APK Keurmeesterquiz: deeltjestest met foutcodes

APK Keurmeesterquiz: deeltjestest met foutcodes
Het MIL-lampje brandt en de EOBD-scanner geeft foutcodes.

Ben jij een goede APK Keurmeester? Ga de uitdaging aan en test je APK-kennis in de AMT PSB APK Keurmeesterquiz. Deze keer krijg je te maken met een diesel waarvan de uitlaatgassen niet in orde zijn. Of toch wel? Goed- of afkeur?

We zijn er even tussenuit geweest met de APK keurmeesterquiz, maar misschien herinner je je toch nog van eerdere afleveringen dat juryvoorzitter en PSB-APK-trainer Martin Pardoel geen genoegen neemt met alleen het antwoord op de vraag: “Goed- of afkeur?” Er hoort altijd een goede uitleg bij. Inclusief de gebruikte artikelnummers uit de APK-regelgeving! Hou je daar rekening mee, dan kom je zomaar in aanmerking voor een eervolle vermelding in AMT. Veel succes!

Roetfilter: ‘Ja’

Oké, het woord is aan Martin Pardoel: “Voorafgaand aan de keuring van een personenauto met dieselmotor en roetfilter, met een DET van 28 augustus 2012, ziet de keurmeester in het raadpleegscherm bij de brandstofcode de letters D en E staan. Bij de vermelding ‘Roetfilter verplicht’ staat ‘Ja’.

Het raadpleegscherm zegt: 'Roetfilter verplicht: Ja'
Het raadpleegscherm zegt: 'Roetfilter verplicht: Ja'

EOBD-scan

Als hij de auto start en naar binnen rijdt valt het de keurmeester op dat de auto snel stationair loopt. En hij ziet dat het MIL-lampje brandt. Daarom besluit hij tijdens de keuring een EOBD-scan uit te voeren. De scanner geeft aan dat het MIL-lampje moet branden en dat de foutcode's P 0650 en P 0530 aanwezig zijn. Van de 16 Readiness-testen zijn er twee niet voltooid.

Bij de deeltjestelling leest hij 950.000 #/cm3 uit bij een stationair toerental van 1150 rpm.

APK Keurmeesterquiz: Twee vragen

Dat brengt Pardoel bij de twee vragen van deze APK Keurmeesterquiz. Je vindt en beantwoordt ze in het formulier hieronder.

Erwin den Hoed

Erwin den Hoed

Adjunct Hoofdredacteur

Erwin deed HTS Autotechniek, werkte bij DAF Trucks en werd bedrijfseconoom in Tilburg. Hij maakte een uitstapje naar de bakkerijwereld en kwam in 2001 naar AMT. Zijn doel toen: "Artikelen maken waar ik trots op ben". Zijn doel nu: "Mijn lezers en websitegebruikers blij maken." Eigenlijk is er in al die jaren dus niets veranderd...

Email: erwindenhoed@vakmedianet.nl
Telefoon: 088 58 40 690