Auto Prof - AMT Live 2020: HAN Automotive onderzoekt hoe jouw werkplaats er in 2030 écht uit ziet

Auto Prof - AMT Live 2020: HAN Automotive onderzoekt hoe jouw werkplaats er in 2030 écht uit ziet
De uitkomsten van het HAN Automotive Research-onderzoek 'Werkplaats op Weg' in één pakkend beeld samengevat. Welke routes je kan bewandelen? Arno van der Steen en Jarek Keinen wijzen je de wegen!

HAN-Automotive Research onderzocht welke veranderingen in de branche ervoor zorgen dat de werkplaats van nu over een paar jaar niet meer bestaat. Gelukkig hebben zij ook onderzocht hoe jij je autobedrijf levensvatbaar houdt. Geen glazen bol, maar realistisch. Bovendien bieden zij praktische tools die je daarbij helpen.

Het HAN-project ‘Werkplaats op weg’ (WoW) is een begrip geworden in de branche en kan gezien worden als een aanvulling op het onderzoek ‘Werkplaats van de Toekomst’ (WvdT) dat Innovam heeft uitgevoerd in opdracht van OOMT, BOVAG en RAI.

Waar WvdT vooral beleidsmatig, strategisch gericht was op de lange termijn van 2040, heeft WoW de focus op de praktische invulling voor autobedrijven op de middellange termijn (2030).

WoW richt zich op drie grote veranderingen die onze branche beïnvloeden:

  • Veranderingen in voertuigtechnologie. Bijvoorbeeld: informatietechnologie voor besturing, monitoring, communicatie en elektrische aandrijving;
  • Veranderingen in procestechnologie. Bijvoorbeeld Smart Industry ( denk aan: big data, augmented reality, Internet of Things);
  • Veranderingen in klantgedrag. Verschuiving van voertuigbezit naar -gebruik, flexibelere service.

Trendwatchers en futurologen

Voor veel autobedrijven is niet duidelijk hoe de verandering naar de toekomstige werkplaats zal zijn. Er zijn genoeg rapporten, studies en trendwatchers die aangeven wat de verwachting van de verandering is. Maar nergens wordt aangegeven hoe je je autobedrijf levensvatbaar kan houden.

Krantenkoppen die moord en brand schreeuwen dat het autobedrijf bedreigd wordt is echt niks nieuws. Daarbij weten we allemaal dat het universele autobedrijf heeft aangetoond elke uitdaging aan te kunnen, ook al  lijkt het in eerste instantie spannend.

Het HAN-onderzoek naar de werkplaats van de toekomst helpt je daar op praktische wijze bij. Dit onderzoek wil antwoord te geven op de vraag op welke wijze onderhoud en reparatie van auto’s in de toekomst effectief en efficiënt georganiseerd kan worden.  Daarvoor heeft het onderzoeksteam digitale tools ontwikkeld waarmee autobedrijven eenvoudig de gevolgen van de veranderingen kunnen inschatten. Zowel in soort bedrijf als de gewenste personele invulling van deze keuze.

Kennissessie

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek en wat dat écht kan betekenen voor jouw bedrijf komen HAN- onderzoekers Jarek Keinen en en Arno van der Steen hoogstpersoonlijk uitleggen in hun kennissessie op Auto Prof - AMT Live. Natuurlijk vertellen zij ook meer over de tools die zij ontwikkeld hebben.

The place to be? Kennisdome A, elke beursdag om 18.30 uur.

Heb jij je nog niet aangemeld voor Auto Prof AMT Live? Schrijf je in als gast van AMT (gebruik code 2501), zien we je daar!

Jarek Keiren

Jarek is hoofdzakelijk betrokken bij onderzoeksonderwerpen waarin digitalisatie een rol speelt. Zo werkt hij binnen de HAN mee aan verschillende onderzoeken, waaronder ‘Werkplaats op Weg’. Daarnaast ondersteunt hij diverse interne projecten en begeleid hij studentgroepen bij het uitvoeren van hun project. Jarek heeft de studierichting ICT Media Management afgerond aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze studie richt zich op het verbeteren van organisatorische processen waarbij IT een belangrijke rol speelt.

Arno van der Steen

Arno van der Steen, is Senior Projectleider bij HAN Automotive Research. Hij onderzoekt de meer sociaal maatschappelijke kant van de techniek. Wat zijn de gevolgen van de technologische ontwikkelingen voor gebruiksmogelijkheden en welke gevolgen heeft dat voor de mensen in de industrie, het automotive netwerk en de berijders? Zijn interesse voor Smart Mobility en de brancheontwikkelingen zijn altijd de leidraad geweest voor zijn activiteiten, waarbij het gebruik van gegevens en de vertaling daarvan naar de juiste informatie voor gebruikers voorop blijft staan.

Foto: ANP

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto ID.1

Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt...

Bovag rapporteert half miljoen EV's in Nederland

Bovag rapporteert half miljoen EV's in Nederland

Het aantal volledige elektrische personenauto's (EV's) in Nederland is deze maand de grens van 500.000 gepasseerd. Dat signaleert Bovag op basis van...

Nieuwe Niedorp - Raymond en Kirsten Surink van Autobedrijf Surink. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Trots op mijn bedrijf: Autobedrijf Surink staat voor eerlijkheid

In deze editie van Trots op mijn bedrijf Autobedrijf Surink in Nieuwe Niedorp.

Voorraadfinanciering loskrijgen wordt voor het universele autobedrijf moeilijker, merkt Allparts. daarom biedt de grossier het nu zelf aan.  - Foto: ANP

Allparts biedt garages voorraadfinanciering aan via DFM

AllParts, onderdeel van Nexus Automotive Nederland, gaat een strategische samenwerking aan met DFM, dochteronderneming van Volkswagen Bank en Pon...

Foto: ANP

Autoverkoop EU veert in april op na dip in maart

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de...

Foto: Honda

Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's.

Van de in 2023 via ARN ingezamelde lithium-ion batterijen is 74% gerecycled. - Foto: ARN

Recycling EV-batterijen verdubbeld in 2023

In 2023 is in totaal 263.373 kg aan autobatterijen via ARN voor recycling aangeboden. Ruim het dubbele in vergelijking met het jaar ervoor; toen was...

Foto: Shutterstock

Ayvens Carmarket biedt autobedrijf online toegang tot gebruikte...

Ayvens lanceert Ayvens Carmarket, een platform voor de verkoop van gebruikte auto's aan professionele autohandelaren en dealers.