AMT Kennistest: de vragen van AA-Equipment Support

AMT Kennistest: de vragen van AA-Equipment Support

Weet jij hoe het zit met de brandstofverbruik monitoring van de OBFCM? En welk rijhulpsysteem sinds 2024 verplicht is? Met Linsey de Louw van AA-Equipment Support en Mark van Melis, partner van CLEVER DiagnostiX, nemen we de vragen en antwoorden van de AMT Kennistest door.

Dat niet iedereen de betekenis van HVAC wist, begrijpt Mark van Melis van CLEVER DiagnostiX wel. "HVAC, Heating Ventilation Air Conditioning, komt alleen in hybride en elektrische auto's voor. Wie niet aan die auto's werkt, weet dat waarschijnlijk niet." Nog zo'n afkortingsvraag was: wat is géén typische afkorting van een HV‑systeem? Mark van Melis: "Bijna elke technicus weet wat een Body Control Module is. BCM heeft niets met het HV-systeem te maken, dus zelfs als je niet wist wat een MCU, DC/DC unit of een PDU is, had je toch bij het goede antwoord kunnen uitkomen. Ik denk dat sommigen het woordje 'geen' in de vraag hebben gemist."

Brandstofverbruik voor de apk

Om de brandstofverbruik monitoring (OBFCM, On‑Board Fuel Consumption Monitoring) via de EOBD uit te lezen biedt AA-Equipment Support scantools en software-updates van de Autocom en Launch diagnosetesters aan. Maar ken jij ook de bijbehorende data? Sinds 1 januari 2021 zijn alle auto's uitgerust met OBFCM, sinds 20 mei 2023 is het doorgeven aan RDW verplicht en sinds 1 januari 2024 handhaaft RDW; eerst diesel/LPG en vanaf 1 januari 2025 ook benzineauto's. Mark van Melis vindt dit soort data belangrijk. "In de jaren dat ik keurmeester was, had ik altijd een spiekbriefje bij me met de belangrijke apk-ingangsdata."

Wanneer kalibreer je?

Rijstrookassistentie, noodremsysteem en dode hoek detectie zijn vanaf 2024 verplichte ADAS-systemen. ADAS betekent overigens Advanced Driver Assistance Systems en dat hadden veel technici goed. Waarom is de vraag wanneer je moet kalibreren zo belangrijk? Linsey de Louw: "Veel technici staan er niet bij stil dat als de voorruit van een auto is vervangen, als er ADAS-gerelateerde componenten zijn vervangen of als de rijlijn is veranderd, zoals bij het uitlijnen, dat je dan moet kalibreren. Dagelijks komen auto's met rijhulpsystemen in de werkplaats en het belang van ADAS neemt alleen maar toe. Het inleren van camera's, het coderen van koplampen en het afstellen van radars wil je daarom in je eigen werkplaats doen. De CLEVER DiagnostiX ServiceDesk kan op afstand helpen."

Nóg slimmer

AA-Equipment Support had pittige vragen en instinkers bedacht. AdBlue en Eolys worden wel eens door elkaar gehaald, maar niet iedereen liet zich van de wijs brengen. Mark van Melis: "Eolys helpt de roetuitstoot te verlagen, terwijl AdBlue dat met de NOx-uitstoot doet. Ruim 75 procent had dat goed; dat viel ons niet tegen." De AMT Kennistest is opgezet om het positieve imago van de autobranche te benadrukken en investeringen in kennis te stimuleren. Als partner doet AA-Equipment Support graag aan de AMT Kennistest mee. Linsey de Louw: "Wij vinden het belangrijk dat klanten prettig werken met ons apparatuur en bieden met het CLEVER DiagnostiX supportteam ondersteuning. Kennis en kennisdelen staat bij ons centraal, daarom past de AMT Kennistest zo goed bij ons. Samen maken we technici nóg slimmer."

Dit artikel is gesponsord door AA Equipment.

Foto: Tenneco

Monroe breidt stuur- en ophangingsassortiment uit met 750 nieuwe...

Tenneco investeert flink in het Monroe stuur- en ophangingsassortiment. Met 750 nieuwe onderdelen wordt de dekking met ongeveer 20% verhoogd.

Een nieuwe mix van polymeren en harsen zorgt volgens de bandenproducent voor grotere flexibiliteit en een uitstekende grip op nat wegdek.

Vredestein lanceert nieuwe ultra-high-performance winterband Wintrac...

Apollo Tyres introduceert de Vredestein Wintrac Pro+. Een speciale premium winterband voor ultra-high-performance-personenauto's en SUV's, inclusief...

Na een lekke band kan de bestuurder volgens Bridgestone met deze banden nog 80 kilometer (km) rijden met een snelheid tot 80 kilometer per uur.

Bridgestone lanceert nieuwe 4-seizoensband met DriveGuard Run-Flat...

Bridgestone introduceert de Turanza All Season 6 Enliten band met DriveGuard Run-Flat Technologie (RFT), die geschikt is voor zowel traditionele...

Het olierek biedt plaats aan zes gietkannen en zes Bag-in-Box-producten

Formule 1-uitstraling: de nieuwe verpakkingen van Petronas

Bij de distributie van olieproducten spelen de partners van Petronas een grote rol. De distributeurs zien een toenemende vraag naar bulkolie en...

Premium 0W-20 voor Stellantis-modellen

Premium 0W-20 voor Stellantis-modellen

LIQUI MOLY brengt een nieuwe 0W-20 premium motorolie op de markt: een eersteklas olie die het brandstofverbruik verlaagt en tegelijkertijd de motor...

De S510 is volgens Getac de eerste AI-ready robuuste laptop ooit ontworpen. Foto: Getac

Getac introduceert S510 AI-ready robuuste laptop

Getac, leverancier van robuuste mobiele technologie en intelligente video-oplossingen, kondigt de lancering aan van een nieuwe 'AI-ready' robuuste...

Foto: Bridgestone

Bridgestone wondersloffen voor Maserati's eerste elektrische SUV

Bridgestone ontwikkelde speciaal voor de Maserati Grecale Folgore 20-inch Potenza Sport Enliten-banden.

Foto: MPM

SAE 5W-30 motorolie voor motoren met uitlaatgasnabehandeling van MPM

MPM komt met een nieuwe SAE 5W-30 motorolie die is ontwikkeld voor benzine- en dieselmotoren met uitlaatgasnabehandelingssysteem.