Auto Prof - AMT Live 2020: RDW over de deeltjesteller en meer wijzigingen in de APK

Auto Prof - AMT Live 2020: RDW over de deeltjesteller en meer wijzigingen in de APK
Arthur van Lee, werkzaam bij de RDW, weet heel veel van de nieuwe APK-ontwikkelingen naar 2021. Die kennis gaat hij delen in Gorinchem.

Is het roetfilter aanwezig? Klopt de afstelling van de mistlichten voor? En wanneer is een brandend waarschuwingslampje een afkeurpunt? Het zijn enkele wijzigingen in de APK-keuringseisen van 2018. De wijzigingen voor 2020 zijn doorgeschoven naar 2021, maar des te interessanter. De deeltjesteller bijvoorbeeld, maar er zijn meer wijzigingen die volgend jaar mogelijk worden ingevoerd. De RDW geeft uitleg.

Hoe controleer je of het verplichte roetfilter bij die auto werkt? Een heel uitdaging zo ondervond ook de RDW. In 2018 bleef het bij de APK-regelgeving wijzigingen dan ook bij een visuele controle op de aanwezigheid van het roetfilter. Was het roetfilter wel zichtbaar aanwezig maar twijfelde je als APK-keurmeester over de werking, dan kon je daar een melding van maken. In de praktijk zien we echter dat dit maar weinig gebeurd.

Sinds 20 mei 2018 is visuele controle op een roetfilter verplicht. Per 2021 gaan we daadwerkelijk meten met een deeltjesteller.

Wie de berichten omtrent APK en roetfilters een beetje gevolgd heeft weet dat de deeltjesteller zijn weg gaat vinden naar de APK. Zoals het er nu naar uitziet gaat nieuwe regelgeving begin 2021 in.

Kennissessie APK-update

Arthur van Lee is Adviseur uitvoering afdeling Toezicht bij RDW en nauw betrokken bij de APK-ontwikkelingen. Van Lee: "In mijn kennissessie bespreek ik de ontwikkelingen in de APK naar 2021. Ik bespreek de laatste stand van zaken omtrent de deeltjesteller. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op het gebied van dimlichtcontrole en leg ik een aantal andere wijzigingen toe."

Deze kennissessie vindt elke dag plaats om 18.30 uur in een grote kennisdome. Bij binnenkomst van Auto Prof – AMT Live ontvang je een kleine beursgids met meer toelichting en een plattegrond.

Bezoek tevens de Kennissessie van TEN-TBA over de deeltjesteller

Meer Kennissessies?

Van 11 t/m 13 februari vindt de 2020-editie in Gorinchem plaats. Drie dagen lang automotive vakmanschap met standhouders, innovaties, demo's en natuurlijk een vol programma kennissessies. Daar ben je bij toch?

Registreer je gratis als gast van AMT via autoprof-amtlive.nl/tickets met registratiecode 2501.