Olieanalyse, heeft dat zin? Met jouw hulp zoekt AMT 't uit

Olieanalyse, heeft dat zin? Met jouw hulp zoekt AMT 't uit
Olieanalyse kan met een druppel op een kaartje...

Slechte verbranding? Versnelde motorslijtage? Lekke koppakking? Door analyse van de olie breng je het aan het licht. Maar hoe doe je zo’n olie-analyse? Laat je die in een laboratorium uitvoeren? Of is een test met chromatografisch papier van MotorCheckUP goed genoeg? En wanneer is zo’n test zinvol? AMT gaat op onderzoek uit, maar niet zonder jouw hulp…

Zoals een buisje bloed veel zegt over de gezondheidstoestand van een patiënt, doet een flesje motorolie dat over de gezondheid van een motor. Bij industrie- en scheepvaartmotoren is olieanalyse vaste prik. Ook bij trucks zien we het regelmatig. Begrijpelijk. Ongeplande stilstand van die motoren heeft enorme (financiële) gevolgen.

Of je tapt een flesje af met een slangetje en een pompje.
Of je tapt een flesje af met een slangetje en een pompje.

Bij personenauto’s en lichte bestellers mogen de consequenties dan kleiner zijn, als autobedrijf wil je toch al het mogelijke doen om de auto’s van je klanten een lang, gezond en storingsarm leven te garanderen.

De vraag is, kan olieanalyse daar aan bijdragen? En zo ja, op welke momenten zou je die dan moeten (laten) doen? Bij de inkoop van een auto? Bij onderhoud aan verdachte of gekende probleemauto’s? Of zelfs bij iedere oliewissel? Bijkomende vraag: hoe doe je een olieanalyse? Is een druppeltest met chromatografisch papier voldoende of biedt een test in een heus olielab meerwaarde?

En je stuurt dat flesje naar een olielab, zoals dit van Bureau Veritas in Rotterdam. Grote vraag: Biedt dat meerwaarde?
En je stuurt dat flesje naar een olielab, zoals dit van Bureau Veritas in Rotterdam. Grote vraag: Biedt dat meerwaarde?

Doe mee!

We gaan op zoek naar de antwoorden op al die vragen. In de praktijk! Doe je mee? En wil je op de motorolie van één of enkele van jouw klanten- of voorraadauto’s (gratis) analyses laten uitvoeren? Vul dan het formulier hieronder in. We kijken uit naar je reactie!

Erwin den Hoed

Erwin den Hoed

Adjunct Hoofdredacteur

Erwin deed HTS Autotechniek, werkte bij DAF Trucks en werd bedrijfseconoom in Tilburg. Hij maakte een uitstapje naar de bakkerijwereld en kwam in 2001 naar AMT. Zijn doel toen: “Artikelen maken waar ik trots op ben”. Zijn doel nu: “Mijn lezers en websitegebruikers blij maken.” Eigenlijk is er in al die jaren dus niets veranderd…

Email: erwindenhoed@vakmedianet.nl
Telefoon: 088 58 40 690

Gaat data-overdracht uit de auto ooit de fysieke APK vervangen? “Misschien wel”, denkt RDW-beleidsmedewerker Geert Konings, “maar niet in de komende dertig jaar.”

Auto’s veranderen, de wereld verandert, dus de APK moet mee. Maar hoe? Hoe ziet de toekomst van de APK eruit? Welke nieuwe eisen mogen we verwachten?...