Auto's de Baas wijst je de weg in wereld van OE-data

Software-updates, TSB's, OEM-data... Sleutelen aan moderne auto's wordt door veel autobedrijven als een (te) grote uitdaging ervaren. Hulptroepen zijn onderweg: Bovag heeft samen met opleiders, grossiers, OOMT en AMT de handen ineengeslagen met 'Auto's de Baas', een branchebreed platform om technici en ondernemers te ondersteunen bij hedendaagse techniek. Het eerste resultaat? Een website die autobedrijven op weg helpt!

Bij de huidige generatie auto’s heb je toegang nodig tot de nieuwste technische informatie, voertuigdata en software-updates. Dankzij wet- en regelgeving moeten fabrikanten die data beschikbaar stellen. Toch blijkt de drempel bij het universeel bedrijf om fabrikanteninformatie te raadplegen en te gebruiken hoog.

Een account en toegang krijgen is een uitdaging, en wat kan je ermee als je eenmaal ‘binnen’ bent? En dan al die termen: Pass-thru, digitale serviceboekjes, kalibreren, inleren, software-updates en remote diagnose: die maken het er niet makkelijker op. Daarom hebben Bovag, grossiers Alliance Automotive Group, Fource en GroupAuto, (verenigd in RAI Aftermarket), opleiders AutoNiveau en GMTO, en vakbladen AMT, Aftersales Magazine en Automotive Management de handen ineengeslagen.

Het platform Auto’s de Baas maakt je wegwijs in alle termen, maakt je bewust van het feit dat er al meer kan dan je misschien denkt en helpt autobedrijven om keuzes te maken.

Met een accreditatie van de autofabrikant kan je dieper in de elektronica komen. Je kan sleutels inleren, zelf updates uitvoeren en regelapparaten flashen.

Met een accreditatie van de autofabrikant kan je dieper in de elektronica komen. Je kan sleutels inleren, zelf updates uitvoeren en regelapparaten flashen.

Waarom Auto’s de Baas?

Uit onderzoek van de Bovag blijkt dat bij techneuten ‘weglekuren’ ontstaan. Zoekuren die niet allemaal aan de klant door te berekenen zijn. “Tot wel tienduizend euro per jaar”, licht Hans Joosten, Branchemanager van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven toe. “Zonde, zeker in een tijd waarin een goed rendement draaien belangrijk is.”

Na gesprekken in de markt besloot Bovag de autobedrijven te ondersteunen om de drempel van het werken met de merkenportals en het uitvoeren van software-updates verder weg te nemen. Het resultaat, autodebaas.nl, is maandag 21 september digitaal gelanceerd. Een onafhankelijke portal binnen de online omgeving van Bovag, toegankelijk voor álle auto-, schadeherstel- en dealerbedrijven, wel of geen Bovag-lid.

Ervaringen van collega’s

Op autosdebaas.nl vind je in klare taal uitgelegd wat het werken met OE-data je kan brengen. Zo kan het raadplegen van TSB’s je kostbare zoektijd schelen bij een lastig probleem.
Ondernemers en technici komen aan het woord in drie video’s. Hoe zetten zij OE-data in de praktijk in? Hoe krijg je toegang en wat levert het je nou echt op? Onder anderen Adrie Valentijn, eigenaar van CarProf Valentijn, deelt zijn visie.

Tekst gaat verder onder de video

Antwoord op Pass-thru vragen

Je wilt aan de slag. Waar begin je? Toegang tot OE-data op de fabrikantenwebsites is misschien nog wel het gemakkelijkst om zelf te regelen. Een software-update uitvoeren of een trekhaak inleren middels Pass-thru vergt enige ervaring en tools als een VCI (Vehicle Communication Interface). Ook daarmee helpt Auto’s de Baas met antwoord op vragen als: Hoe regel ik zelf Pass-thru toegang? Wat heb ik nodig en wat kost het? Wil of kan je zelf geen toegang tot fabrikantensites regelen, op autosdebaas.nl vind je wie je kan helpen.

Branchebreed gedragen

Alliance Automotive Group, Fource en Group Auto werken mee vanuit de onderdelenleveranciers. Tjep Fennema, betrokken bij het project namens Fource: “De continuïteit van de werkplaats is belangrijk voor ons en voor de toekomst van het autobedrijf. Je kan met gebruik van OE-data minder afhankelijk zijn van anderen, en wat mij betreft geldt: technici van deze tijd zijn op hun toekomst voorbereid.”

Tekst gaat verder onder de video

Opleiders geven overzicht

Opleiders AutoNiveau en GMTO dragen hun steentje bij aan de bewustwordingscampagne. Zij zien ook een toename van weglekuren in het autobedrijf. John Philips van GMTO licht toe: “Het is heel belangrijk dat de markt nu gaat bewegen. GMTO en AutoNiveau promoten de mogelijkheden voor universele garages al jaren. Ik vind dat ieder autobedrijf het nu beet moet pakken.

Niet een auto wegbrengen of een remote inpluggen, want dan sta je over vijf of tien jaar misschien wel buitenspel. Je moet er nu mee aan de slag, om ervaring op te doen. Voor de korte termijn een investering, maar in de toekomst kan je meer werk zelf doen, je blijft onafhankelijk en je leert zelf bij door te doen.”

