Fijnstof-meettechniek uit tunnelbouw werkt bij autobedrijven

Fijnstof-meettechniek uit tunnelbouw werkt bij autobedrijven
Fource levert de AREX 500 met een solide rolwagen.

Sinds de verplichting om bij elke apk van een Euro V- en VI-diesel de deeltjesteller te gebruiken, heeft LKQ Fource al heel wat fijnstofmeters van de AREX 500 uitgeleverd. Het is de eerste keer dat deze uit de tunnelbouw afkomstige meettechniek in de werkplaatsen van autobedrijven wordt gebruikt. En het werkt.

Het aantal diesels is door diverse marktomstandigheden redelijk op niveau gebleven. Sommige garagehouders hebben de ontwikkelingen even aangekeken, maar aangezien de gemiddelde klant die onderhoud en apk combineert, goed is voor vijfhonderd euro omzet, wil niemand dat werk mislopen. Dat verklaart de aanhoudende verkoopcijfers van de AREX 500. Voorlopig zullen niet alleen personenauto's, maar ook bedrijfswagens en campers een belangrijke doelgroep voor autobedrijven blijven. Inmiddels is het kalibreren van de eerste AREX-testers begonnen en na de zomer is AREX gereed om dit ook op locatie te doen.

Partners: LKQ Fource en AREX

LKQ Fource heeft gekozen voor de deeltjesteller van AREX. De eenvoudigste methode om fijnstof te tellen is ioniseren. De deeltjes worden elektrisch geladen en in een meetcel geteld. Deze 'Ionisation Particle Counter' of 'diffusion charging' (DC) is een nauwkeurige, betrouwbare en robuuste meetmethode. De AREX 500 heeft een eenvoudig te bedienen digitaal touchscreen: rood is afkeur, groen is goedkeur. Ook de extra lange slang van 3,5 meter bewijst elke dag zijn nut bij lastig te bereiken uitlaten.

Een fijnstofmeter hoort op een rolwagen”

Nanodeeltjes meten vereist nanotechniek

Roet meet je met een roetmeter en fijnstof met een fijnstofmeter. De oorzaak van een vervuilde uitlaat is roet en dat kan duiden op een defect of afwezig filter. Bij een meting boven 250.000 deeltjes kun je zeker zijn dat het filter defect is. In Duitsland en België is de norm 250.000 deeltjes, Zwitserland houdt als grens 100.000 deeltjes aan, maar in Nederland is de norm 1.000.000 deeltjes per kubieke centimeter voor APK I en II bij Euro 5 & 6. Dit betekent dat de tester in Nederland een veel grotere kans op interne vervuiling heeft. De manier van meten speelt echter ook een rol. Wil je een vervuilde meetkamer voorkomen en twijfel je? Je kunt eerst een korte meting doen in het vrije metingsprogramma door de sonde in de buurt van de uitlaat te houden. Dat is geen officiële apk-meting, maar vaak al voldoende. Het heeft geen zin om het toerental van de motor te verhogen; stationair is voldoende en voorkomt vervuiling.

De AREX 500 heeft een eenvoudig te bedienen digitaal touchscreen en een extra lange slang voor lastig te bereiken uitlaten.
De AREX 500 heeft een eenvoudig te bedienen digitaal touchscreen en een extra lange slang voor lastig te bereiken uitlaten.

Laboratoriumtechniek in de werkplaats

De techniek van fijnstofmeting is afkomstig uit de tunnelbouw en wordt nu voor het eerst in de werkplaatsen van autobedrijven gebruikt. Eigenlijk hoort zo'n ingenieus instrument niet op de werkplaatsvloer en daarom levert LKQ Fource de AREX 500 compleet met een solide rolwagen. Dergelijk gevoelige apparatuur vereist ook secuur werken. Let er op dat er geen vocht in de einddemper staat, want water kan een tester beschadigen. Gebruik de tester bij voorkeur in een verwarmde ruimte; RDW schrijft minimaal 10°C voor de werkplaats voor. Dat verkort en vergemakkelijkt de opstartprocedure.

Nieuw filter en toch afkeur?

