nieuws

Voorkom onnodige kosten door slijtage aan luchtgereedschap

Werkplaats & Onderhoud 1225

Pneumatisch gereedschap, ofwel luchtgereedschap, maakt klussen in de werkplaats een stuk makkelijker en efficiënter. Goed gebruik en onderhoud van het gereedschap zijn van groot belang voor de levensduur van het gereedschap en hoeven niet moeilijk te zijn. Waar moet je op letten?

Voorkom onnodige kosten door slijtage aan luchtgereedschap

Voor het luchtgereedschap in gebruik wordt genomen, is het verstandig om de compressor op de juiste werkdruk in te stellen. Afhankelijk van het merk gereedschap varieert de geadviseerde werkdruk tussen de 6.2 en 6.3 bar. Staat de druk hoger, dan werkt dit slijtage van het gereedschap en hulpstukken in de hand. Staat de druk echter te laag, dan treedt er krachtverlies op. Zo leidt het verminderen van de druk met 1 bar tot een krachtverlies van 25 procent!

Juiste luchttoevoer

Ook de lengte en diameter van de luchtslang is van invloed op de kracht van het gereedschap. De ideale slangdiameter is afhankelijk van het soort gereedschap en staat in veel gevallen vermeld in de handleiding. Daarnaast geldt: hoe korter de slang, des te kleiner is het wrijvingsverlies en staat de volledig door de compressor geproduceerde druk ter beschikking van het gereedschap.

Luchtgereedschap gebruiksklaar opbergen

Smeer luchtgereedschap dagelijks met pneumatiek-olie

Aan het einde van de werkdag is het belangrijk het gereedschap gebruiksklaar op te bergen. De gecomprimeerde lucht uit de compressor zorgt ervoor dat er vocht in het gereedschap terechtkomt. Hierdoor kan roest ontstaan aan de motor en kogellagers, wat slijtage en een verminderd vermogen van het gereedschap veroorzaakt.

Voorkom dit door het gereedschap dagelijks te smeren met pneumatiek-olie. Deze olie vormt een beschermlaag aan de binnenkant van het gereedschap, waardoor er geen roest kan ontstaan. Druppel 1 tot 2 druppels pneumatiek-olie in de luchtinlaat van het gereedschap, koppel het gereedschap aan de luchttoevoer en laat de machine enkele seconden lopen.

Olie-vernevelaar

Let op, overtollige olie wordt via de luchtuitlaat afgevoerd. Gebruik eventueel een olie-vernevelaar. Dit is een klein oliereservoir dat wordt aangesloten tussen het gereedschap en de luchtslang en ervoor zorgt dat er altijd een kleine hoeveelheid olie in het gereedschap terecht komt.

Slijtage luchtgereedschap

Luchtgereedschap is kostbaar en vertraging oplopen door versleten gereedschap is erg vervelend. Voorkom onnodige kosten door slijtage aan uw gereedschap door de juiste bedrijfsdruk te gebruiken en uw gereedschap dagelijks te smeren.

Ga voor meer informatie over deze producten naar uw Toolspecial-leverancier.

Dit artikel is gesponsord door Fource.

Reageer op dit artikel