Stoom monteurs klaar voor de toekomst: 3 juni open avond HAN

Stoom monteurs klaar voor de toekomst: 3 juni open avond HAN
Bij belangrijke technische ontwikkelingen loopt HAN Automotive graag voorop.

Elektrisch rijden groeit de laatste jaren razendsnel. Steeds vaker wordt aan de overstap naar groene mobiliteit waterstof gekoppeld. Maar deze groene mobiliteit vraagt wel om kennis. Hoe levert de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met zijn Automotive opleidingsaanbod de nodige kennis en kunde om monteurs klaar te stomen voor de nabije toekomst?

“We hebben het niet meer alleen over auto’s, want het draait om alle vormen van mobiliteit, dus ook bussen, vrachtauto’s, treinen en schepen”, zegt Ertan Ertunc, cursusmanager post-hbo- en maatwerkcursussen van HAN Automotive.

“Al deze voertuigen zullen in de toekomst van fossiele brandstoffen overschakelen op waterstof, elektriciteit of hybridevormen. Daar is veel kennis voor nodig, de vraag naar mensen met specifieke, technische groene mobiliteitskennis neemt alleen maar toe.”

De overstap is allesomvattend

Denk niet dat HAN Automotive de zuigers en cilinders vaarwel zegt. De overstap van fossiele brandstoffen naar emissievrije energie heeft voor alle studenten gevolgen. Ook studenten die niet kiezen voor deze specialisatie in hun programma krijgen hiermee te maken.

Wijnand Zwart is docent bij de voltijd- en deeltijd bacheloropleiding van HAN Automotive. Hij is tevens één van de oprichters van het HAN studententeam dat meedoet aan de Shell Ecomarathon.

Wijnand Zwart: “Denk alleen maar eens aan de plaats waar componenten in elektrische voertuigen worden gemonteerd. Een andere plaatsing heeft consequenties voor de sterkte, stijfheid en gewichtsverdeling van voertuigen, maar ook voor het design, wielophanging en weggedrag.”

Prachtig lesmateriaal Han Automotive

Wijnand Zwart is het soort leraar dat het lesmateriaal thuis uitprobeert. Hij maakte een motorscooter en een oude Vespa elektrisch en in zijn elektrische Fiat Panda monteerde hij moderne accu’s en een nieuw batterijmanagementsysteem. “Ik kan als ombouwer en gebruiker vertellen waar je tegenaan loopt, zoals bijvoorbeeld de elektromagnetische compatibiliteit.”

Nog zo’n enthousiaste docent bij de voltijd- en deeltijdopleidingen is Stefan van Sterkenburg. Hij is daarnaast ook onderzoeker bij een lectoraat en gespecialiseerd in waterstof.

“De combinatie elektrisch en brandstofcel levert prachtig lesmateriaal op, want om te weten of je de batterijen of de brandstofcel gebruikt moet je eerst weten wanneer ze het meest efficiënt hun energie leveren.”

Han Automotive

Frisse blik en vernieuwende inzichten

Bij belangrijke technische ontwikkelingen loopt HAN Automotive graag voorop. De opleider opereert tussen studenten, bedrijven en instellingen in de driehoek mobiliteitsbranche, onderzoek en onderwijs. Bijvoorbeeld in de vorm van onderzoeksvraagstukken of studentprojecten.

Stefan van Sterkenburg: “We werken ook veel samen met bedrijven, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van testen en metingen van brandstofcelvoertuigen, het maken van de elektronische besturing voor brandstofcelsystemen en het ontwerpen van energiemanagementsystemen. Bedrijven waarderen de samenwerking met lectoren en studenten, want het zorgt voor een frisse blik, kritische vragen en vernieuwende inzichten.”

Meer weten?

Vraag een adviesgesprek aan bij Bert Klink (b.klink@han.nl) of Ertan Ertunc (ertan.ertunc@han.nl). Op 3 juni vindt de online Open Avond plaats, meld je nu alvast aan. Kijk op han.nl/openavond.

