Nummers 5, 4 en 3 van AMT's Autobranche Mega Top 10: Theorie en (APK)-praktijk

Nummers 5, 4 en 3 van AMT's Autobranche Mega Top 10: Theorie en (APK)-praktijk
Twee verbrandingen per asomwenteling in elke cilinder met twee zuigers. Elk paar zuigers maakt twee slagen per asomwenteling, bij elke slag een ontsteking. Dus… ééntakt!

De AMT Autobranche Mega Top 10 gaat richting de finale. Vandaag gaan we de Top 5 binnen met een ééntaktmotor. Op 4 controleren we of onze remmenreiniger niet kankerverwekkend is en op 3 nemen we de jongste wijzigingen in de APK door.

Een motor die steeds ‘vier slagen nodig heeft voor één arbeidsslag? “Dat kan niet efficiënt zijn”, denken veel uitvinders. En zo trok in de loop van de jaren een lange reeks afwijkende motorontwerpen (voorbeeldje) aan AMT voorbij. Op nummer 5 is het de beurt aan de ééntakt van INNengine. De beloftes zijn mooi: “Vier keer zo sterk, 70 % kleiner en lichter en 22 % zuiniger.” Te mooi om waar te zijn?

Doe de check!

Leuk, de techniek van zo’n ééntakt, maar in de werkplaats kom je ‘m voorlopig niet tegen. Remmenreiniger wel. En dan is het goed om te weten of schone remdelen niet ten koste van je gezondheid gaan. Hoe? Pluk het veiligheidsblad van je remmenreiniger van het www en doe de check. Goed om te zien dat zo’n belangrijk bericht zo vaak gelezen is: nummer 4 IN AMT’s Mega Top 10 van 2022.

Pluk het veiligheidsblad van je remmenreiniger van het www en doe de check.
Pluk het veiligheidsblad van je remmenreiniger van het www en doe de check.

Meer APK, meer wijzigingen

Op drie aandacht voor de levensader van het autobedrijf: de APK. Alle APK-wijzigingen op een rij: "Nee, het houdt nooit op!", doet wat het belooft: het neemt de veranderingen in de regelgeving stuk-voor-stuk door. En het werpt een blik in een toekomst van nog véél meer wijzigingen.

Geen deeltjesteller geregistreerd in het RME? Dan kan je deze auto niet afmelden. De koppeling voorkomt vergissingen.
Geen deeltjesteller geregistreerd in het RME? Dan kan je deze auto niet afmelden. De koppeling voorkomt vergissingen.

En de winnaar is…

Blijven over de nummer twee én de Bohemian Rhapsody van onze Top 10. Die onthullen we wanneer dat hoort, op oudejaarsdag.

Accident Ahead Alert in het dashboard van een Volvo EX40. - Foto: Volvo Cars

Volvo's Accident Ahead Alert denkt vooruit

Volvo komt met een nieuwe connected veiligheidsfunctie: Accident Ahead Alert. Deze waarschuwt bestuurders voor ongelukken die verderop zijn gebeurd.

Foto: AutoFlight

Vliegende taxi van AutoFlight voltooit autonome demovlucht | VIDEO

De fabrikant van elektrische luchttaxi's AutoFlight heeft met succes 's werelds eerste demonstratievlucht tussen steden uitgevoerd.

Variabele overhang voor en achter, variabele wielbasis, aandrijving voor of achter of allebei. Sedan, SUV, sportwagen of terreinwagen, het kan allemaal met dit STLA-platform, zegt Stellantis. - Foto: Stellantis

STLA-platform van Stellantis voor grotere modellen

Stellantis lanceert een nieuw STLA-platform. Die is heel breed inzetbaar en geschikt voor elektrische én verbrandingsmotoraandrijving.

De uitschuifbare Active Skirt luchtgeleider is, zoals gebruikelijk, een gezamenlijke ontwikkeling voor Hyundai- en Kia-modellen. - Foto: Hyundai

Uitschuifbare voorspoiler moet Hyundai's zuiniger maken

Hyundai experimenteert met een uitschuifbare voorspoiler. Die moet luchtweerstand en dus het verbruik reduceren.

Waterstof raceauto Forze IX              Foto: Forze Hydrogen Racing

VIDEO | Raceauto op waterstof van Forze Hydrogen

Studententeam Forze Hydrogen Racing van de TU Delft heeft hun waterstof raceauto eind 2023 getest op het circuit van Zandvoort.

Oog voor Techniek: warmtepomp Toyota bZ4X

Oog voor Techniek: warmtepomp Toyota bZ4X

Toyota boekte groot succes met hybride aandrijving. Eerst in de Prius, daarna in nog tal van modellen. Daar kwam brandstofcel-elektrische aandrijving...

Batterij-innovaties richting 2030

Batterij-innovaties richting 2030

De Solid State batterij is in aantocht. Wat zijn de voordelen? Zitten er ook nadelen aan? Welke batterij-innovaties zijn er nog meer? Arjan van Doorn...

Het PPE-platform van achteren gezien, hier met luchtvering die voor de Macan 4 een optie is. - Foto: Porsche

Porsche Macan gaat elektrisch met 800 volt PPE-platform

Hoewel een elektrische 911 nog nauwelijks denkbaar lijkt zet Porsche voor zijn meest verkochte modellen wel in op 'elektrisch only'. Met aan de basis...