Veilig werken met olie en vloeistoffen

Veilig werken met olie en vloeistoffen

In de werkplaats wordt natuurlijk veel gewerkt met olie en vloeistoffen. Hoewel iedereen weet dat deze vloeistoffen voor een gladde en vieze werkplaats zorgen, is het ook nog schadelijk voor je gezondheid. Hoe zorg je dat je veilig met olie en vloeistoffen omgaat?

Wist je dat olie zelfs door je huid heen in je bloedbaan terecht kan komen? Dit kan op de lange termijn zorgen voor serieuze gezondheidsklachten.
Het is daarom verstandig te werken met handschoenen die olie- en vetafstotend of volledig vloeistofdicht zijn. Het werken met handschoenen heeft als extra voordeel dat je meer grip hebt op olie gladde oppervlakken.

Art. AGADV

Twee handschoenen met deze kwaliteiten zijn de AGADV en FLEXGRIP. Deze handschoenen zijn speciaal ontworpen voor de monteur en het werken op olie gladde oppervlakken.

Was je handen

Mocht het toch gebeuren dat je olie op je handen krijgt, dan is het noodzakelijk ze goed schoon te maken. Dreumex-zepen bieden de benodigde kracht om je handen weer goed schoon te krijgen. Het One 2 Clean-systeem met automatische dispenser is de ideale oplossing om de zeepdispenser niet vies te maken wanneer je je handen wast, aangezien dit automatisch en in de juiste hoeveelheid afgegeven wordt.

Veilig-werken-met-olie-en-vloeistoffen-PLUS

De twee meest gebruikte zepen van Dreumex zijn de Plus en de Special:

- Plus: Deze extreem krachtige citrus handreiningsgel met microkorrel is ideaal voor extreme vervuilingen zoals teer, bitumen, hars en rubber. De gel is met name geschikt voor gebruik in garages, werkplaatsen en zware industrieën.

- Special: Deze oplosmiddelvrije handreinigingspasta met huidvriendelijke microkorrels kan gebruikt worden voor middelzware tot zware vervuilingen zoals smeermiddelen, diesel, remvloeistof, cement en roest. De pasta is met name geschikt voor gebruik in de autoindustrie, de bouw en metaalbewerkende industrie.

Bescherm je handen

Naast het schoonmaken van je handen is het verzorgen van je handen ook belangrijk. Met Natural Care handcrème van Dreumex voorkom je droge handen met kloven en krijg je een soepele zachte huid (Art. 11802501004).

De Universal Protect vormt een beschermende laag en verhindert daarmee dat er schadelijke stoffen de huid binnendringen. Daarnaast is het makkelijker om de handen te wassen en het verbetert de grip (Art. 11902501004).

Verrijdbare-opvangtank

Geen olie op de vloer met opvangbakken en absorberende korrels

Ook de werkvloer zelf wil je uiteraard olie- en vetvrij houden. Hiervoor biedt Toolspecial uitkomst met verrijdbare opvangtanks, die u eenvoudig onder het voertuig kunt plaatsen en waarmee u de opgevangen olie veilig opslaat.

De Pressol 27 070 heeft een opvangcapaciteit van 75 liter. Is dit te weinig, dan is er nog de Meclube 045-1460-E00 met een capaciteit van maar liefst 90 liter.

Mocht er toch olie op de vloer terechtkomen, gebruik dan ABSOKOR absorberende korrels. Deze korrels kunnen hergebruikt worden en zijn zo afvalbesparend. Toolspecial biedt ook doeken aan speciaal voor het opnemen van vet en olie. Deze garagedoeken hebben een hoge natsterkte en trekvastheid (PD37X37).

Uitglijden, vallen en struikelen meest voorkomende oorzaak bedrijfsongeval

Alle veiligheidsschoenen hebben een normering die aangeeft waar ze je voor beschermen. De meest bekende normering is de S-normering, die loopt van S1 tot en met S3 voor schoenen, S4 en S5 zijn voor veiligheidslaarzen. Deze normering geeft aan in hoeverre de schoen beschermt tegen belastingen met een bepaalde kracht. S1 heeft alleen een veiligheidsneus, deze schoenen zijn niet geschikt voor werken in een garage.

De S1P- en S3-schoenen hebben naast een veiligheidsneus ook een veiligheidszool. Bij een veiligheidszool kunnen er bijvoorbeeld geen spijkers doorheen komen. De schoenen van Diadora voldoen minimaal aan de S1P normering. Een sportieve veiligheidsschoen met S1P normering is de D-Lift . Beschikbaar in grijs, rood en blauw. De S2 en S3 schoen zijn ook nog waterbestendig.

