Bekijk alle artikelen

De APK is de levenslijn van het autobedrijf. Maar hoe sterk en dik is die levenslijn eigenlijk? In euro's!

APK is betrokken bij 38% van de werkplaatsomzet

De APK wordt wel de levenslijn van het autobedrijf genoemd. Logisch, de keuring trekt de automobilist periodiek het autobedrijf in. Maar hoe belangrijk is de APK in euro's? Welk deel van de werkplaatsomzet is gerelateerd aan de APK? Samen met WESP doken we in de cijfers.

Foto: Shutterstock

Column Hugo Claver: koester Nederlandse APK

De APK zoals we die in Nederland geregeld hebben, is binnen Europa niet vanzelfsprekend. Reden om er extra zuinig op te zijn.

Hoe slaag je hier voor het examen? APK-opleiders en exameninstituut IBKI geven tips.

Zo slaag je voor het APK-examen Bevoegdheidsverlenging!

De APK-opleiders zijn kritisch over het APK-examen. In hun ogen vraagt het vooral taalvaardigheid in plaats van keuringsbekwaamheid. IBKI pareert die kritiek. Hartstikke interessante discussie natuurlijk, maar belangrijker: hoe slaag je voor het examen. We verzamelden tips bij opleiders én IBKI.

In de praktijk geeft de keurmeester in geval van speling op een wiellager de klant het advies dat te laten vervangen. Op het examen moet hij kunnen bepalen of de speling voor de APK nog toelaatbaar is.

IBKI over APK-examen: keurmeester moet óók kunnen lezen

Is het examen Bevoegdheidsverlenging APK een goede toets voor de bekwaamheid van APK-keurmeesters? Die vraag stelden we niet alleen aan APK-opleiders, maar ook aan Jaap Zwaan van het instituut dat de examens maakt en afneemt, IBKI.

Martin Pardoel van PSB: "Het examen is een leestest en sluit niet aan op de schoolopleiding van jonge keurmeesters."(Foto PSB)

Opleiders: 'Taalgebruik APK-examen deugt niet'

Opleiders zien in het APK-examen bevoegdheidsverlenging tal van onduidelijke formuleringen, instinkers en complex suggestieve vragen. Wat toetsen we eigenlijk: de taal of de APK-kennis? Van een formaliteit is het examen bevoegdheidsverlenging een struikelblok geworden. "Kwalitatief kundige keurmeesters dreigen op deze manier hun bevoegdheid kwijt te raken."

Lees AMT 5, thema APK, nu online

Lees AMT 5, thema APK, nu online

APK is het thema in AMT 5 van 2024. Het APK-examen bevoegdheidsverlenging staat bol van de onduidelijke formuleringen, instinkers en complexe, suggestieve vragen. Wat toetsen we eigenlijk: taalkunde of APK-kennis? AMT duikt in de materie en bevraagt opleiders én examinatoren.

Foto: Shutterstock

Column Mark van Abeelen: APK-keurmeester in het beklaagdenbankje

Mag een keurmeester (mede-)verantwoordelijk gehouden worden voor een ongeval en de gevolgen ervan?

De achterklep zit dicht. Hij kan wel open, maar niet op normale wijze. (Foto: Shutterstock)

Achterklep stribbelt tegen: APK goed- of afkeur?

Ben jij een goede APK-keurmeester? Ga de uitdaging aan en test je kennis in de AMT APK Keurmeester Quiz. Deze keer stribbelt de achterklep van een Tesla tegen. Lastig, want daarachter staat wel een derde zitrij…

Foto: BAS Truck Center

Zo schakelde BAS Truck Center over op elektrisch materieel

Hoe groot is de overstap van fossiel naar elektrisch materieel voor een truckservicebedrijf? Wat betekent het voor de werkplaats? BAS Truck Center, dealer van Volvo en Renault Trucks, maakte enkele jaren geleden al de overstap naar elektrisch. Wat komt daarbij kijken?

