Turbo kapot? Hoe vind je de oplossing?

Turbo kapot? Hoe vind je de oplossing?
Als je turboschade hebt gehad, pas dan een systematische aanpak toe om elk component te demonteren en te reinigen.

Turbo's zijn zowel gecompliceerd als vrij eenvoudig, sterk en toch kwetsbaar. Als turbo's kapot gaan, is dat meestal door een oorzaak van buiten. Wat gaat er dan mis en welke oplossing is er?

Turboproblemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door luchtlekken. De turbo zorgt voor extra lucht in de verbrandingskamer, maar dan moeten de luchtkanalen in het turbocircuit wel luchtdicht zijn. Zo niet, dan zitten er meestal scheurtjes in de slangen, losse klemmen of ondichte verbindingen. Dat kan aan de vacuümzijde van het systeem (dus van de luchtinlaat tot de turbo inlaat) en aan de drukzijde (van de turbo-uitlaat tot het inlaatspruitstuk). Luchtlekkage lijkt niet zo ernstig, maar de gevolgen kunnen vervelend zijn.

Wat kan er misgaan?

Lekken zorgen voor luchttekort (onderdruk) in het compressorsysteem, waardoor de vereiste laaddrukken niet gehaald worden en de motorprestaties dalen. Je merkt dat aan een teruglopend motorvermogen en vertraging in de turboreactie. Ook de lucht brandstofverhouding raakt verstoord, waardoor het brandstofverbruik stijgt. De MAF/MAP/tegendruksensoren geven onjuiste waarden door met noodloop (P0299, P2263) tot gevolg. Andere kenmerken van onderdruk door lekkage: zwarte uitlaatrook en abnormale geluiden.

Hoe spoor je lekkage op?

Nissens, de Deense fabrikant van vervangingsdelen voor motorkoeling, airconditioning en turbo's, beveelt als oplossing aan om lekken aan de vacuümzijde van het systeem op te sporen met een druktest. Sluit één kant van het circuit af met een dop en vul het inlaatsysteem met lucht. Aan de andere kant gebruik je een dop met een luchtventiel.

Aan de drukzijde meet je het drukniveau met een manometer (of door diagnostiek aan boord) bij volle motorbelasting. Vergelijk de resultaten met de fabrieksdocumentatie. Het gaat niet altijd om lekkage. Ook vernauwingen in het luchtkanaal, kapotte turbocompressor (waste gateklep of schoepen/vanen van de VNT), sensoren, laaddrukregelaars of een storing in het EGR systeem kunnen de oorzaak zijn.

Nissens' productassortiment bestaat uit meer dan honderd turbomodellen en er zijn momenteel meer dan 25 turbomodellen in ontwikkeling.
Nissens' productassortiment bestaat uit meer dan honderd turbomodellen en er zijn momenteel meer dan 25 turbomodellen in ontwikkeling.

Turboschade door vreemde voorwerpen

Vreemde voorwerpen zijn de meest voorkomende reden van turboproblemen. Die voorwerpen komen de turbo binnen door de compressor, turbine of olie-inlaat. Dat kan veroorzaakt worden door een oud luchtfilter dat vervuiling doorlaat, maar ook door beschadigde leidingen, stukjes versleten pakking en delen die bij een eerdere turboreparatie niet zijn verwijderd.

De turbinewielen krijgen vooral klappen van het vuil uit het uitlaatspruitstuk. Daar kom je achter door bij mogelijke schade op het lawaai uit de turbo te letten en op verlies van prestatie, maar controleer ook op afschilfering van compressor of turbinebladen en putjes/beschadiging rondom de compressorinlaat en op de compressorbladen.

Werk systematisch

Vreemde voorwerpen beschadigen de draaiende wielen en as van de turbo. De gevolgen zijn groot. Zorg daarom dat het hele luchtsysteem volledig schoon is. Met nieuwe pakkingen ben je zeker van goede afdichting. Spleten of openingen in de leidingen kunnen voorwerpen naar binnen zuigen van de luchtfilterbox tot de turbo, inclusief de EGR, spruitstuk en motorontluchtingssysteem.

Als je turboschade hebt gehad, pas dan een systematische aanpak toe om elk component te demonteren en te reinigen. Spoel de olietoevoer en retourleidingen en vul het systeem met nieuwe motorolie. Via deze link leer je alles over turbo's; van makkelijke installatie tot duidelijke 'multimedia' foto's en filmpjes.

Vier montagetips

  1. Turbo's zijn kwetsbaar: sleutel voorzichtig en werk schoon;
  2. Pak de turbo nooit beet bij de actuator, het actuatorasje of het vacuümslangetje;
  3. Werk volgens voorschrift: monteer de turbo eerst op het uitlaatspruitstuk, dan aan de uitlaat en monteer vervolgens de overige verbindingen;
  4. Vul de oliekanalen van de turbo met nieuwe olie.
Nissens-turbo's worden 'First Fit' geleverd, dus inclusief pakkingen, rekbouten (indien nodig), smeerolie en een installatiegids.
Nissens-turbo's worden 'First Fit' geleverd, dus inclusief pakkingen, rekbouten (indien nodig), smeerolie en een installatiegids.

Nissens First Fit

Mocht het misgaan, dan is het een geruststellende gedachte dat een turbo van Nissens een veilige keuze is. Nissens-turbo's worden geleverd met pakkingen, rekbouten (indien nodig), smeerolie en een installatiegids. Nissens noemt dat een First Fit product: alles wat belangrijk is voor de installatie zit in de productverpakking. De markt voor turbo's groeit maar door en voor universele bedrijven is deze markt heel interessant.

Het productassortiment van het bedrijf bestaat uit meer dan honderd turbomodellen en er zijn momenteel meer dan 25 turbomodellen in ontwikkeling.

Nissens helpt niet alleen met vervangende producten van OE-kwaliteit, maar ook met technische bulletins en gratis online trainingen, zoals bij het Nissens Training Concept. Hier kun je zo'n gratis basis turbotraining volgen; de couponcode is al ingevuld.

Dit artikel is gesponsord door Nissens