Powerhand: desinfecteren met ultraviolet licht

Powerhand: desinfecteren met ultraviolet licht

Desinfecteren zonder chemische middeltjes? Het kan met ultraviolet licht. Met de Powerhand UV-lamp van Serenco kun je allerlei soorten voorwerpen razendsnel ontsmetten: aanraakschermen, telefoons, toetsenborden, het pinapparaat, autosleutels, dashboards en stuurwielen. Coronavrij in een paar seconden.

In deze tijd willen we niet zomaar autosleutels, toetsenborden en stuurwielen aanraken. Een lamp die bacteriën, micro-organisme en virussen (zoals corona) doodt is dan het ei van Columbus en toch kent iedereen het al jaren.

Het wordt gebruikt om de echtheid van papiergeld te controleren, om zweefalgen en ziektekiemen in waterzuiveringsinstallaties en vijvers te doden (en de groei van zuurstofplanten te stimuleren), om breuken in de metaalindustrie op te sporen, als blacklight in discotheken en de schadeherstelbranche gebruikt het om harsen, lijmen en verf te drogen.

Met ultraviolet licht kun je ook snel voorwerpen ontsmetten, zoals een lichtschakelaar, een deurgreep, de pinautomaat, autosleutels, het dashboard en het stuurwiel. Er zijn zelfs mensen die er hun hotelkamer mee ontsmetten.

Wat is ultraviolet licht?

Eigenlijk is ultraviolet licht geen licht, maar een elektromagnetische straling. Alles bij ultraviolet licht draait om de golflengte. Al naar gelang het effect zijn er drie soorten UV-licht met een golflengte tussen de 100 en 400 nanometer. UVA-licht is het normale zonlicht dat het aardoppervlak bereikt. Het heeft een golflengte van 320 tot 420 nanometer en zorgt onder andere voor de veroudering van je huid en het verkleuren van stoffen.

Ook UVB-licht (280 tot 320 nm) bereikt het aardoppervlak. Je huid wordt er bruin van en kan verbranden. De laatste categorie is UVC (100 tot 280 nm). Dat bereikt de aarde niet, omdat het wordt afgevangen door de atmosfeer. UVC zet zuurstof om in ozon en herstelt zo de ozonlaag, maar het is ook ideaal om virussen en bacteriën aan te pakken.

Coronavrij in een paar seconden

Organismen, zoals bacteriën en virussen, bouwen op den duur resistentie op tegen schoonmaakmiddelen. In ziekenhuizen is dat een groot probleem, want er moeten steeds zwaardere chemische middelen worden gebruikt met allerlei milieurisico's en problemen bij huidcontact. Dat gevaar bestaat bij UVC niet, omdat het niet op aarde voorkomt en bacteriën en virussen er geen resistentie tegen kunnen opbouwen.

Als je de Powerhand gedurende twee seconden twee centimeter boven het toetsenbord, het pinapparaat of de autosleutels houdt, vernietig je al 99,94 procent van alle bacteriën en virussen. Na vijf seconden zelfs al 99,99 procent. Dat lukt je met een schoonmaakdoekje niet zo makkelijk. Probeer maar eens tussen de toetsen van een toetsenbord te reinigen. Maar met UVC-licht is dat toetsenbord snel ontsmet.

Ontsmetten gaat heel makkelijk

UVC-licht is niet zichtbaar voor het menselijk oog, dus eigenlijk is de bacteriedodende lamp van Powerhand geen lamp, maar een sterilisator. Naast elk UVC-ledje zit een paars ledje dat niets doet voor het desinfecteren, maar laat zien wat je doet. Je kunt de Powerhand ook statisch gebruiken.

Zet de Powerhand op een afstand van maximaal een meter van je werkplek of hang het aan de hoofdsteun en richt het op het dashboard. Activeer vervolgens de tijdschakelaar en gedurende vijftien minuten wordt de hele omgeving gedesinfecteerd. Afstands- en bewegingssensoren zorgen voor een veilig gebruik en schakelen de Powerhand uit als er iemand de zone inloopt. Ontsmetten met UVC is veilig, kent geen secondaire vervuiling en is vrij van straling, chemicaliën en ozon.

