nieuws

Een ERP-systeem voor automotive

Ondernemen 1318

Er zijn ERP-systemen voor de automotive branche die zich specifiek richten op het MKB. Dit zijn pakketten die zijn ingericht om de onderneming te ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Het systeem is bedoeld om efficiënter te kunnen werken. Het automatiseren van werkzaamheden, zoals de administratie, zorgt ervoor dat er meer tijd kan worden besteedt aan hands-on werkzaamheden.

Een ERP-systeem voor automotive

Wanneer uw bedrijf te maken krijgt met meer werk, personeel of misschien wel een nieuw filiaal, en u toe bent aan meer functionaliteiten, dan groeit een ERP-systeem gemakkelijk mee. Om u een beeld te geven van de mogelijkheden van een uitgebreider systeem voor uw automotive bedrijf, hebben wij een aantal praktijkvoorbeelden opgesteld:

Relatiebeheer: Klantcontact, Historie reparaties, Marketing

Met relatiebeheer houdt u de gegevens bij van iedereen met wie u zaken doet. Naast dat u al het contact met de klant en voorgaande reparaties kunt bijhouden, kan een CRM ook helpen bij het creëren van extra verkoopmogelijkheden. Het systeem houdt bij wanneer de klant voor het laatst een APK heeft gedaan en kan bijvoorbeeld een week van tevoren automatisch een e-mail sturen met een aanbieding of kortingsactie. Ook kunt u marketingacties opzetten voor het doen van een winter- of zomercheck.

Voertuigbeheer: Onderhoud, Koppeling RDW, In- en verkoop

Dankzij voertuigbeheer beschikt u over één overzicht waar alle voertuigen en hun gegevens staan. Hier is de onderhoudshistorie in opgenomen, wordt er een melding gemaakt wanneer het tijd is voor de APK keuring en is er een directe koppeling mogelijk met het RDW voor de vrijwaring en het op naam stellen van auto’s. U kunt direct vanuit het systeem offertes, koopovereenkomsten en facturen versturen waardoor het inkopen en verkopen van auto’s zeer snel kan worden afgehandeld.

Werkplaats: Planning, Werkorders verdelen, Urenregistratie

Zorg dat de werktijd van uw medewerkers zo efficiënt mogelijk wordt ingedeeld en maak digitaal een werkplaats planning. In één oogopslag is duidelijk wie wat doet en hoeveel tijd er nog vrij is voor nieuwe taken. Werkorders kunnen per monteur of afdeling worden toegewezen en bij afronding wordt dankzij urenregistratie automatisch een factuur opgemaakt voor de klant met alle verrichte werkzaamheden.

Magazijn: Voorraad beheren, Automatisch bestellen, Meerdere filialen

Een klant ‘nee’ moeten verkopen omdat een product niet op voorraad is kan eenvoudig worden voorkomen door een strak voorraadbeheer. Beheer digitaal uw magazijn en houdt automatisch bij hoeveel producten er nog op voorraad zijn. Het ERP systeem geeft een signaal als de voorraad te laag is en kan deze aan de hand van bestellijsten bijbestellen.

Beschikt u over meerdere filialen dan kunt u een gedeelde voorraad aanleggen. Is het product bij het ene filiaal niet op voorraad dan checkt u in de computer of deze wel bij het andere filiaal voorradig is om alsnog uw klant dezelfde dag van dienst te zijn.

Administratie: Facturatie, Boekhouding, BTW

Maak uw eigen professionele facturen aan de hand van een sjabloon die u volledig in uw huisstijl kunt opmaken. De facturen kunt u automatisch vanuit het systeem verzenden en in één overzicht ziet u direct de betaalstatus. Voorkom dat klanten niet of te laat betalen en stel automatische herinneringen in.

Door een directe koppeling met het magazijn is de in- en verkoop direct digitaal beschikbaar en zijn alle inkomsten en uitgaven in te zien. Het systeem is in staat om uw BTW aangifte automatisch klaar te zetten en met een druk op de knop te verzenden naar uw accountant, let daarbij wel goed op welke koppelingen er bij het ERP systeem mogelijk zijn.

Mogelijkheden ERP voor de automotive sector

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die een ERP-systeem voor uw automotive bedrijf kan bieden, waar u op moet letten tijdens de implementatie van een systeem in uw sector en wat een ERP-systeem kost in uw geval? Voor een overzicht van ERP-systemen, praktijkvoorbeelden en gratis advies kunt u terecht op www.erpoverzicht.nl

Dit artikel is gesponsord door ERP Overzicht.nl.

Reageer op dit artikel