Ook studenten werken met reële projecten, uit hun eigen werkplek opgehaald of verkregen via de opleiding. Zo monteerden studenten in een buggy een elektrisch aandrijflijn en krijgt diezelfde e-buggy nu een brandstofcel om de actieradius te verlengen. Andere projecten? Wat te denken van een elektrische waterstof bestelauto of een driewielige waterstof ambulance.

HAN Automotive voelt zich maatschappelijk verantwoordelijk om kennis niet alleen in voltijd-, deeltijd bachelor opleidingen over te dragen, maar ook in maatwerkcursussen op locatie en online.

Ertan Ertunc

Daarnaast zijn er post-hbo-cursussen waar iedereen aan kan meedoen. Ze gaan over elektrische en hybride voertuigen, waterstof, autoelektronica, autonoom rijden en rijhulpsystemen, over veilig werken aan elektrische voertuigen (NEN 9140).

Ertan Ertunc: “De cursisten zijn allemaal mensen die in aanraking komen met andere voertuigen dan waar ze nu kennis van hebben. Ze bereiden zich voor op een toekomst van groene mobiliteit en zijn welkom bij HAN Automotive.”

Dit artikel is gesponsord door HAN Automotive.

Foto: Shutterstock

KPMG: Europese auto-industrie pessimistisch over toekomst

Leidinggevenden in de Europese auto-industrie zijn minder optimistisch over de toekomst, met maar 25% die positief kijkt naar winstgevende groei in...

Foto: Alliance Automotive Group Benelux

NexDrive en TU Eindhoven: razendsnel opladen voor Le Mans

Alliance Automotive Group Benelux (AAGB) heeft met zijn EV-merk NexDrive een partnership aangekondigd met Student Team InMotion van de Technische...

Foto: Peter Roek

Zo pakt Mercedes-Benz tekort aan autotechnici aan

Mercedes-Benz presenteerde op de Autotechnica-beurs in Brussel zijn strategie om personeelstekorten in de werkplaats aan te pakken. Het merk leidt...

Johan van der Hoeven (CCO bij LKQ) en Lukas Stiefelhagen. Foto: LKQ

LKQ sponsort opkomend talent Lukas Stiefelhagen tijdens NXT Gen Cup

LKQ kondigt trots aan dat het officiële hoofdpartner wordt van de veelbelovende jonge coureur Lukas Stiefelhagen tijdens zijn deelname aan de NXT Gen...

Een gloednieuwe Scania truck rolt bijna van de band in Zwolle. De megafabriek produceerde in 2023 een recordaantal van 44.712 voertuigen; elke 5 minuten spuugt de fabriek een truck uit.

Scania's megafabriek - een stukje Zweden in Zwolle

Ingeklemd tussen het Zwolle/IJssel-kanaal en de Willemsvaart ligt in Zwolle de truckfabriek van Scania. Deze productielocatie viert dit jaar zijn...

Adana breidt productportfolio uit met apparatuur van K&K-marterbestrijding

Adana breidt productportfolio uit met apparatuur van...

Adana, de intuïtieve webapplicatie voor Mercedes-Benz, smart en BYD, breidt niet alleen haar service uit, maar ook haar productportfolio met...

SDS Carparts in Stekene, België.

Alliance Automotive Group Benelux neemt SDS Carparts in Stekene over

SDS Carparts in Stekene, tussen Antwerpen en Gent in Oost Vlaanderen, is overgenomen door Alliance Automotive Group Benelux (AAGB). De...

NAPA is sinds 1925 uitgegroeid tot een geoliede organisatie met ruim 6.500 locaties én een welbekend merk binnen de Amerikaanse autosport (Nascar) Foto: Shutterstock

19-jarige Sam Jongejan nieuwe NAPA ambassadeur in Nederland

Alliance Automotive Group Benelux kondigt racecoureur Sam Jongejan (2005) aan als nieuwe NAPA ambassadeur in Nederland. De jonge coureur neemt komend...