Low-SAPS in een benzinemotor? Waarom?

Low-SAPS in een benzinemotor? Waarom?

AMT-lezer Dré Mollet worstelt met de RN 710- en de nieuwe RN 17-specificatie van Renault: “Ik zie dan een 0W-40 met verschil in ACEA A3/B3 en C3. RN 17 is een olie voor diesels. Toch schrijft Nissan deze specificatie voor bij zijn RS-motoren. Waarom Low-SAPS voor DI-benzinemotoren?” Extra vraag: “Voorkomt dit vervuiling in de inlaat? Dan is dat fijn te weten want veel DI-motoren hebben daar last van.”

Low-SAPS in een benzinemotor? Waarom?
RN 17-olie (en het equivalent voor de Renault-motoren in Mercedessen) is een Mid-SAPS-olie, waar voorganger RN0720 een Low-SAPS is. MPM meldt nog dat zijn RN-17 binnenkort ook leverbaar is in een 0W-20-variant.

We leggen Mollets vraag voor aan Daan Schoonhoven. Hij is technisch product specialist bij MPM Oil. Schoonhoven begint bij de RN 0700 / 0710 specificatie. “Onze 06000S 0W-40 HPS is gekoppeld aan die specificatie. Dat is een High-SAPS-olie (of eigenlijk Standaard-SAPS) die sinds 2007 voor zowel Renault benzine- als dieselmotoren wordt voorgeschreven.”

Dan de RN 17: “Die specificatie wordt exclusief voorgeschreven bij Euro 6-dieselmotoren en -GDI-motoren vanaf 2019. Dat gaat dus om de aangescherpte Euro 6d Temp emissie-eisen. De specificatie is gebaseerd op de ACEA C3-normering. Dat houdt in: Mid-SAPS ‘catalyst compatible’ motoroliën. Kortom, ze zijn zowel bedoeld voor diesels met DPF als voor benzinemotoren met GPF’s.”

Low of Mid?

Dré Mollet spreekt in zijn vraag over Low- en niet over Mid-SAPS. Schoonhoven begrijpt dat: “Renault’s RN 0720 is gebaseerd op de ACEA C4 Low-SAPS-specificatie. Die komt voor bij specifieke dieselmodellen met bouwjaren tussen 2007-2018. Moderne motoren van Renault hoeven niet meer over een Low-SAPS ACEA C4 motorolie te beschikken. Ze kunnen met een Mid-SAPS ACEA C3 gesmeerd worden, zonder negatieve gevolgen voor de smering of het uitlaatgasnabehandelingsysteem.”

Trend?

Of die stap van Low- naar Mid-SAPS een trend is, durft Schoonhoven niet te zeggen. Wel ziet hij bijvoorbeeld meerdere Jaguar-LandRovers en Mazda’s de overstap maken van op ACEA C1 (Low-SAPS) gebaseerde specificaties naar specs op basis van ACEA C2 en C5 (Mid-SAPS).

Dus voor de duidelijkheid: “Modellen die de RN 0720-specificatie eisen, mogen nóóit door een RN 17 of RN 0700 / 0710 vervangen worden. Ze vragen immers Low-SAPS.” Maar: “Modellen die de RN 0700 / 0710 eisen (High-SAPS), mogen wél vervangen worden door de RN 17 specificatie, mits de viscositeit gelijk is.”

Olie en inlaatvervuiling

Duidelijk. Dan Dré Mollets extra vraag. Voorkomt RN 17-olie vervuiling van het inlatspruitstuk? Die is lastiger te beantwoorden. Schoonhoven legt uit dat olie bij kan dragen aan die vervuiling, maar meestal niet de belangrijkste bron is: “Een verstoorde verbranding geeft vuilere uitlaatgassen en via de EGR komt die vervuiling in het inlaatspruitstuk terecht.”

Maar: “In additieven is RN 17 een upgrade. Dat kan zorgen voor een stabielere smering zodat er een fractie minder olie in het verbrandingsgas terecht komt.”

Eerder verschenen