De uitdaging van autobedrijven is om klanten te overtuigen van de uitslag van de deeltjestest. Klanten vragen zich namelijk af waarom er iets mis zou zijn met hun auto als er geen diagnoselampje brandt. Heb je een nieuw fijnstoffilter gemonteerd, ga dan eerst rijden, want direct na de montage kan de deeltjesteller nog steeds een hoge uitslag meten. Dat daalt snel na een korte rit en na ongeveer vijfhonderd kilometer worden er geen deeltjes meer geteld. Zet de deeltjesteller ook in bij occasions of inruil, want het is handig om te weten of het fijnstoffilter goed werkt. Maar blijf de meting aan dezelfde auto niet herhalen in de hoop dat de deeltjes onder het miljoen blijven; de grens is ruim genoeg en vergeet niet dat het reinigen en vervangen van roetfilters ook gewoon werk oplevert.

Dit artikel is gesponsord doorLKQFource.

Zero Emission | Ecomobiel toont duurzame vernieuwing in mobiliteit

Zero Emission | Ecomobiel toont duurzame vernieuwing in mobiliteit

Energietekorten, prijsstijgingen en leveringsonzekerheid. Woningnood en de stikstofcrisis. Hardnekkige maatschappelijke vraagstukken die van invloed zijn op de gehele maatschappij. Zero Emission | Ecomobiel gaat al 15 jaar voorop in duurzame mobiliteit, is hét event voor kennisdeling op dat vlak en toont ook dit jaar weer de meest actuele ontwikkelingen.

Turbo vervangen en speling op de wastegate klep: wat nu?

Turbo vervangen en speling op de wastegate klep: wat nu?

Een garagist vraagt Turbo's Hoet om raad. Hij heeft de turbo van een Peugeot 308 1.6THP uit 2012 vervangen, maar de auto heeft nog steeds geen vermogen. Alles wijst erop dat de turbo wel de oorzaak was voor deze storing. Wat nu?

De volautomatische Gear Tronic III van LIQUI MOLY is een ideale klantenbinder. Je voorkomt er typische automaatklachten mee en lost er problemen mee op.

Gear Tronic III lost olieproblemen op

Bij een standaard ATF-verversing blijft zowat de helft van de ATF achter in de koppelomvormer, oliekoeler en -leidingen. Daardoor veroorzaakt het losgeweekte vuil nog meer leed. De oplossing is de professionele olieservice voor automatische transmissies met de volautomatische Gear Tronic III van LIQUI MOLY, want daarmee ververs je bijna honderd procent van de ATF.

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

Om studenten succesvol hun opleiding af te laten ronden is de rol van een leermeester essentieel. Sinds afgelopen jaar richt een BBL-adviseur van OOMT zich op deze groep, waarbij hij in een driehoek werkt met het leerbedrijf, de student en het ROC. "Als een leermeester succesvol is, dan is de kans groter dat een student dat ook is."

Annemiek van de Heg: "Laten we niet vergeten dat de meerderheid van de auto's nog steeds een verbrandingsmotor heeft."

Dankzij TECH360 krijgt Robert Visser een gratis training

Robert Visser is derde geworden in de AMT Kennistest. Hij mag van TECH360 een Pro-training volgen. Maar welke?

Evolutie van accutechnologie in de AMT Kennistest: wat speelt er in de markt?

Evolutie van accutechnologie in de AMT Kennistest: wat speelt er in de markt?

In tien rondes heeft de AMT Kennistest een kans geboden aan technici om hun vakkennis te testen en te verdiepen. VARTA was één van de sponsors en gaf maar liefst dertig prijzen weg.

Syntium X is beschikbaar in vaten van 200 liter en in vijf liter verpakking. Mogelijk komt Syntium X later dit jaar beschikbaar als bulkolie.

De strijd om de klant: nieuwe Syntium X van Petronas

Consumenten worden prijsbewuster, terwijl het gemiddelde Europese wagenpark al twaalf jaar oud is en de elektrificatie (verschillend per EU-land) versnelt of vertraagt. Dat vraagt om een andere benadering van de smeeroliemarkt. Samen met Stephan Dergent van Petronas bespreken we de laatste trends.

Met een VR bril beleef je in een virtuele realiteit hoe de wereld van het autobedrijf er in de toekomst uit kan zien.

Opladen voor de toekomst: OOMT en innovatie in de AMT Kennistest

Nu de AMT Kennistest er op zit en de winnaars bekend zijn, blikken we terug met OOMT op hun ervaringen. Jessica Spithoven: "Wij vinden het leuk om met de AMT Kennistest mensen te prikkelen over onderwerpen waar ze misschien niet elke dag over nadenken."