Win een racedag op Zandvoort met je hele team!

Doe mee aan de ‘Auto’s de Baas Team Challenge’. Acht weken lang kun je met jouw team mooie prijzen winnen. Van een racedag op Zandvoort tot een compleet verzorgde teambarbecue.

Wat moet je doen? Ga samen met je collega’s naar autosdebaas.nl en klik op ‘aan de slag met de Team Challenge’. Vul zeven multiplechoicevragen in, waarvan je de antwoorden op de website vindt. Maak nog even een leuke teamfoto/video en voeg deze toe.

Elke twee weken kiest de jury een winnaar uit de inzendingen. Naast de Bleekemolen Race Experience en de teambarbecue stellen de grossiers prijzen beschikbaar en verloot OOMT een Escape Game voor het hele team.

Waardevolle praktijkinformatie op AMT.nl

AMT besteedt veel aandacht aan de mogelijkheden met fabrieksinformatie en Pass-thru. Zo maakten we diverse interessante artikelen als:

En nog véél meer

En natuurlijk kun je al je vragen of ervaringen kwijt aan collega-technici op het AMT Garageforum. Meer weten over Auto’s de Baas en de artikelen van AMT? Kijk op AMT.nl/autosdebaas.

Tom Polman

Tom Polman

Product Owner AMT

Tom studeerde HTS-Autotechniek aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en specialiseerde zich in Automotive Services. Met zijn afstudeeropdracht stond hij aan de basis van het AMT Garageforum. Hierna groeide hij door binnen AMT. Eerst enkele jaren als redacteur en sinds mei 2013 naar hoofdredacteur van AMT.

Tom rijdt Renault, heeft een vrouw en twee dochters en zijn interesses liggen in snelle vierwielers en alles met vooruitstrevende techniek in zich.

Email: tompolman@vakmedianet.nl
Telefoon: (0)88-5840 706

Voor een nieuwe turbo is het gieten van de verschillende metalen onderdelen noodzakelijk. Voor deze gereviseerde van C&E Turbochargers hoefde dat niet..

Trend in revisie zet door: meer elektronica

Tijdens de garantieperiode worden onderdelen vaak door de fabrikant vervangen, maar zodra deze periode voorbij is, wordt revisie aantrekkelijker....

Foto: Shutterstock

Column Erwin den Hoed: 'Zonnige toekomst voor schadeherstel én...

Erwin den Hoed was voor AMT bij Bovag's eerste schadeherstelcongres. Hij zag een zonnige toekomst voor schadeherstellers én voor gereviseerde...

Een Maserati 4.9 V8 ombouwen naar dry sump-smering betekent lang zoeken naar de juiste onderdelen die ook nog eens duur zijn. Bert Hijnekamp houdt wel van dit soort uitdagingen. “Als een klant het wil betalen, kunnen we alles maken.” - Foto: Mike Tekst & Beeld

Zo lost HRW tekort aan revisietechnici op: 'Ik verzamel...

"In Nederland staan drie keer zoveel krukasslijpbanken als dat er mensen zijn om ze te bedienen. Revisietechnici zijn schaars", zegt Bert Hijnekamp...

Foto's: Peter Aansorgh

Stap voor stap: CVT reviseren

Revisiespecialist Christian de Vos van Autrans laat zien hoe revisie van een Continu Variabele Transmissie, oftewel CVT, in zijn werk gaat.

Foto's en video: Mike Tekst & Beeld

Van Kronenburg Engines: de motor achter het succes | VIDEO

Motorrevisie is topsport. Dat is wel duidelijk na een bezoek aan Van Kronenburg Engines. Met een combinatie van ervaring, gevoel en een modern...

De kleine platte schroevendraaier heeft Julia altijd bij zich. "Je kunt er zoveel mee doen, eigenlijk meer dan je verwacht." Foto: Koos Groenewold

Trots op het vak: Julia Jurriens, winnares Skills Heroes

Julia Jurriens, werkzaam bij Ekris BMW en Mini Arnhem, is onlangs uitgeroepen tot winnares van Skills Heroes, dé vakwedstrijd voor mbo-studenten in...

Drie achtcilinder lijnmotoren met een inhoud van 80 liter helpen deze duwboot aan stuwkracht. Voor een scheepstechnicus zijn het maar kleintjes.  - Foto: Gert te Lintelo

Groot, groter, grootst: zo houdt Bolier scheepsmotoren tot 16.000 kW...

Vraag je jezelf, terwijl je in zo'n overvolle motorruimte probeert een schroef te bereiken, ook wel eens af of je handen nou zo echt groot zijn of de...

De remote-interface is verbonden met het voertuig. Zo kan het via internet op afstand worden uitgelezen met de OEM diagnosetool van VAG (ODIS).

Clever eXpert diagnose: VW Tiguan met cilinderoverslag (twee keer)

Een autotechnicus stelt diagnose aan een VW Tiguan 2.0, 125 kW (CAWA) uit 2008. Het motorstoringslampje brandt en de auto slaat niet aan. Hij...