Foto: Shutterstock

RDW pakt illegale online APK aan

De RDW heeft onderzoek gedaan naar aanbieders van illegale online APK. Bij 34 bedrijven werd de keuringsbevoegdheid ingetrokken, of ze kregen een waarschuwing. Van 12 keurmeesters werd de keuringsbevoegdheid tijdelijk ingetrokken.

Afbeelding: RDW

Kentekenbewijs verandert, conformiteitsbewijs bedrijfsauto's verdwijnt

Het kentekenbewijs verandert vanaf half juni 2024. De afgifte van conformiteitsbewijzen voor lichte bedrijfsauto's wordt na de invoering ervan afgeschaft.

Bang voor een emissietest? Geen nood, met een APK op afstand kom je zorgeloos door de keuring... Maar de gevolgen voor de erkenninghouder die betrapt wordt,  zijn niet mals! - Foto: Shutterstock

APK op afstand: hierom moet je er nooit aan meewerken

'APK op afstand' wordt het genoemd en er wordt regelmatig mee geadverteerd op onder meer socialmediakanalen. Wat is het, hoe werkt het en waarom moet je er nooit aan mee werken?

Het MIL-lampje brandt en de EOBD-scanner geeft foutcodes. Goed- of afkeur? Wat was het goede antwoord?

Deeltjestest in APK Keurmeesterquiz: wat was het goede antwoord?

Een dieselauto met af-fabriek roetfilter geeft foutcodes bij de EOBD-scan. Op het instrumentenpaneel brandt het MIL-lampje. Bij de deeltjestelling leest de APK-keurmeester 950.000 #/cm3 uit bij een stationair toerental van 1.150 tpm. Wat nu? Goed- of afkeur?

Foto: CarProf

CarProf autobedrijven doneren bij elke APK aan verkeersveiligheid

CarProf autobedrijven in Nederland halen bij elke uitgevoerde APK € 0,50 op voor verkeersveiligheid. Dit resulteerde alleen al in 2023 in een bedrag van € 49.881,-.

Het MIL-lampje brandt en de EOBD-scanner geeft foutcodes.

APK Keurmeesterquiz: deeltjestest met foutcodes

Ben jij een goede APK Keurmeester? Ga de uitdaging aan en test je APK-kennis in de AMT PSB APK Keurmeesterquiz. Deze keer krijg je te maken met een diesel waarvan de uitlaatgassen niet in orde zijn. Of toch wel? Goed- of afkeur?

AMT in gesprek met voorzitter Patrick Andriessen en manager Martijn van Eijkenhorst. - Foto's: Herbert Wiggerman

RAI Equipment: 'Je kunt geen APK doen voor 30 euro'

Sinds eind vorig jaar heeft de sectie Equipment van RAI Vereniging een nieuwe voorzitter. Wie? Patrick Andriessen. We kennen hem als directeur-eigenaar van testapparatuurproducent TBA TEN. Boeiend, maar is die Sectie Equipment eigenlijk belangrijk voor het autobedrijf? En waarom dan? We vragen het de kersverse voorzitter. Sectiemanager RAI Equipment Martijn van Eijkenhorst schuift ook aan.

Welk artikel op AMT.nl mocht zich dit jaar verheugen in de grootste publieke belangstelling?

AMT.nl Top 12: Sermi, eCall, diagnose en… APK!

De jaarwisseling nadert. Tijd om de balans van 2023 op te maken. Dus tijd voor lijstjes! Natuurlijk doet AMT mee. In de AMT.nl Top 12 presenteren we de best gelezen artikelen. Terugkerende onderwerpen: Garantie, gereedschap, Sermi, diagnose, deeltjesteller, aircoservice en vooral… APK.

Foto: Snap-on Tools

SOLUS+ diagnosestester van Snap-on voor snelle diagnose en OBFCM

Met de nieuwe SOLUS+ diagnosetester van Snap-on Tools kun je snel regeleenheden uitlezen, componenten inleren, service-intervals resetten en verbruiksgegevens uitlezen en naar de RDW sturen.