Gesponsord

[video] Veilig en gezond werken: maak arbozaken behapbaar in deze 5 stappen

[video] Veilig en gezond werken: maak arbozaken behapbaar in deze 5 stappen

Veilig en gezond werken moet vanzelfsprekend zijn binnen een autobedrijf. Dit thema is actueler dan ooit, omdat werkzaamheden steeds ingewikkelder worden. Om veilig en gezond te kunnen werken zijn bewustwording en kennis essentieel, maar hoe maak je dit behapbaar en begrijpelijk?

OOMT helpt de ondernemer hiermee op weg, zodat die op een eenvoudige manier aan de slag kan gaan. Deelnemers aan het OOMT-webinar ‘Arbozaken: hoe maak je het behapbaar en begrijpelijk?’ van 28 februari leerden bovendien van de kennis en ervaring van twee preventiemedewerkers en een arbodeskundige. Een opname van dit webinar is onderstaand terug te zien.

In een autobedrijf wordt vaak gewerkt met krachtige gereedschappen. Dat gebeurt soms in een lastige houding en in een lawaaiige omgeving, zoals met schadelijke geluiden van slagmoersleutels. En met de komst van elektrische voertuigen wordt er zelfs gewerkt met hoogspanning. Ook de uitlaatgassen, zeker bij het naar binnen rijden met een koude motor, dragen niet bij aan werken in een gezond bedrijf.

Volgens Emily van de Vijver, projectleider Arbocatalogus bij OOMT, zijn in de autobranche dan ook volop risico’s bij het werk, met als gevolg bijvoorbeeld een hernia, afgerukte vingers, gehoorschade of te veel herhalend werk doen. “Daarnaast is werken met gevaarlijke stoffen een heel lastig te doorgronden dossier. Neem bijvoorbeeld remreinigers, vloerreinigers of toevoegmiddelen aan de motor. Die kunnen kankerverwekkend zijn. Je moet weten wat je in huis hebt, maar als autobedrijf is het niet eenvoudig om te zien of je de juiste werkwijze hanteert en voldoende maatregelen hebt genomen.”

Werkgevers en medewerkers geven invulling

“Het doel van arbozaken is dat iedereen veiliger, gezonder en prettiger aan het werk is. Hierdoor blijven mensen duurzaam inzetbaar, hebben ze minder verzuim en zijn ze productiever”, legt Emily van de Vijver uit. “Bovendien zijn medewerkers geneigd om in een bedrijf waar de arbozaken op orde zijn, langer te blijven werken. Dat is in deze tijd van personeelskrapte ook heel belangrijk.”

Aan gezondheid en veiligheid op de werkvloer geven zowel werkgevers als medewerkers invulling. Dat vastleggen van een onderwerp wordt per branche gedaan. Dit gebeurt in een arbocatalogus, waarin afspraken en oplossingen staan. Voor de autobranche heeft OOMT deze afspraken vertaald in praktische checks. Met het beantwoorden van de vragen in de checks maakt de ondernemer een concreet actieplan op maat voor zijn of haar bedrijf.

Bewustwording en inzicht zijn noodzakelijk

Maar niet iedere werkgever en medewerker wil investeren in veilig en gezond werken. Van de Vijver ziet in de autobranche bijvoorbeeld nog steeds ‘stoer’ gedrag op de werkvloer. “Neem een band-wielcombinatie, het gewicht daarvan is gestegen tot boven de 25 kilo. Iedereen weet dat het veel makkelijker is om met z’n tweeën zware gewichten op te tillen dan alleen. Of neem zwarte handen, waarbij we weten dat schadelijke stoffen ook door je huid kunnen dringen. Gelukkig zien we steeds vaker dat handschoenen worden gebruikt.” Kennis en bewustwording zijn dan ook belangrijk bij arbozaken.

De vraag is of die allebei voldoende aanwezig zijn in een autobedrijf, zowel bij werkgever als bij medewerker. “Daarbij moet je inzichtelijk hebben waar de risico’s zitten”, zegt Emily Van de Vijver. Ze schat in dat zo’n 20 procent van de bedrijven gezondheid en veiligheid niet interesseert. “Zo’n 60 procent van de bedrijven heeft arbozaken nog niet goed genoeg geregeld, met als belangrijkste reden dat ze er niet aan toekomen. De laatste 20 procent heeft hun zaken tiptop op orde. Soms omdat er een aanleiding is geweest met een ernstig ongeval. Of ze zijn geïnspireerd door een collega of er is een medewerker die hiervoor interesse heeft.”

In 5 stappen naar veilig en gezond werken

OOMT gaat die grootste groep helpen om stappen te gaan zetten. Hiervoor bieden ze vijf praktische stappen om veiliger en gezonder te gaan werken.

