AMT-ATC Livestream 15 juni: Waterstoftrucks uit Nederland

AMT-ATC Livestream 15 juni: Waterstoftrucks uit Nederland
epoxy floor in interior car-care center. The electric lift for cars in the service

Velen zien waterstof als hét middel voor schoon zwaar transport. Firma Holthausen uit het Groningse Hoogezand ziet dat ook, maar gaat een stapje verder. Het bedrijf staat in Groningen en ver daarbuiten bekend als leverancier en transporteur van diverse soorten gas. Inmiddels zet het familiebedrijf ook grote stappen met waterstof en een assemblagefabriek voor Hyzon-trucks.

In 2017 haalde Max Holthausen het nieuws met zijn ‘Hesla’, een Tesla Model S met brandstofcel en een actieradius van ruim 1.000 km. Naar aanleiding van deze doorbraak ontstond een nieuwe dochteronderneming: Holthausen Clean Technology.

De Hesla was zeker niet het laatste succesproduct voor het familiebedrijf uit Hoogezand. De afgelopen tijd werd er een assemblagefabriek voor waterstoftrucks uit de grond gestampt. Hier worden alle voor Europa bestemde trucks van het merk Hyzon Motors in elkaar gezet.

Daarnaast ontwikkelt Holthausen Clean Technology eigen waterstofsystemen voor inbouw in Volkswagen Transporters en Crafters, diverse DAF Trucks, de Mercedes-Benz Econic en is er een samenwerking opgezet met Greenmachines voor het leveren van waterstof veegmachines.

Kansen en uitdagingen

Je kunt dus zeggen dat er in Groningen stevig aan de weg getimmerd wordt op het gebied van waterstoftechnologie. Opdinsdagavond 15 juni om 19.30 uur verwelkomen we Stefan van der Spek in de studio. Hij zal namens Holthausen Clean Technology vertellen over waterstoftechniek, Hyzon-trucks, de potentie daarvan en de technische uitdagingen waar het bedrijf voor staat.

Het kleine MEB-platform keert terug naar traditionele opbouw, motor voorin en een niet -dure torsie-achteras waar geen tweede motor bij kan.

Dit jaar komt een herziene VW ID.3, oorspronkelijk beschouwd als de batterij-Golf voor morgen. Een massaal succes werd de ID.3 nog niet, eerder het...