Hoe blijf je kostenstijgingen de baas? En wat zou de overheid kunnen doen?

Hoe blijf je kostenstijgingen de baas? En wat zou de overheid kunnen doen?
Heb je dit voertuig in onderhoud? Top! Helaas kan niet iedere klant rekenen op een salarisverhoging van een half miljoen. Hoe bereken je je stijgende kosten aan die minder fortuinlijke klanten door?

Hoe ga je om met de stijgende kosten van vooral energie in je bedrijf? Doorberekenen in het uurtarief? Een aparte opslag op de factuur zetten? De kosten voor eigen rekening nemen? Of zijn er andere oplossingen om autobedrijf én klant tevreden te houden? En zou de overheid kunnen helpen?

Een ondernemer in de autobranche roept met deze vragen hulp in op Facebook: “Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken en welke stappen jullie nemen. Wij weten niet goed hoe we dit aan moeten pakken.”

Goed antwoord

Hij kreeg direct een goed antwoord van Wendy Saglam-Brakel, van Autodiagnose.eu: “Dat is een vraag die bij iedereen speelt. Je ontkomt er niet aan om iets te doen. Je hebt de inflatie, duurdere abonnementen en nog veel meer kostenstijgingen. Je uurtarief omhoog gooien is natuurlijk een optie. Ik noem bij nieuwe klanten meteen het nieuwe tarief. Je kunt dit bij bestaande klanten in twee fases doen.

Alles staat of valt natuurlijk met duidelijke communicatie naar je klanten. Ik doe dit met een (nieuws)brief. Dan nog zal niet iedereen blij zijn met een hoger tarief, maar je kan niet iedereen te vriend houden. Succes!”

Kosten drukken

Zo’n tariefstijging is waarschijnlijk onvoldoende om de gestegen kosten te dekken”

Dan nog is zo’n tariefstijging waarschijnlijk onvoldoende om de gestegen kosten te dekken. Daarom de vraag: zijn er ook andere oplossingen denkbaar. Kan de kachel lager? Is er iets te bereiken met isolatie? Of zijn er nog andere mogelijkheden?    

Helpende hand

Oké, op Prinsjesdag trok het kabinet 17 miljard euro uit om de koopkracht te stutten en lastminute-actie ‘energieprijsplafond voor huishoudens’ komt daar nog overheen. Ondertussen moet het MKB nog even doorbijten, want op ondersteuning van het MKB studeert onze regering nog.

Jouw ideeën!

Kortom, dit is een mooi moment om zowel ondernemers als de dames en heren in Den Haag de helpende hand toe te steken. Hoe ga jij om met kostenstijgingen en hoe zou de overheid garagebedrijven kunnen helpen om de kostenstijgingen de baas te blijven? Heb je ideeën? Deel ze met AMT in het formulier hieronder.

Erwin den Hoed

Erwin den Hoed

Adjunct Hoofdredacteur

Erwin deed HTS Autotechniek, werkte bij DAF Trucks en werd bedrijfseconoom in Tilburg. Hij maakte een uitstapje naar de bakkerijwereld en kwam in 2001 naar AMT. Zijn doel toen: "Artikelen maken waar ik trots op ben". Zijn doel nu: "Mijn lezers en websitegebruikers blij maken." Eigenlijk is er in al die jaren dus niets veranderd...

Email: erwindenhoed@vmnmedia.nl

Nieuwe Niedorp - Raymond en Kirsten Surink van Autobedrijf Surink. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Trots op mijn bedrijf: Autobedrijf Surink staat voor eerlijkheid

In deze editie van Trots op mijn bedrijf Autobedrijf Surink in Nieuwe Niedorp.

Voorraadfinanciering loskrijgen wordt voor het universele autobedrijf moeilijker, merkt Allparts. daarom biedt de grossier het nu zelf aan.  - Foto: ANP

Allparts biedt garages voorraadfinanciering aan via DFM

AllParts, onderdeel van Nexus Automotive Nederland, gaat een strategische samenwerking aan met DFM, dochteronderneming van Volkswagen Bank en Pon...

Foto: ANP

Autoverkoop EU veert in april op na dip in maart

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de...

Foto: Honda

Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's.

Van de in 2023 via ARN ingezamelde lithium-ion batterijen is 74% gerecycled. - Foto: ARN

Recycling EV-batterijen verdubbeld in 2023

In 2023 is in totaal 263.373 kg aan autobatterijen via ARN voor recycling aangeboden. Ruim het dubbele in vergelijking met het jaar ervoor; toen was...

Foto: Shutterstock

Ayvens Carmarket biedt autobedrijf online toegang tot gebruikte...

Ayvens lanceert Ayvens Carmarket, een platform voor de verkoop van gebruikte auto's aan professionele autohandelaren en dealers.

Foto: Shutterstock

Bovag Autowasbon als klantenbinder voor het autobedrijf

Bovag lanceert de Bovag Autowasbon. Autobedrijven kunnen die cadeau doen aan klanten na een APK of onderhoudsbeurt.

Foto: Shutterstock

ATC-livestream: auto hacken, hoe groot is het gevaar?

Auto's zijn steeds vaker permanent verbonden met het internet. Dat biedt voordelen, maar dergelijke 'connected cars' lopen ook, net als computers,...