Naast deze stappen benadrukt Emily van de Vijver dat er doorlopend aandacht moet zijn voor gedrag en bewustwording bij arbozaken. “Spreek elkaar erop aan en laat het onderwerp periodiek terugkomen. Met medewerkers, maar ook met uitzendkrachten, stagiaires, anderstaligen en nieuwe medewerkers. Neem ze hierin mee.” Als werkgevers en medewerkers overtuigd zijn van de noodzaak, dan kunnen zij concrete stappen zetten met de diensten van OOMT. “Zij maken het praktisch en begrijpelijk hoe je veiliger en gezonder kunt werken. Bijvoorbeeld met trainingen, een toolbox, suggesties voor hulpmiddelen en heldere animaties in de arbocatalogus.” En die eerste stap? “Die begin je door een RI&E te maken. Doordat je de risico’s inventariseert, zorg je voor bewustwording.”

Webinar terugkijken

Tijdens het webinar van 28 februari is specifiek gesproken over veilig en gezond werken. Kijk het hier terug:

Dit artikel is gesponsord door OOMT.

OOMT Webinar RI&E: 'in een halve dag is 80% ingevuld'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord OOMT Webinar RI&E: 'in een halve dag is 80% ingevuld'

Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is niet alleen verplicht, het is een krachtig hulpmiddel. Het helpt je om risico's in je bedrijf te signaleren en maatregelen te nemen. Toch worstelen veel ondernemers met het invullen ervan. Tijdens het webinar van OOMT en de vakbladen AMT en Tweewieler werd duidelijk: een RI&E levert veel meer op dan je denkt. Het zorgt voor grip, inzicht en een veilige werkomgeving. In het webinar, dat gepresenteerd werd door Annemarie Maeijer-Brüning, werden handvatten, tips en ervaringsverhalen gedeeld.

Het Summa College gebruikt (van links naar rechts) de Launch ELT500 luchtdichtheidstester, de Launch ELB300 celequalizer en de Launch ELP400 HV-oplader/ontlader. Onder de werkbank staat de PicoScope gereed.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe Summa College EV-specialisten klaarstoomt met AA-Equipment

Elektrificering maakt diagnose en reparatie van auto's steeds complexer, mede door een gebrek aan ervaring. Summa College en AA-Equipment Support trainen daarom hun professionals met innovatieve apparatuur.

OOMT webinar: zo gebruik je de RI&E als investering voor betere arbeidsomstandighedenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord OOMT webinar: zo gebruik je de RI&E als investering voor betere...

Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) brengt de risico's op de werkvloer in kaart. Voor werkgevers en medewerkers biedt dit waardevolle inzichten en voordelen. Volgens Mirjam van der Kooij, adviseur arbeidsomstandigheden voor OOMT is een RI&E niet alleen een wettelijke verplichting, maar vooral een investering in betere arbeidsomstandigheden.

Sentury Tyres: Premium banden voor een betaalbare prijsGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Sentury Tyres: Premium banden voor een betaalbare prijs

Het opkomende bandenmerk Sentury Tyres maakt snel naam met innovatieve premiumbanden tegen een betaalbare prijs.

Auto Prof 2025 barst van innovaties, live-demo's en meerGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Auto Prof 2025 barst van innovaties, live-demo's en meer

"Bezoek de Garage van de Toekomst!" Dit is de belofte die Auto Prof 2025 uitspreekt als hét onafhankelijke aftersales event voor de autobranche. Of je nu eigenaar, ondernemer, technicus of monteur bent, Auto Prof zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen binnen de automotive-industrie.

Rogier Roet, formulemanager van AutoFirst.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Wat maakt AutoFirst een goede en succesvolle garageformule?

AutoFirst komt uit het BOVAG ROSA onderzoek als een van de best gewaardeerde garageformules van Nederland. Dankzij effectieve marketingondersteuning en een modulaire aanpak helpt AutoFirst autobedrijven met een hogere klanttevredenheid, een betere bedrijfsvoering en personeelswerving. Hoe doet AutoFirst dat?

Foto: Shutterstock

Hoe houd je de jeugd in de werkplaats?

Babyboomers werken langer door en generatie-Z start al op jongere leeftijd met werken omdat ze eerder afstuderen. Dat betekent dat je met meerdere generaties samen in de werkplaats staat. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat deze verschillende generaties elkaar leren begrijpen en de jeugd langer bij je blijft werken?

Jan-Paul Poldervaart, de nieuwe Commercieel Directeur van Automotive MediaVentions: “Zolang de overheid een inconsistent beleid voert, zal het een uitdaging blijven om nieuwe en tweedehands EV’s aan de man te brengen.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord De klantreis moet kort en aangenaam zijn

Jan-Paul Poldervaart is de nieuwe Commercieel Directeur van Automotive MediaVentions, bekend van occasionsites als AutoTrack, Gaspedaal.nl en AutoWereld.nl. Als schakel tussen het autobedrijf en de consument is het zijn missie om het koopproces zo goed mogelijk te stroomlijnen.