Nummers 5, 4 en 3 van AMT's Autobranche Mega Top 10: Theorie en (APK)-praktijk

Nummers 5, 4 en 3 van AMT's Autobranche Mega Top 10:  Theorie en (APK)-praktijk
Twee verbrandingen per asomwenteling in elke cilinder met twee zuigers. Elk paar zuigers maakt twee slagen per asomwenteling, bij elke slag een ontsteking. Dus… ééntakt!

De AMT Autobranche Mega Top 10 gaat richting de finale. Vandaag gaan we de Top 5 binnen met een ééntaktmotor. Op 4 controleren we of onze remmenreiniger niet kankerverwekkend is en op 3 nemen we de jongste wijzigingen in de APK door.

Een motor die steeds ‘vier slagen nodig heeft voor één arbeidsslag? “Dat kan niet efficiënt zijn”, denken veel uitvinders. En zo trok in de loop van de jaren een lange reeks afwijkende motorontwerpen (voorbeeldje) aan AMT voorbij. Op nummer 5 is het de beurt aan de ééntakt van INNengine. De beloftes zijn mooi: “Vier keer zo sterk, 70 % kleiner en lichter en 22 % zuiniger.” Te mooi om waar te zijn?

Doe de check!

Leuk, de techniek van zo’n ééntakt, maar in de werkplaats kom je ‘m voorlopig niet tegen. Remmenreiniger wel. En dan is het goed om te weten of schone remdelen niet ten koste van je gezondheid gaan. Hoe? Pluk het veiligheidsblad van je remmenreiniger van het www en doe de check. Goed om te zien dat zo’n belangrijk bericht zo vaak gelezen is: nummer 4 IN AMT’s Mega Top 10 van 2022.

remmenreiniger kankerverwekkend?
Pluk het veiligheidsblad van je remmenreiniger van het www en doe de check.

Meer APK, meer wijzigingen

Op drie aandacht voor de levensader van het autobedrijf: de APK. Alle APK-wijzigingen op een rij: "Nee, het houdt nooit op!", doet wat het belooft: het neemt de veranderingen in de regelgeving stuk-voor-stuk door. En het werpt een blik in een toekomst van nog véél meer wijzigingen.

APK roetfilter koppeling RME
Geen deeltjesteller geregistreerd in het RME? Dan kan je deze auto niet afmelden. De koppeling voorkomt vergissingen.

En de winnaar is…

Blijven over de nummer twee én de Bohemian Rhapsody van onze Top 10. Die onthullen we wanneer dat hoort, op oudejaarsdag.