artikel

Veilig werken met olie en vloeistoffen

Werkplaats & Onderhoud 387

In de werkplaats wordt natuurlijk veel gewerkt met olie en vloeistoffen. Hoewel iedereen weet dat deze vloeistoffen voor een gladde en vieze werkplaats zorgen, is het ook nog schadelijk voor je gezondheid. Hoe zorg je dat je veilig met olie en vloeistoffen omgaat?

Veilig werken met olie en vloeistoffen

Wist je dat olie zelfs door je huid heen in je bloedbaan terecht kan komen? Dit kan op de lange termijn zorgen voor serieuze gezondheidsklachten.
Het is daarom verstandig te werken met handschoenen die olie- en vetafstotend of volledig vloeistofdicht zijn. Het werken met handschoenen heeft als extra voordeel dat je meer grip hebt op olie gladde oppervlakken.

Art. AGADV

Twee handschoenen met deze kwaliteiten zijn de AGADV en FLEXGRIP. Deze handschoenen zijn speciaal ontworpen voor de monteur en het werken op olie gladde oppervlakken.

Was je handen

Mocht het toch gebeuren dat je olie op je handen krijgt, dan is het noodzakelijk ze goed schoon te maken. Dreumex-zepen bieden de benodigde kracht om je handen weer goed schoon te krijgen. Het One 2 Clean-systeem met automatische dispenser is de ideale oplossing om de zeepdispenser niet vies te maken wanneer je je handen wast, aangezien dit automatisch en in de juiste hoeveelheid afgegeven wordt.

Veilig-werken-met-olie-en-vloeistoffen-PLUS

De twee meest gebruikte zepen van Dreumex zijn de Plus en de Special:

– Plus: Deze extreem krachtige citrus handreiningsgel met microkorrel is ideaal voor extreme vervuilingen zoals teer, bitumen, hars en rubber. De gel is met name geschikt voor gebruik in garages, werkplaatsen en zware industrieën.

– Special: Deze oplosmiddelvrije handreinigingspasta met huidvriendelijke microkorrels kan gebruikt worden voor middelzware tot zware vervuilingen zoals smeermiddelen, diesel, remvloeistof, cement en roest. De pasta is met name geschikt voor gebruik in de autoindustrie, de bouw en metaalbewerkende industrie.

Bescherm je handen

Naast het schoonmaken van je handen is het verzorgen van je handen ook belangrijk. Met Natural Care handcrème van Dreumex voorkom je droge handen met kloven en krijg je een soepele zachte huid (Art. 11802501004).

De Universal Protect vormt een beschermende laag en verhindert daarmee dat er schadelijke stoffen de huid binnendringen. Daarnaast is het makkelijker om de handen te wassen en het verbetert de grip (Art. 11902501004).

Verrijdbare-opvangtank

Geen olie op de vloer met opvangbakken en absorberende korrels

Ook de werkvloer zelf wil je uiteraard olie- en vetvrij houden. Hiervoor biedt Toolspecial uitkomst met verrijdbare opvangtanks, die u eenvoudig onder het voertuig kunt plaatsen en waarmee u de opgevangen olie veilig opslaat.

De Pressol 27 070 heeft een opvangcapaciteit van 75 liter. Is dit te weinig, dan is er nog de Meclube 045-1460-E00 met een capaciteit van maar liefst 90 liter.

Mocht er toch olie op de vloer terechtkomen, gebruik dan ABSOKOR absorberende korrels. Deze korrels kunnen hergebruikt worden en zijn zo afvalbesparend. Toolspecial biedt ook doeken aan speciaal voor het opnemen van vet en olie. Deze garagedoeken hebben een hoge natsterkte en trekvastheid (PD37X37).

Uitglijden, vallen en struikelen meest voorkomende oorzaak bedrijfsongeval

Alle veiligheidsschoenen hebben een normering die aangeeft waar ze je voor beschermen. De meest bekende normering is de S-normering, die loopt van S1 tot en met S3 voor schoenen, S4 en S5 zijn voor veiligheidslaarzen. Deze normering geeft aan in hoeverre de schoen beschermt tegen belastingen met een bepaalde kracht. S1 heeft alleen een veiligheidsneus, deze schoenen zijn niet geschikt voor werken in een garage.

De S1P- en S3-schoenen hebben naast een veiligheidsneus ook een veiligheidszool. Bij een veiligheidszool kunnen er bijvoorbeeld geen spijkers doorheen komen. De schoenen van Diadora voldoen minimaal aan de S1P normering. Een sportieve veiligheidsschoen met S1P normering is de D-Lift . Beschikbaar in grijs, rood en blauw. De S2 en S3 schoen zijn ook nog waterbestendig.

Art. D-LIFT LOW RED

Buiten de S1 tot en met S5 normering kent een veiligheidsschoen ook de SRA, SRB en SRC-normering. Deze normering gaat over de antislip-kwaliteiten van de zool. Het verschil in de normeringen is dat de testomstandigheden anders zijn. De SRA-zool is getest op een tegelvloer, SRB op een stalen vloer en de SRC voldoet aan alles eisen van de SRA en de SRB-zool.

Let op bij het kiezen van je veiligheidsschoenen; kijk niet alleen naar de S-normering van de schoen maar ook naar de antislipkwaliteiten. Het risico op uitglijden wordt hiermee verminderd, en minder bedrijfsongevallen is iets waar we allemaal voordeel bij hebben. De schoenen van Diadora in ons assortiment zijn allemaal uitgerust met een antislipzool en hebben ook een olieresistente zool, zodat de zool niet kapot gaat als deze in aanraking komt met olie.

Veiligheidnormeringen werkschoenen

  • S1P Veiligheidsneus en veiligheidszool. Antistatisch en energieopname door hak.
  • S3 Veiligheidsneus en veiligheidszool. Antistatisch en energieopname door hak.Waterbestendig.
  • ESD Met zool die statische elektriciteit wegvoert.
  • HRO Met hittebestendige zool tot +300°C.
  • SRA Slipweerstand op keramische tegelvloer met sodiumlauryl sulfate (SLS).
  • SRC Slipweerstand op keramische tegelvloer met sodiumlauryl sulfate (SLS) en op stalen vloer met glycerol.

Direct te bestellen bij je automotive grossier of www.toolspecial.com

Dit artikel is gesponsord door Fource

Foto's

Reageer op dit artikel