6 aandachtspunten om een aircosysteem in topconditie te houden

6 aandachtspunten om een  aircosysteem in topconditie te houden

Met een klein beetje aandacht en de juiste onderdelen kun je aircosystemen lang in topconditie houden. Nissens geeft je tips hoe je dat kunt doen.

1. Let op kleine beschadigingen

Het is echter niet alleen roest dat nadelig is voor de werking van condensors. Ook kleine beschadigingen kunnen de doorstroming van het koudemiddel door de condensor verminderen, terwijl de smalle koelbuisjes snel verstopt kunnen raken door vervuiling. Van de condensor zelf, ach, daar heeft Nissens er genoeg van te koop, allemaal ontworpen, geproduceerd en getest zijn volgens OE-normen.

Wil je de problemen voor zijn, let dan ook goed op olieplekken en controleer gelijk op beschadigingen en roest”

Het is vooral de gevolgschade die het probleem is, want een niet goed werkende condensor zorgt voor veel compressorproblemen. Een gebrekkige doorstroming in de condensor zorgt voor een oplopende druk en temperatuur in het systeem en daardoor een oververhitte compressor. Vooral de condensors met microtube-technologie zijn daar gevoelig voor. Overigens kan een smeermiddel met een te hoge viscositeit ook leiden tot verstopping met dezelfde gevolgen. Wil je de problemen voor zijn let dan ook goed op olieplekken, want dat kan duiden op lekkage. Controleer gelijk de condensor even op beschadigingen en roest.

Geavanceerde zoutwatertests hebben aangetoond dat condensors met een corrosiewerende laag maar liefst tot acht keer langer meegaan dan condensors zonder die laag. Daarom kiest Nissens, de Deense fabrikant van vervangingsdelen, ervoor om meer dan vijfhonderd verschillende condensors met zo'n corrosiewerende laag uit te rusten.

Zo'n roestwerende laag is geen luxe, want de condensor zit aan de voorkant van de auto, waardoor regen, sneeuw, zout en uitlaatgassen van invloed kunnen zijn op de werking en levensduur. Als roest zich hecht aan de lamellen kan dat de koeling belemmeren; één rij lamellen minder doet de werking van de condensor al met drie procent afnemen.

2. Kwetsbaar: het expansieventiel

Nog een kwetsbaar onderdeel in het aircosysteem is het expansieventiel. Dit ventiel werkt onder hoge druk en is temperatuurgevoelig. Met het ventiel kunnen ruwweg twee dingen fout gaan: het ventiel is verstopt of het ventiel blijft open staan. Het eerste probleem - verstopping - wordt veroorzaakt door verontreinigingen in het circuit. Daardoor komt er te weinig koudemiddel in de verdamper en ontstaat het bekende probleem: de druk loopt op en de compressor raakt oververhit. Het tweede probleem ontstaat als het ventiel open blijft staan. Daardoor loopt er juist teveel koelmiddel de compressor in. Vervuilingen is goed te voorkomen: vervang de filter/droger op tijd.

3. Vervang filter/droger elke twee jaar

De filter/droger absorbeert vocht en voorkomt daardoor inwendige roest. Maar als de filter/droger niet goed werkt kan vervuiling en verstopping ontstaan. De oplossing is eenvoudig: vervang de filter/droger elke twee jaar en doe dat ook elke keer als het systeem tussentijds open is geweest.

4. Waarom moet je spoelen?

Vervuiling is het grootste probleem in het aircosysteem. Spoelen is een goede oplossing, want daarmee haal je vocht, verontreinigde compressorolie, koudemiddel en vuildeeltjes (zoals metaalslijpsel door compressorschade) uit het aircosysteem. Wanneer moet je eigenlijk spoelen? Doe dat als je een onderdeel van een vervuild aircosysteem vervangt, bij vervuiling, bij een niet goed werkende filter/droger en bij het verkeerd gebruik van toevoegingen, zoals UV‑lekdetectie‑ en lekstopmiddelen.

5. Spoelen is geen vacumeren

Er zijn een paar spelregels bij spoelen. Allereerst is spoelen iets anders dan vacumeren (leeghalen en opnieuw vullen), want de compressor, het expansieventiel en de filter/droger worden niet gespoeld. Het tweede aspect is dat je goed moet opletten dat er geen spoelmiddel (tenzij je met koudemiddel spoelt) in het systeem achterblijft. Gebruik de aanbevolen olie en toevoegingen. Spoelen is de enige betrouwbare manier om het juiste volume olie te constateren.

Let goed op dat er geen spoelmiddel (tenzij je met koudemiddel spoelt) in het systeem achterblijft”

Als je de compressor vervangt voor een exemplaar van Nissens, dan hoef je geen extra olie toe te voegen. Alle compressors worden vooraf gevuld met de correcte hoeveelheid en de juiste viscositeit PAG‑olie (met grote vochtigheidstolerantie) en geleverd inclusief o-ringen.

6. Stevige kartonnen dozen

Nissens levert de condensors - marktdekking 97 procent - in stevige dozen. Dat voorkomt vaak de eerste frustratie: dat nieuwe condensors al kleine transportschades hebben, die de doorstroming van het koudemiddel beperken. Vandaar die stevige hersluitbare dozen. De inhoud is van OE‑kwaliteit, natuurlijk, met de juiste afwerking, pasvorm en vaak met de O‑ringen voor een eenvoudige montage (First Fit), maar het bedrijf helpt autobedrijven ook met technische bulletins en gratis online trainingen, zoals bij het Nissens Training Concept.

Dit artikel is gesponsord door Nissens.