020: HAN Automotive onderzoekt hoe jouw werkplaats er in 2030 écht uit ziet

Auto Prof - AMT Live 2020: HAN Automotive onderzoekt hoe jouw werkplaats er in 2030 écht uit ziet
De uitkomsten van het HAN Automotive Research-onderzoek 'Werkplaats op Weg' in één pakkend beeld samengevat. Welke routes je kan bewandelen? Arno van der Steen en Jarek Keinen wijzen je de wegen!

HAN-Automotive Research onderzocht welke veranderingen in de branche ervoor zorgen dat de werkplaats van nu over een paar jaar niet meer bestaat. Gelukkig hebben zij ook onderzocht hoe jij je autobedrijf levensvatbaar houdt. Geen glazen bol, maar realistisch. Bovendien bieden zij praktische tools die je daarbij helpen.

Het HAN-project ‘Werkplaats op weg’ (WoW) is een begrip geworden in de branche en kan gezien worden als een aanvulling op het onderzoek ‘Werkplaats van de Toekomst’ (WvdT) dat Innovam heeft uitgevoerd in opdracht van OOMT, BOVAG en RAI.

Waar WvdT vooral beleidsmatig, strategisch gericht was op de lange termijn van 2040, heeft WoW de focus op de praktische invulling voor autobedrijven op de middellange termijn (2030).

WoW richt zich op drie grote veranderingen die onze branche beïnvloeden:

  • Veranderingen in voertuigtechnologie. Bijvoorbeeld: informatietechnologie voor besturing, monitoring, communicatie en elektrische aandrijving;
  • Veranderingen in procestechnologie. Bijvoorbeeld Smart Industry ( denk aan: big data, augmented reality, Internet of Things);
  • Veranderingen in klantgedrag. Verschuiving van voertuigbezit naar -gebruik, flexibelere service.

Trendwatchers en futurologen

Voor veel autobedrijven is niet duidelijk hoe de verandering naar de toekomstige werkplaats zal zijn. Er zijn genoeg rapporten, studies en trendwatchers die aangeven wat de verwachting van de verandering is. Maar nergens wordt aangegeven hoe je je autobedrijf levensvatbaar kan houden.

Krantenkoppen die moord en brand schreeuwen dat het autobedrijf bedreigd wordt is echt niks nieuws. Daarbij weten we allemaal dat het universele autobedrijf heeft aangetoond elke uitdaging aan te kunnen, ook al lijkt het in eerste instantie spannend.

Het HAN-onderzoek naar de werkplaats van de toekomst helpt je daar op praktische wijze bij. Dit onderzoek wil antwoord te geven op de vraag op welke wijze onderhoud en reparatie van auto’s in de toekomst effectief en efficiënt georganiseerd kan worden. Daarvoor heeft het onderzoeksteam digitale tools ontwikkeld waarmee autobedrijven eenvoudig de gevolgen van de veranderingen kunnen inschatten. Zowel in soort bedrijf als de gewenste personele invulling van deze keuze.

Kennissessie

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek en wat dat écht kan betekenen voor jouw bedrijf komen HAN- onderzoekers Jarek Keinen en en Arno van der Steen hoogstpersoonlijk uitleggen in hun kennissessie op Auto Prof - AMT Live. Natuurlijk vertellen zij ook meer over de tools die zij ontwikkeld hebben.

The place to be? Kennisdome A, elke beursdag om 18.30 uur.

Heb jij je nog niet aangemeld voor Auto Prof AMT Live? Schrijf je in als gast van AMT (gebruik code 2501), zien we je daar!

Jarek Keiren

Jarek is hoofdzakelijk betrokken bij onderzoeksonderwerpen waarin digitalisatie een rol speelt. Zo werkt hij binnen de HAN mee aan verschillende onderzoeken, waaronder ‘Werkplaats op Weg’. Daarnaast ondersteunt hij diverse interne projecten en begeleid hij studentgroepen bij het uitvoeren van hun project. Jarek heeft de studierichting ICT Media Management afgerond aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze studie richt zich op het verbeteren van organisatorische processen waarbij IT een belangrijke rol speelt.

Arno van der Steen

Arno van der Steen, is Senior Projectleider bij HAN Automotive Research. Hij onderzoekt de meer sociaal maatschappelijke kant van de techniek. Wat zijn de gevolgen van de technologische ontwikkelingen voor gebruiksmogelijkheden en welke gevolgen heeft dat voor de mensen in de industrie, het automotive netwerk en de berijders? Zijn interesse voor Smart Mobility en de brancheontwikkelingen zijn altijd de leidraad geweest voor zijn activiteiten, waarbij het gebruik van gegevens en de vertaling daarvan naar de juiste informatie voor gebruikers voorop blijft staan.