ADAS-kalibratie met Bosch DAS 3000 stap voor stap uitgelegd
In deze Stap voor Stap gaan we aan de slag met ADAS-kalibratie. Bert Van Hauwermeiren van Bosch kalibreert hier met de Bosch DAS 3000.
ADAS-kalibratie, je kan er niet omheen. De equipmentmarkt wordt overspoeld met kalibratietools. Veel systemen lijken op elkaar, andere doen het net even anders. Dat roept vragen op. Waarom ineens die gekte? Wat doen die tools eigenlijk en het belangrijkste: moet je er iets mee?
In deze Stap voor Stap gaan we aan de slag met ADAS-kalibratie. Bert Van Hauwermeiren van Bosch kalibreert hier met de Bosch DAS 3000.
Steeds meer auto's krijgen Advanced Driver Assistance Systems, kortweg ADAS. Sommige auto's zijn uitgevoerd met (camera)sensoren rondom. Wanneer één of meerdere camera's van dit systeem zijn vervangen, reparatiewerkzaamheden in de buurt van een camera zijn uitgevoerd of de positie van de camera's is aangetast door impacts of reparatiewerkzaamheden, dan moet het 360°-systeem opnieuw worden gekalibreerd. We laten stap voor stap zien hoe dit in zijn werk gaat.
Als je bij binnenkomst de profieldiepte scant, krijgt je bandenapparatuur het druk, net als je uitlijnapparatuur. En doe je aanpassingen aan het onderstel, dan moet de ADAS-kalibratieapparatuur aan de bak. Kortom, met zo'n bandenprofielscan haal je nogal wat werk in huis. Welke apparatuur heb je nodig?
Diagnose stellen aan het SCR-emissiesysteem, de hogedrukbrandstofpomp of de startblokkering, heb je daar kostbaar gereedschap voor nodig? Of voor het kalibreren van een ADAS-camera? "Nee!", zegt garagist Erwin Schraepen tijdens een webinar voor ATC Antwerpen en Vlaanderen. Met gezond verstand en eenvoudige hulpmiddelen stelt hij diagnose aan de meest complexe systemen in moderne auto's.