Gesponsord

Laaggeletterdheid bij een medewerker? Zo kun je helpen (video)

Laaggeletterdheid bij een medewerker? Zo kun je helpen (video)

Laaggeletterdheid komt vaker voor dan je zou denken. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat kan gevolgen hebben voor het functioneren op de werkvloer, het kan nadelig zijn voor de ontwikkeling en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. OOMT organiseerde daarom in samenwerking met AMT een webinar over laaggeletterdheid bij medewerkers, op 26 september (video onderaan dit artikel).

Bekijk Artikel

Als volwassene ben je laaggeletterd als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak heeft iemand dan ook beperkte digitale vaardigheden. “En dat terwijl de maatschappij steeds ingewikkelder wordt, waarbij steeds meer van mensen wordt gevraagd. Bedrijven digitaliseren in hoog tempo en mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen komen steeds moeilijker mee”, zegt Anneloes Baan, projectleider laaggeletterdheid bij OOMT. “Voor een laaggeletterde medewerker kan het lastig zijn om zichzelf te ontwikkelen, waardoor dit vaak ook gevolgen heeft voor de duurzame inzetbaarheid. Daarom maakt OOMT werkgevers en medewerkers bewust van de mogelijke gevolgen van laaggeletterdheid. En waar mogelijk ondersteunen we werkgevers bij de aanpak van dit probleem.”

Gevolgen laaggeletterdheid

“We zien dat laaggeletterdheid van invloed is op de medewerker, bijvoorbeeld op de gezondheid of de financiële situatie”, vervolgt Anneloes Baan. “Maar ook op zijn of haar werk. Bedenk maar hoeveel je met lezen, schrijven, rekenen en digitale zaken bezig bent op de werkvloer: instructies over veiligheid, werkorders op een tablet, uitleg over gereedschap, ga zo maar door. Op de langere termijn heeft laaggeletterdheid ook invloed op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Zij kunnen zichzelf minder goed ontwikkelen.” Ze benadrukt dat laaggeletterdheid ook grote gevolgen op de werkvloer kan hebben. “Zoals onveilige situaties, verminderde productiviteit of ziekteverzuim. Ook kunnen meer fouten gemaakt worden”.

Let op signalen en ga het gesprek aan

Om als werkgever of als collega laaggeletterdheid te herkennen kun je letten op bepaalde signalen. “Maar het thema is vaak nog een taboe”, zegt Anneloes Baan. “Mensen schamen zich ervoor en proberen het daarom te verbergen. Overigens is er vaak niet één signaal dat aangeeft dat iemand laaggeletterd is, maar is het een combinatie van signalen. Vanuit je rol als werkgever kan je hierover met je medewerker in gesprek gaan. Het is belangrijk om dit op een open manier te doen, dus zonder te oordelen. Benoem wat je opvalt. En vraag of de medewerker dit herkent. Vraag belangstellend door hoe de medewerker zich hiermee redt in het dagelijks leven en op het werk. Geef vooral ook aandacht aan kwaliteiten die de medewerker wél heeft.”

Hulp en ondersteuning

“Ga het gesprek aan met een medewerker”, is dus het belangrijkste advies van Anneloes Baan voor werkgevers. “Stel daarbij vragen als: Wat zou je willen kunnen? Hoe zou je dit willen leren? En vertel dan dat er voor volwassenen veel mogelijkheden zijn om in de eigen buurt te werken aan basisvaardigheden. Peil daarbij of de medewerker gemotiveerd is om eraan te werken en open staat voor het werken aan basisvaardigheden.” Dit kan bijvoorbeeld door medewerkers aan te melden voor een oefenplek in de woonplaats van de werkgever. Dit kan via de website van Stichting Lezen en Schrijven.

Stichting Lezen en Schrijven ondersteunt werkgevers om aan de slag te gaan met de aanpak van laaggeletterdheid. Zodat werknemers op de werkvloer kunnen werken aan hun basisvaardigheden. Meer informatie vind je hier. Bovendien heeft OOMT samen met deze stichting een e-learning ontwikkeld, die werkgevers ondersteunt bij de aanpak van laaggeletterdheid. “En probeer binnen jouw bedrijf om jullie teksten korter en duidelijker te maken of afbeeldingen te gebruiken.” Kijk hier voor meer inspiratie: https://www.lezenenschrijven.nl/wat-doen-wij/oplossing-voor-je-vraagstuk/kennisblad-eenvoudige-taal-voor-laaggeletterden

“Uiteindelijk kun je als werkgever laaggeletterdheid niet oplossen”, zegt Anneloes Baan. “Maar je kunt wel het gesprek hierover stimuleren en ondersteunen. Juist nu de ontwikkelingen in de samenleving op het werk en in de technologie snel veranderen, is het belangrijk om hulp te bieden. Zo krijgen ook medewerkers die laaggeletterd zijn de kans om zichzelf te ontwikkelen.”

Gratis webinar

Laaggeletterdheid komt in veel bedrijven voor. Hoe signaleer je het en wat doe je eraan? Dit bespreken we tijdens het OOMT-webinar, dat op 26 september werd gehouden. Kijk het hier terug:

Dit artikel is gesponsord door OOMT.

Hoe AD Garage de groei van Bergmans Auto's versneltGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe AD Garage de groei van Bergmans Auto's versnelt

Stel je een krachtig trio voor van distributeur, grossier en garagebedrijf. Samen vormen ze een drietrapsraket naar succes en dat is precies wat Doyen Auto, Autodistribution en AD Garage doen. Tom Bergmans van Bergmans Auto's in Veldhoven legt uit hoe AD Garage hem helpt groeien.

