Uitlezen energieverbruik nieuw onderdeel APK - zo bereid je je goed voor

Uitlezen energieverbruik nieuw onderdeel APK - zo bereid je je goed voor

Hoe gaan we brandstofverbruik uitlezen en doorgeven? Wat betekent dit nieuwe APK-onderdeel voor de werkplaats? AA-Equipment Support heeft twee oplossingen met meerdere variaties.

Vanaf 20 mei 2023 moeten alle EU-lidstaten het energieverbruik van personenauto's en lichte bedrijfsauto's verzamelen tijdens de APK. De EU wil namelijk weten of 'oudere' auto's nog wel aan de wetgeving voldoen. Sinds 1 januari 2021 worden alle auto's uitgerust met On‑Board Fuel Consumption Monitoring (OBFCM). De APK2-erkenninghouders kunnen die OBFCM via de EOBD uitlezen en die gegevens doorsturen naar RDW.

Autobedrijven hebben speciale software of apparatuur nodig om de OBFCM uit te lezen”

Dat betekent in de praktijk dat vanaf 1 januari 2024 - dat is al over zeven maanden - de eerste diesels (inclusief plug‑in hybridevarianten) en LPG-auto's met dit systeem APK-plichtig zijn; de benzine auto's (inclusief plug‑in hybridevarianten) volgen een jaar later.

Welke oplossingen zijn er?

Autobedrijven hebben speciale software of apparatuur nodig om de OBFCM uit te lezen. AA-Equipment Support heeft twee oplossingen, zodat alle autobedrijven tijdig en goed voorbereid zijn. De eerste oplossing is een software-update van jouw huidige Autocom of Launch diagnosetester. De tweede oplossing bestaat uit drie scantools, die los en zelfstandig zijn te gebruiken.

De software update

De nieuwe generatie APK2 EOBD readers van AA-Equipment Support zijn allemaal voorzien van OBFCM uitleessoftware. Die zijn dus al klaar voor de nieuwe APK-eis. Diezelfde OBFCM-software, inclusief software voor de welbekende readiness test, is ook beschikbaar als update voor bestaande diagnose-apparatuur. Op de Launch (CRP MOT-serie of X431-serie) kost dat 230 euro voor twee jaar software, op de Autocom (ICON) 325 euro voor één jaar.

De nieuwe generatie APK2 EOBD readers is al helemaal klaar voor de nieuwe APK-eis.
De nieuwe generatie APK2 EOBD readers is al helemaal klaar voor de nieuwe APK-eis.

Op de Autocom is zelfs een update met een fraudecheck mogelijk. Daarmee worden alle systemen in de auto gecontroleerd op foutcodes, zodat je direct weet of er gefraudeerd is met de kilometerstand of de VIN‑code, ideaal bij de aankoop of inruil van auto's. Exact dezelfde software gebruikt RDW om alle importauto's te controleren en ook Dekra werkt er mee. In combinatie met de update op de Autocom kost deze fraudecheck 665 euro.

Drie scantools

Niet iedereen wil voor een APK‑keuring wachten op een collega, die op dat moment een diagnose aan het uitvoeren is. AA-Equipment Support introduceert daarom drie scantools: twee van Launch, één van Autocom. Ze zijn ideaal om naast je diagnoseapparaat te hebben, want je kunt er veelvoorkomende servicegerelateerde werkzaamheden mee uitvoeren plus de OBFCM-rapportage aan RDW.

Launch EVO en MOT

De Launch APK2 EOBD reader EVO is een handheld scantool met een vijf inch werkplaatsbestendig touchscreen. Deze EVO heeft OBFCM‑software, veel servicegerelateerde diagnosefuncties en communiceert dankzij een kabelverbinding met de auto. De handzame EVO vervangt de huidige APK2 reader, waarvan AA‑Equipment Support er ruim vierduizend heeft verkocht.

De EVO kost tijdelijk 595 euro, inclusief twee jaar softwarelicentie. De Launch APK2 EOBD reader MOT heeft nog meer servicegerelateerde diagnosefuncties, plus een groot 10.1 inch touchscreen en communiceert door middel van Bluetooth. De introductieprijs is 980 euro, inclusief twee jaar softwarelicentie.

Autocom AIR reader

De Autocom AIR is een unieke cloudgebaseerde oplossing voor smartphone/tablet/laptop. De AIR reader communiceert via Bluetooth (via Autocom ICON interface) en is uitgerust met de fraudecheck, die gemanipuleerde VIN-codes en kilometerstanden detecteert. De introductieprijs is 1.290 euro, inclusief een jaar softwarelicentie.

De APK readers van Autocom en Launch gaan verder dan alleen de regelgeving, maar wat je ook kiest - software of scantool - met beide ben je weer APK-actueel.

Dit artikel is gesponsord door AA-Equipment Support.

Liqui Moly laat je kennismaken met de vernieuwde producten tijdens de Automechanika in Frankfurt. Foto: Liqui Moly

De autoverzorgingslijn van Liqui Moly in een nieuw jasje

Duitse autochemicaliënproducent Liqui Moly heeft zijn volledige productlijn voor autoverzorging vernieuwd. De herziene lijn met producten...

Met de samenwerking met VanMoof wil KwikFit nog meer klanten bedienen en hen de kans geven om te profiteren van het unieke e-bike serviceconcept. Foto: KwikFit

KwikFit wordt officiële servicepartner voor VanMoof in Nederland

KwikFit pakt de samenwerking met e-bike fabrikant VanMoof weer op. Vanaf nu fungeren alle e-bike service points van KwikFit Nederland als...

Drie autobedrijven strijden om de titel Bovag Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar 2024. Vakgarage Voskuilen is een van hen.

Maak kennis met de finalisten van Bovag Autobedrijf van het Jaar 2024!

Welk bedrijf wordt Bovag Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar 2024? De jury maakte de drie finalisten bekend. Maak kennis met Autobedrijf Bie...

Annemiek van de Heg: "Laten we niet vergeten dat de meerderheid van de auto's nog steeds een verbrandingsmotor heeft."

Robert Visser wint derde prijs in AMT Kennistest

Robert Visser is derde geworden in de AMT Kennistest. Hij mag van TECH360 een Pro-training volgen. Maar welke?

Succesvolle AMT Kennistest: VARTA beloont dertig winnaars!

Succesvolle AMT Kennistest: VARTA beloont dertig winnaars!

In tien rondes heeft de AMT Kennistest een kans geboden aan technici om hun vakkennis te testen en te verdiepen. VARTA was één van de sponsors en gaf...

Met een VR bril beleef je in een virtuele realiteit hoe de wereld van het autobedrijf er in de toekomst uit kan zien.

Innovatie en bewustwording in autotechniek: OOMT en de AMT Kennistest

Nu de AMT Kennistest er op zit en de winnaars bekend zijn, blikken we terug met OOMT op hun ervaringen. Jessica Spithoven: "Wij vinden het leuk om...

De PicoScope is een essentieel stuk gereedschap, net zo belangrijk als een set steeksleutels.

AMT Kennistest: Jarno Jager wint PicoScope

De prijswinnaars van de AMT Kennistest zijn bekendgemaakt. Jarno Jager behaalde de tweede plaats en wint daarmee een PicoScope van AA Equipment...

"Mijn naam staat op de gevel, maar we doen het als team." 

"Mijn naam staat op de gevel, maar we doen het als team."

"Iedere maandagochtend hebben we MT-overleg. Dan overleggen we de afgelopen en de komende week en de veranderingen in ons bedrijf", zegt Matthijs van...