Art. D-LIFT LOW RED

Buiten de S1 tot en met S5 normering kent een veiligheidsschoen ook de SRA, SRB en SRC-normering. Deze normering gaat over de antislip-kwaliteiten van de zool. Het verschil in de normeringen is dat de testomstandigheden anders zijn. De SRA-zool is getest op een tegelvloer, SRB op een stalen vloer en de SRC voldoet aan alles eisen van de SRA en de SRB-zool.

Let op bij het kiezen van je veiligheidsschoenen; kijk niet alleen naar de S-normering van de schoen maar ook naar de antislipkwaliteiten. Het risico op uitglijden wordt hiermee verminderd, en minder bedrijfsongevallen is iets waar we allemaal voordeel bij hebben. De schoenen van Diadora in ons assortiment zijn allemaal uitgerust met een antislipzool en hebben ook een olieresistente zool, zodat de zool niet kapot gaat als deze in aanraking komt met olie.

Veiligheidnormeringen werkschoenen

    • S1P Veiligheidsneus en veiligheidszool. Antistatisch en energieopname door hak.
    • S3 Veiligheidsneus en veiligheidszool. Antistatisch en energieopname door hak.Waterbestendig.
    • ESD Met zool die statische elektriciteit wegvoert.
    • HRO Met hittebestendige zool tot +300°C.
    • SRA Slipweerstand op keramische tegelvloer met sodiumlauryl sulfate (SLS).
    • SRC Slipweerstand op keramische tegelvloer met sodiumlauryl sulfate (SLS) en op stalen vloer met glycerol.

Direct te bestellen bij je automotive grossier of www.toolspecial.com

Dit artikel is gesponsord door Fource

Voor een nieuwe turbo is het gieten van de verschillende metalen onderdelen noodzakelijk. Voor deze gereviseerde van C&E Turbochargers hoefde dat niet..

Trend in revisie zet door: meer elektronica

Tijdens de garantieperiode worden onderdelen vaak door de fabrikant vervangen, maar zodra deze periode voorbij is, wordt revisie aantrekkelijker....

Foto: Shutterstock

Column Erwin den Hoed: 'Zonnige toekomst voor schadeherstel én...

Erwin den Hoed was voor AMT bij Bovag's eerste schadeherstelcongres. Hij zag een zonnige toekomst voor schadeherstellers én voor gereviseerde...

Een Maserati 4.9 V8 ombouwen naar dry sump-smering betekent lang zoeken naar de juiste onderdelen die ook nog eens duur zijn. Bert Hijnekamp houdt wel van dit soort uitdagingen. “Als een klant het wil betalen, kunnen we alles maken.” - Foto: Mike Tekst & Beeld

Zo lost HRW tekort aan revisietechnici op: 'Ik verzamel...

"In Nederland staan drie keer zoveel krukasslijpbanken als dat er mensen zijn om ze te bedienen. Revisietechnici zijn schaars", zegt Bert Hijnekamp...

Foto's: Peter Aansorgh

Stap voor stap: CVT reviseren

Revisiespecialist Christian de Vos van Autrans laat zien hoe revisie van een Continu Variabele Transmissie, oftewel CVT, in zijn werk gaat.

Foto's en video: Mike Tekst & Beeld

Van Kronenburg Engines: de motor achter het succes | VIDEO

Motorrevisie is topsport. Dat is wel duidelijk na een bezoek aan Van Kronenburg Engines. Met een combinatie van ervaring, gevoel en een modern...

De kleine platte schroevendraaier heeft Julia altijd bij zich. "Je kunt er zoveel mee doen, eigenlijk meer dan je verwacht." Foto: Koos Groenewold

Trots op het vak: Julia Jurriens, winnares Skills Heroes

Julia Jurriens, werkzaam bij Ekris BMW en Mini Arnhem, is onlangs uitgeroepen tot winnares van Skills Heroes, dé vakwedstrijd voor mbo-studenten in...

Drie achtcilinder lijnmotoren met een inhoud van 80 liter helpen deze duwboot aan stuwkracht. Voor een scheepstechnicus zijn het maar kleintjes.  - Foto: Gert te Lintelo

Groot, groter, grootst: zo houdt Bolier scheepsmotoren tot 16.000 kW...

Vraag je jezelf, terwijl je in zo'n overvolle motorruimte probeert een schroef te bereiken, ook wel eens af of je handen nou zo echt groot zijn of de...

De remote-interface is verbonden met het voertuig. Zo kan het via internet op afstand worden uitgelezen met de OEM diagnosetool van VAG (ODIS).

Clever eXpert diagnose: VW Tiguan met cilinderoverslag (twee keer)

Een autotechnicus stelt diagnose aan een VW Tiguan 2.0, 125 kW (CAWA) uit 2008. Het motorstoringslampje brandt en de auto slaat niet aan. Hij...