Maaike Aleven: 'Voor een vrouw is een eigen autobedrijf best stoer'

Maaike Aleven: 'Voor een vrouw is een eigen autobedrijf best stoer'
Maaike Aleven: "We hebben een goede rolverdeling. Markus is keurmeester en doet de techniek; ik zorg voor het reilen en zeilen van het bedrijf.”

"Het komt op je pad, maar voor een vrouw is een eigen autobedrijf best stoer", zegt Maaike Aleven, eigenaresse van het autobedrijf dat door haar opa Bennie in 1936 is opgericht. Maaike heeft zich aangesloten bij Autoservice Totaal. Waarom eigenlijk?

Garagebedrijf Maaike Aleven is een universeel autobedrijf, waar auto's van alle leeftijden - ook klassieke Jaguars en Rolls-Royce's - welkom zijn. Maaike heeft samen met haar man Markus in 2016 het bedrijf van haar vader overgenomen. Maaike: "We hebben een goede rolverdeling. Markus is keurmeester en doet de techniek; ik zorg voor het reilen en zeilen van het bedrijf."

Makkelijk instappen

In al die jaren heeft Garagebedrijf Maaike Aleven zich nooit bij een formule aangesloten, al is Maaike's vader wel dealer geweest van Opel, Lada en Hyundai. Maaike: "Maar dan word je van alles opgedrongen en daar houden we niet van." Dat Maaike en Markus zich nu bij Autoservice Totaal hebben aangesloten, kostte hen weinig moeite. "Erik, onze grossier bij PartsPoint, heeft het voor ons geregeld. We zijn daar al jaren klant. Je moet op een gegeven moment met je tijd mee en dit was een makkelijke formule om in te stappen."

´Ze denken met je mee´

Maaike en Markus kregen een startpakket bestaande uit een muurschild en banier, een ruime keuze in promotiematerialen, drukwerk en een kledinglijn via de marketing webshop. "En via een eenmalige winactie, wonnen we zelfs bij Autoservice Totaal een mooie aanhangwagen, waar ik veel gebruik van maak. Wat mij ook positief heeft verrast was dat Autoservice Totaal vorig jaar ineens bijsprong met een coronapakket. Dat ze zo meedenken stellen we zeer op prijs. Ik had er niet om gevraagd, het gebeurde vanzelf."

Keuze uit deelformules

Autoservice Totaal is laagdrempelig en er wordt niets opgedrongen. Maaike: "Onze huisstijl heeft onderscheidende kleuren met veel paars. Dat is een krachtige kleur en ik had geen zin om dat te veranderen. Dat hoeft bij Autoservice Totaal gelukkig ook niet." Als Maaike en Markus meer ondersteuning willen, zouden ze een andere Automotive Alliance-formule kunnen overwegen: Autovakmeester bijvoorbeeld. Maaike: "Nee hoor, als we meer ondersteuning willen, kunnen we ook uitbreiden met deelformules, zoals Tech360. Dat bevalt ons goed."

Garagevergelijker.nl

Maaike Aleven doet ook mee met Garagevergelijker.nl. Wat is dat? "Mensen kunnen online een offerte aanvragen bijvoorbeeld voor een apk, een kleine of grote beurt, het vervangen van een distributieriem of koppelingsplaat, dat soort dingen. Onze prijs wordt automatisch gegenereerd op basis van ons uurtarief en de onderdelen die wij vervangen. De klanten krijgen dan op basis van hun postcode de offertes te zien van de bij Garagevergelijker aangesloten bedrijven. Ze geven zelf aan dat ze een afspraak willen maken. We krijgen er wel eens nieuwe klanten door."

Grip op de reputatie

"Mensen zijn hier geen nummer, wij zijn vriendelijk en leggen uit wat er gedaan is", zegt Maaike. Dat doet ze blijkbaar goed, want met Klantenvertellen (ook onderdeel van Autoservice Totaal) scoort Garagebedrijf Maaike Aleven een 9,7! "Als klanten de auto op komen halen vragen we altijd een emailadres. We hopen dat ze de beoordeling eerlijk invullen. Het zal nooit perfect zijn, maar we doen ons best." Met Klantenvertellen heeft Maaike grip op haar reputatie.

Dit artikel is gesponsord door Alliance Automotive Group Benelux.

Nieuwe Niedorp - Raymond en Kirsten Surink van Autobedrijf Surink. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Trots op mijn bedrijf: Autobedrijf Surink staat voor eerlijkheid

In deze editie van Trots op mijn bedrijf Autobedrijf Surink in Nieuwe Niedorp.

Voorraadfinanciering loskrijgen wordt voor het universele autobedrijf moeilijker, merkt Allparts. daarom biedt de grossier het nu zelf aan.  - Foto: ANP

Allparts biedt garages voorraadfinanciering aan via DFM

AllParts, onderdeel van Nexus Automotive Nederland, gaat een strategische samenwerking aan met DFM, dochteronderneming van Volkswagen Bank en Pon...

Foto: ANP

Autoverkoop EU veert in april op na dip in maart

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de...

Foto: Honda

Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's.

Van de in 2023 via ARN ingezamelde lithium-ion batterijen is 74% gerecycled. - Foto: ARN

Recycling EV-batterijen verdubbeld in 2023

In 2023 is in totaal 263.373 kg aan autobatterijen via ARN voor recycling aangeboden. Ruim het dubbele in vergelijking met het jaar ervoor; toen was...

Foto: Shutterstock

Ayvens Carmarket biedt autobedrijf online toegang tot gebruikte...

Ayvens lanceert Ayvens Carmarket, een platform voor de verkoop van gebruikte auto's aan professionele autohandelaren en dealers.

Foto: Shutterstock

Bovag Autowasbon als klantenbinder voor het autobedrijf

Bovag lanceert de Bovag Autowasbon. Autobedrijven kunnen die cadeau doen aan klanten na een APK of onderhoudsbeurt.

Foto: Shutterstock

ATC-livestream: auto hacken, hoe groot is het gevaar?

Auto's zijn steeds vaker permanent verbonden met het internet. Dat biedt voordelen, maar dergelijke 'connected cars' lopen ook, net als computers,...