Test je APK-kennis: Automatische koplamphoogteverstelling én een verstelwieltje, geen van beide werkt, goed- of afkeur?

Test je APK-kennis: Automatische koplamphoogteverstelling én een verstelwieltje, geen van beide werkt, goed- of afkeur?
Xenon-koplamp, maar de automatische hoogteverstelling werkt niet.

Ben jij een goede APK Keurmeester? Ga de uitdaging aan en test je APK-kennis in de AMT APK Keurmeester Quiz. Deze keer krijg je te maken met een lichte bedrijfsauto met een storing aan de hoogteregeling van zijn xenonlampen. En dit busje heeft nog een eigenaardigheidje… Goed- of afkeur?

Hoho, wacht even, dit is niet de eerste aflevering van de APK Keurmeester Quiz. Zoals je je misschien herinnert van eerdere, neemt juryvoorzitter en PSB-APK-trainer Martin Pardoel geen genoegen met alleen het antwoord op de vraag: “Goed- of afkeur?”. Er hoort altijd een goede uitleg bij. Inclusief de gebruikte artikelnummers uit de APK-regelgeving! Veel succes.

Vreemd...

Oké, het woord is aan Martin Pardoel: “Een lichte bedrijfsauto met DET: 12-08-2008 komt voor de APK. De auto heeft gasontladingslampen met automatische niveauregeling. Die heeft de keurmeester nog niet in actie gezien.

Logisch dat de automatische niveauregeling niet werkt”

Tijdens de controle van de onderzijde van de auto ziet de keurmeester dat het stangetje tussen de wielophanging en de sensor van de hoogteregeling van de koplampen op de vooras ontbreekt. Logisch dat de automatische niveauregeling niet werkt.”

De handmatige koplampverstelling op het dashboard werkt ook niet.
De handmatige koplampverstelling op het dashboard werkt ook niet.

“Hé, maar op het dashboard van de auto zit een regelaar om de dimlichtafstelling aan te passen aan de beladingstoestand van het voertuig. ‘Huh, hoe kan dat?’, vraagt de keurmeester zich af. Nou ja, doet er ook niet toe. Als de keurmeester er aan draait, verandert de hoogte van de dimlichtbundels niet.”

De vraag

Dat brengt Pardoel bij de twee vragen van deze APK Keurmeesterquiz.

1. Als de daling van de dimlichtbundel binnen de normen valt, wat moet dan de keuringsbeslissing zijn?

2. Licht je antwoord toe.

Je antwoord insturen op deze vragen kan niet meer, het goede antwoord teruglezen wel. Dat doe je hier!