Column Tom Polman: Toekomst of ondergang?

Column Tom Polman: Toekomst of ondergang?

Op de AMT Facebook-pagina ontstond onlangs een discussie over de investeringen die je als autobedrijf moet doen om bij te blijven. Van ADAS tot de deeltjesteller. Zijn de investeringen te groot en is de kleine universeel de dupe? Daar wordt men het op Facebook niet over eens. De één ziet het als zijn ondergang, de ander juist als een investering in de toekomst van zijn bedrijf. Stof tot nadenken.

Ik belde met vier ondernemers om erover door te praten. Waarin ga je investeren en welke afwegingen maak je dan? Na oriëntatie online en in vakbladen zoeken ze al snel contact met collega-ondernemers en de vaste leverancier(s). De praktijkervaring van anderen speelt een belangrijke rol. Doet het apparaat wat je ervan mag verwachten? De prijs blijkt minder belangrijk.

“Het gaat om het hele pakket”, zegt een ondernemer. “Welke meerwaarde biedt dit merk mij, en ook de kosten ná aanschaf vind ik belangrijk. Ik ga binnenkort investeren in een deeltjesteller. Als ik voor een ander merk kies dan mijn huidige emissieapparatuur, krijg ik misschien te maken met extra voorrijkosten. Dat vergt wat uitzoekwerk.”

De keuze is zo gemakkelijk nog niet en de discussie op Facebook is goed te verklaren. De vraag of je moet investeren is naar mijn idee wel eenvoudig te beantwoorden. Ja, je moet blijven investeren in de tools en equipment die bij jouw bedrijf van nu én in de toekomst passen.