Gesponsord

Medewerkers met financiële problemen helpen? Kijk het webinar terug

Medewerkers met financiële problemen helpen? Kijk het webinar terug

Een groeiend aantal huishoudens heeft te maken met financiële problemen. Oorzaken zijn vooral de hoge inflatie en de onstabiele energiekosten. Medewerkers die hiermee te maken hebben, functioneren vaak minder goed op hun werk. Ook hun gezondheid kan hieronder lijden. Hoe herken je als werkgever dat een medewerker geldzorgen heeft? Wat doe je als je als medewerker geldzorgen hebt? Hiervoor biedt OOMT het traject budgetcoaching.

Budgetcoach Pauline Mulder van het Nibud zegt dat financiële problemen bij medewerkers al lang bestaan. “Door de stijgende energieprijzen en de oplopende inflatie krijgen nu meer huishoudens ermee te maken, terwijl zij in het verleden nooit financiële problemen hebben gehad”, legt ze uit. Ze schat in dat er nog veel van dit soort huishoudens ‘zich onder het wateroppervlak’ bevinden. “Betaalafspraken kun je eenvoudigweg niet blijven maken.”

En daar komt nog een tweede uitdaging bij. Want wanneer een medewerker gebruik wil maken van financiële regelingen, dan krijgen ze te maken met complexe regelingen”, stelt ze. “Dat is de wereld waarin medewerkers zich staande moeten houden.”

Bekijk hier het webinar terug over budgetcoaching:

Niet in beweging komen

OOMT hield een verkennend onderzoek om inzichten te krijgen waarom medewerkers en werkgevers bij dit onderwerp niet in beweging komen. “We merkten dat door financiële problemen werkenden in minder mate regie kunnen nemen op hun eigen ontwikkeling”, zegt Jet Thole, programmamanager bij OOMT.

Bij financiële problematiek spelen vaak schaamte en angst”

“Juist door de snelle en talrijke ontwikkelingen waar de autobranche mee te maken heeft, is het van groot belang dat iedereen duurzaam inzetbaar blijft. Factoren die vaak meespelen bij financiële problematiek zijn schaamte en angst, omdat het aanpakken van schulden niet vanzelfsprekend is. Vaak weet men ook niet goed waar men terecht kan voor hulp en waarom het belangrijk is om hulp te zoeken. En uiteraard speelt ook de sociale omgeving een rol. Hoe kijken collega’s en het team naar deze problematiek? Werkgevers op hun beurt vinden het vaak ingewikkeld om het bespreekbaar te maken en weten niet goed hoe ze hun medewerkers hierin kunnen ondersteunen. Daarbij weten ze ook niet goed of financiële problematiek speelt binnen hun organisatie.”

Budgetcoaching

Om financiële problemen te herkennen en aan te pakken biedt OOMT budgetcoaching. Hiermee ga je met een budgetcoach van het Nibud aan de slag met je geldzaken, zodat je daar meer grip op krijgt. “Daarbij is de stip op de horizon hoe medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Dan heb je het over het stimuleren van zelfleiderschap, waarbij mensen leren om regie te nemen over hun eigen ontwikkeling” zegt Jet Thole. “Budgetcoaching bieden we zowel voor werkgevers als voor medewerkers. Een medewerker hoeft geen aanvraag te doen via de werkgever maar kan zich rechtstreeks aanmelden via de website van OOMT. Maar het is ook mogelijk om samen met je werkgever een aanvraag te doen.”

Maak geld überhaupt bespreekbaar. Niet alleen bij schulden, want dan is het heel zwaar”

Letten op concrete en abstracte signalen

Om financiële problemen bij medewerkers te signaleren, kun je als werkgever kijken naar zowel concrete als abstracte signalen. “Bij de concrete signalen kun je denken aan loonbeslag, premie bij de bron of een heffing van het CAK. Daarnaast kun je als werkgever letten op abstracte signalen. Bijvoorbeeld targets die niet of trager gehaald worden of waar een medewerker meer moeite mee krijgt. Of een medewerker die later op het werk komt. Misschien komt dat omdat het vervoer niet meer betaald kan worden. Ook vaak bellen onder werktijd, veel afwezig zijn en vermoeidheid kunnen signalen zijn. Vaak is het een optelsom”, verduidelijkt Pauline Mulder.