Veilig en waterdicht

Serenco levert de Powerhand met een beschermingsbril van polycarbonaat, maar eigenlijk biedt elke bril (zelfs een vuurwerkbrilletje) al voldoende bescherming. Ook alle soorten plastic handschoentjes beschermen tegen UVC-licht, want UVC kan niet door plastic of glas heen.

Het enige waar UVC wel doorheen kan is het kwartsglas waar de lens van is gemaakt. De Powerhand is bestand tegen olie en kan met water schoongemaakt worden, want het is waterdicht volgens de IP68-norm (1 meter diepte, 30 minuten). De stevige behuizing maakt de Powerhand ideaal voor gebruik in autobedrijven en werkplaatsen. De sterilisator is verkrijgbaar vanaf 139,95 exclusief BTW bij de vakhandel.

Dit artikel is gesponsord door Serenco. 

Voor een nieuwe turbo is het gieten van de verschillende metalen onderdelen noodzakelijk. Voor deze gereviseerde van C&E Turbochargers hoefde dat niet..

Trend in revisie zet door: meer elektronica

Tijdens de garantieperiode worden onderdelen vaak door de fabrikant vervangen, maar zodra deze periode voorbij is, wordt revisie aantrekkelijker....

Foto: Shutterstock

Column Erwin den Hoed: 'Zonnige toekomst voor schadeherstel én...

Erwin den Hoed was voor AMT bij Bovag's eerste schadeherstelcongres. Hij zag een zonnige toekomst voor schadeherstellers én voor gereviseerde...

Een Maserati 4.9 V8 ombouwen naar dry sump-smering betekent lang zoeken naar de juiste onderdelen die ook nog eens duur zijn. Bert Hijnekamp houdt wel van dit soort uitdagingen. “Als een klant het wil betalen, kunnen we alles maken.” - Foto: Mike Tekst & Beeld

Zo lost HRW tekort aan revisietechnici op: 'Ik verzamel...

"In Nederland staan drie keer zoveel krukasslijpbanken als dat er mensen zijn om ze te bedienen. Revisietechnici zijn schaars", zegt Bert Hijnekamp...

Foto's: Peter Aansorgh

Stap voor stap: CVT reviseren

Revisiespecialist Christian de Vos van Autrans laat zien hoe revisie van een Continu Variabele Transmissie, oftewel CVT, in zijn werk gaat.

Foto's en video: Mike Tekst & Beeld

Van Kronenburg Engines: de motor achter het succes | VIDEO

Motorrevisie is topsport. Dat is wel duidelijk na een bezoek aan Van Kronenburg Engines. Met een combinatie van ervaring, gevoel en een modern...

De kleine platte schroevendraaier heeft Julia altijd bij zich. "Je kunt er zoveel mee doen, eigenlijk meer dan je verwacht." Foto: Koos Groenewold

Trots op het vak: Julia Jurriens, winnares Skills Heroes

Julia Jurriens, werkzaam bij Ekris BMW en Mini Arnhem, is onlangs uitgeroepen tot winnares van Skills Heroes, dé vakwedstrijd voor mbo-studenten in...

Drie achtcilinder lijnmotoren met een inhoud van 80 liter helpen deze duwboot aan stuwkracht. Voor een scheepstechnicus zijn het maar kleintjes.  - Foto: Gert te Lintelo

Groot, groter, grootst: zo houdt Bolier scheepsmotoren tot 16.000 kW...

Vraag je jezelf, terwijl je in zo'n overvolle motorruimte probeert een schroef te bereiken, ook wel eens af of je handen nou zo echt groot zijn of de...

De remote-interface is verbonden met het voertuig. Zo kan het via internet op afstand worden uitgelezen met de OEM diagnosetool van VAG (ODIS).

Clever eXpert diagnose: VW Tiguan met cilinderoverslag (twee keer)

Een autotechnicus stelt diagnose aan een VW Tiguan 2.0, 125 kW (CAWA) uit 2008. Het motorstoringslampje brandt en de auto slaat niet aan. Hij...