"Mijn naam staat op de gevel, maar we doen het als team" Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "Mijn naam staat op de gevel, maar we doen het als team"

"Iedere maandagochtend hebben we MT-overleg. Dan overleggen we de afgelopen en de komende week en de veranderingen in ons bedrijf", zegt Matthijs van Driel van het gelijknamige autobedrijf in Hendrik-Ido-Ambacht. "Iedere week willen we stappen zetten."

Goed werk verdient een goede prijs. En goede uitleg natuurlijk.

Wat is een gezond werkplaatstarief?

Hoe hoog is het gemiddelde werkplaatstarief? Wat rekenen autobedrijven voor milieukosten of voor het gebruik van de diagnosetester? Zijn de werkplaatstarieven in Nederland hoger dan die in België? Gaan ze omhoog in 2024? En zijn ze hoog genoeg voor een gezond werkplaatsrendement? AMT vroeg het aan meer dan 200 autobedrijven.

Laat zien hoe mooi het autovak is: 'We verkopen vrijheid'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Laat zien hoe mooi het autovak is: 'We verkopen vrijheid'

We mogen ons er best eens wat bewuster van worden hoe schitterend ons vak is, dus laten we dat ook eens uitstralen. Mirjam van der Rijt wil de positiviteit terug in de branche. "Laat zien hoeveel plezier je in je werk hebt. We verkopen immers vrijheid waar jouw klant van kan genieten!"

Met merkonafhankelijke en toegankelijke videocontent willen 3M en Axalta een nieuwe standaard zetten voor de manier waarop operationele kennis binnen de sector kan worden gedeeld. - Foto: Shutterstock

Trainingsmodules voor autoschadeherstel van 3M en Axalta

3M en Axalta hebben samen een serie trainingsmodules ontwikkeld voor de autoschadeherstelindustrie. In de video's worden best practices gedeeld die bedrijven eenvoudig kunnen implementeren.

OOMT Webinar RI&E: 'in een halve dag is 80% ingevuld'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord OOMT Webinar RI&E: 'in een halve dag is 80% ingevuld'

Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is niet alleen verplicht, het is een krachtig hulpmiddel. Het helpt je om risico's in je bedrijf te signaleren en maatregelen te nemen. Toch worstelen veel ondernemers met het invullen ervan. Tijdens het webinar van OOMT en de vakbladen AMT en Tweewieler werd duidelijk: een RI&E levert veel meer op dan je denkt. Het zorgt voor grip, inzicht en een veilige werkomgeving. In het webinar, dat gepresenteerd werd door Annemarie Maeijer-Brüning, werden handvatten, tips en ervaringsverhalen gedeeld.

Het Summa College gebruikt (van links naar rechts) de Launch ELT500 luchtdichtheidstester, de Launch ELB300 celequalizer en de Launch ELP400 HV-oplader/ontlader. Onder de werkbank staat de PicoScope gereed.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe Summa College EV-specialisten klaarstoomt met AA-Equipment

Elektrificering maakt diagnose en reparatie van auto's steeds complexer, mede door een gebrek aan ervaring. Summa College en AA-Equipment Support trainen daarom hun professionals met innovatieve apparatuur.

OOMT webinar: zo gebruik je de RI&E als investering voor betere arbeidsomstandighedenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord OOMT webinar: zo gebruik je de RI&E als investering voor betere...

Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) brengt de risico's op de werkvloer in kaart. Voor werkgevers en medewerkers biedt dit waardevolle inzichten en voordelen. Volgens Mirjam van der Kooij, adviseur arbeidsomstandigheden voor OOMT is een RI&E niet alleen een wettelijke verplichting, maar vooral een investering in betere arbeidsomstandigheden.

Sentury Tyres: Premium banden voor een betaalbare prijsGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Sentury Tyres: Premium banden voor een betaalbare prijs

Het opkomende bandenmerk Sentury Tyres maakt snel naam met innovatieve premiumbanden tegen een betaalbare prijs.

Auto Prof 2025 barst van innovaties, live-demo's en meerGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Auto Prof 2025 barst van innovaties, live-demo's en meer

"Bezoek de Garage van de Toekomst!" Dit is de belofte die Auto Prof 2025 uitspreekt als hét onafhankelijke aftersales event voor de autobranche. Of je nu eigenaar, ondernemer, technicus of monteur bent, Auto Prof zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen binnen de automotive-industrie.

Rogier Roet, formulemanager van AutoFirst.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Wat maakt AutoFirst een goede en succesvolle garageformule?

AutoFirst komt uit het BOVAG ROSA onderzoek als een van de best gewaardeerde garageformules van Nederland. Dankzij effectieve marketingondersteuning en een modulaire aanpak helpt AutoFirst autobedrijven met een hogere klanttevredenheid, een betere bedrijfsvoering en personeelswerving. Hoe doet AutoFirst dat?

Foto: Shutterstock

Hoe houd je de jeugd in de werkplaats?

Babyboomers werken langer door en generatie-Z start al op jongere leeftijd met werken omdat ze eerder afstuderen. Dat betekent dat je met meerdere generaties samen in de werkplaats staat. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat deze verschillende generaties elkaar leren begrijpen en de jeugd langer bij je blijft werken?