Het gesprek aangaan

Zie je als werkgever die signalen? Ga dan met een medewerker om tafel zitten. Daarbij geeft Pauline Mulder een waardevolle tip. “Het is belangrijk om het gesprek goed te beginnen door te vragen: “Dit is wat ik zie en het baart me zorgen. Hoe is het met je? Hou deze volgorde van vraagstelling aan en niet andersom, want dan ben je de regie van het gesprek kwijt. Benoem daarbij ook expliciet de signalen die je opvallen.” Jet Thole sluit af door het belang van financiële rust nogmaals te benadrukken: “Wanneer je financieel gezond bent, dan ontstaat er ruimte om actief aan de slag te gaan met eigen ontwikkeling. Nu én in de toekomst.”

Dit artikel is gesponsord door OOMT



OOMT Webinar RI&E: 'in een halve dag is 80% ingevuld'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord OOMT Webinar RI&E: 'in een halve dag is 80% ingevuld'

Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is niet alleen verplicht, het is een krachtig hulpmiddel. Het helpt je om risico's in je bedrijf te signaleren en maatregelen te nemen. Toch worstelen veel ondernemers met het invullen ervan. Tijdens het webinar van OOMT en de vakbladen AMT en Tweewieler werd duidelijk: een RI&E levert veel meer op dan je denkt. Het zorgt voor grip, inzicht en een veilige werkomgeving. In het webinar, dat gepresenteerd werd door Annemarie Maeijer-Brüning, werden handvatten, tips en ervaringsverhalen gedeeld.

Het Summa College gebruikt (van links naar rechts) de Launch ELT500 luchtdichtheidstester, de Launch ELB300 celequalizer en de Launch ELP400 HV-oplader/ontlader. Onder de werkbank staat de PicoScope gereed.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe Summa College EV-specialisten klaarstoomt met AA-Equipment

Elektrificering maakt diagnose en reparatie van auto's steeds complexer, mede door een gebrek aan ervaring. Summa College en AA-Equipment Support trainen daarom hun professionals met innovatieve apparatuur.

OOMT webinar: zo gebruik je de RI&E als investering voor betere arbeidsomstandighedenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord OOMT webinar: zo gebruik je de RI&E als investering voor betere...

Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) brengt de risico's op de werkvloer in kaart. Voor werkgevers en medewerkers biedt dit waardevolle inzichten en voordelen. Volgens Mirjam van der Kooij, adviseur arbeidsomstandigheden voor OOMT is een RI&E niet alleen een wettelijke verplichting, maar vooral een investering in betere arbeidsomstandigheden.

Sentury Tyres: Premium banden voor een betaalbare prijsGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Sentury Tyres: Premium banden voor een betaalbare prijs

Het opkomende bandenmerk Sentury Tyres maakt snel naam met innovatieve premiumbanden tegen een betaalbare prijs.

Auto Prof 2025 barst van innovaties, live-demo's en meerGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Auto Prof 2025 barst van innovaties, live-demo's en meer

"Bezoek de Garage van de Toekomst!" Dit is de belofte die Auto Prof 2025 uitspreekt als hét onafhankelijke aftersales event voor de autobranche. Of je nu eigenaar, ondernemer, technicus of monteur bent, Auto Prof zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen binnen de automotive-industrie.

Rogier Roet, formulemanager van AutoFirst.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Wat maakt AutoFirst een goede en succesvolle garageformule?

AutoFirst komt uit het BOVAG ROSA onderzoek als een van de best gewaardeerde garageformules van Nederland. Dankzij effectieve marketingondersteuning en een modulaire aanpak helpt AutoFirst autobedrijven met een hogere klanttevredenheid, een betere bedrijfsvoering en personeelswerving. Hoe doet AutoFirst dat?

Foto: Shutterstock

Hoe houd je de jeugd in de werkplaats?

Babyboomers werken langer door en generatie-Z start al op jongere leeftijd met werken omdat ze eerder afstuderen. Dat betekent dat je met meerdere generaties samen in de werkplaats staat. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat deze verschillende generaties elkaar leren begrijpen en de jeugd langer bij je blijft werken?

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Stock Images Zeeland

Valeo Tech Academy schoolt je bij op gebied van EV en ADAS

Valeo Tech Academy biedt technici trainingen in EV- en ADAS-reparaties met digitale modules en praktijkgerichte simulatoren.