Proefrit maken, het mag toch wél!

Proefrit maken, het mag toch wél!

Consternatie gisteren. Een nieuwe tekst op de website van de Rijksoverheid meldde expliciet dat proefritten verboden zouden zijn. Brancheorganisatie Bovag informeerde meteen de achterban en waarschuwde voor controles. Het bleek een miscommunicatie vanuit de overheid. Proefritten mogen gewoon doorgaan. Hoe zit dat bij zakelijke lease of verkoop?

Het stond er echt. "De werkplaats is open voor reparatie en onderhoud. De showroom is gesloten. Proefritten zijn niet mogelijk. Auto’s kunnen niet afgehaald worden, maar wel thuis bezorgd worden. Het tankstation en de wasstraat zijn open. Lease en verkoop aan zakelijke rijders is mogelijk."

Inmiddels staat er weer: "De werkplaats is open voor reparatie en onderhoud. Het tankstation en de wasstraat zijn open. De showroom is gesloten voor publiek." Volgens woordvoerder Tom Huyskens van de Bovag een misverstand aan de kant van de overheid. De brancheorganisatie heeft direct de achterban geïnformeerd en nam contact op met Den Haag. Al snel werd duidelijk dat de communicatie onjuist was, waarna de tekstuele aanpassing is teruggedraaid.

Geen instructierit

Proefritten aan huis of van een openbare plek zijn toegestaan, onder dezelfde voorwaarden als het afleveren van een bestelde auto. Kortom: maximaal twee personen, 1,5 meter afstand en passende hygiënemaatregelen. Het ministerie van I&W heeft dit aan Bovag bevestigd. Instructieritten, dus met verkoper en klant in één auto, mogen niet.

Showroom als wachtruimte

De brancheorganisatie laat weten dat de showroom weliswaar gesloten is voor publiek en dus voor verkoopactiviteiten, maar wel gebruikt mag worden als receptie en/of wachtruimte. Daarbij moeten de bekende regels in acht worden genomen.

Leaseklanten op kantoor

Lease en verkoop aan zakelijke rijders is toegestaan. Dat kan niet gebeuren vanuit de showroom, die immers voor verkoopdoeleinden gesloten is, maar wel vanuit de kantoorruimte in het bedrijf.

Aflevering op openbare plek

Auto's afleveren bij het autobedrijf blijft verboden. Op een openbare plek of bij de klant thuis afleveren is en blijft wel mogelijk. De algemene voorschriften zijn ook hier: maximaal 2 personen, 1,5 meter afstand en passende hygiënemaatregelen.