Auto Prof - AMT Live 2020: Hoe pak je een ABS-storing aan?

Auto Prof - AMT Live 2020: Hoe pak je een ABS-storing aan?
Wielsensoren, stuursensor, versnellingssensor en regelblok voor een ESP-systeem: alleen met een diagnosetester kun je daar nog fouten in opsporen. En liefst een scope erbij om signalen te meten.

Het ABS-systeem bestaat inmiddels een goede veertig jaar. Toen nog als optie, inmiddels is het standaard in elke auto. Het ogenschijnlijk simpele systeem komt al jaren voor in de werkplaats en zet technici geregeld technici voor een uitdaging. Hoe pak jij een ABS-storing aan en hoe werken slimme ABS-sensoren eigenlijk?

Het ABS-systeem bestaat 40 jaar. In 1978 zette Mercedes het op de optielijst van de W116 S-Klasse. Sinds 2004 is ABS zelfs geen optie meer, maar de norm.

Inmiddels passeerden al vele artikelen omtrent ABS de revue. Van een Honda CRV met ABS-problemen in de werkplaats van DiagnoseDan tot een zevendelige training ABS-storingzoeken met Autodiagnose.eu.

Kortom, een ABS-storing is nooit ver weg. Maar hoe pak je die aan? Tijdens AMT Diagnose Boot Camp gaf ACtronics een workshop over slimme PSI5-sensoren. Deze wielsensor stuurt naast het detecteren van het wieltoerental ook data naar het ABS- en ESP-systeem. Hoe meet je aan deze slimme wielsensoren? Het bleek voor vele technici onbekend terrein. Tijd om meer kennis op te doen!

Kennissessie ABS-storingzoeken

Rogier Henzel is werkzaam bij ACtronics en verzorgt op Auto Prof - AMT Live elke dag een kennissessie over ABS-storingen. Na een korte introductie over het ABS-systeem neemt hij je dieper mee de materie in. "Ik behandel diverse typische klachten waarbij ik ook duidelijk onderscheid maak in wat de mogelijke oorzaak is. We krijgen vaak modules binnen die defect zouden zijn, maar dit is niet altijd het geval. De oorzaak ligt dan ergens anders."

Naast het juist vinden van een oorzaak geeft Rogier een kijkje in het nieuwe revisieproces waaronder de splinternieuwe productielijn voor de revisie van ABS-units.

Meer Kennissessies?

Van 11 t/m 13 februari vindt de 2020-editie in Gorinchem plaats. Drie dagen lang automotive vakmanschap met standhouders, innovaties, demo's en natuurlijk een vol programma kennissessies. Daar ben je bij toch?

Registreer je gratis als gast van AMT via autoprof-amtlive.nl/tickets met registratiecode 2501.