Test je APK-kennis: derde remlicht knippert mee, APK-goed- of -afkeur?

Test je APK-kennis: derde remlicht knippert mee, APK-goed- of -afkeur?

Ben jij een goede APK Keurmeester? Ga de uitdaging aan en test je APK-kennis in de AMT APK Keurmeester Quiz. In deze vijfde editie krijg je te maken met een geïmporteerde auto. Tijdens de APK doen de achterlichten een beetje vreemd. Goed- of afkeur?

Test je APK-kennis: derde remlicht knippert mee, APK-goed- of -afkeur?
Achterlichtcontrole tijdens de APK. Bekijk de video. mag de keurmeester deze achterlichten goedkeuren?

Je weet het inmiddels wel uit de voorgaande afleveringen van de APK Keurmeesterquiz: de vraag is “Goed- of afkeur?”. Maar met alleen dat antwoord neemt APK-trainer bij PSB, Martin Pardoel geen genoegen. Onze juryvoorzitter vindt de toelichting bij je keuringsbeslissing eigenlijk nóg belangrijker dan de beslissing zelf. En bij een goede toelichting hoort ook een ‘vindplaats’. Met andere woorden: “Prima, wat je daar zegt, maar in welk artikel staat dat?”.

De werkplaats in

Helder? Dan stappen we met de juryvoorzitter een APK-keuringstation binnen: “De keurmeester hier keurt een geïmporteerde Amerikaanse auto, met een DET van 15 maart 2015. Hij ziet dat het derde remlicht achteraf is aangebracht. Bij dit voertuig zijn de remlichten en richtingaanwijzers met elkaar gecombineerd.”

So far so good

“Als hij tijdens het remmen de richtingaanwijzer naar links of rechts aanzet, gaat het linker of rechter remlicht als richtingaanwijzer knipperen en blijft het andere remlicht gewoon branden.

Op de plaatsing, kleur en montage van het verlichtingsarmatuur heeft de keurmeester niets aan te merken, maar over de werking heeft hij zijn twijfels.”

Drie waarschuwingsknipperlichten

“Als hij de rem intrapt, gaan achter op het voertuig de twee originele remlichten samen met het derde remlicht branden. Maar als hij de waarschuwingsknipperlichten aanzet, gaan de twee originele remlichten samen met het derde remlicht knipperen. Hierdoor heeft dit voertuig dus drie rode waarschuwingsknipperlichten aan de achterzijde.”

Achterlichtcontrole op video

Eerst zien, dan geloven? Bekijk de video:

En dus luidt de AMT APK Keurmeesterquizvraag: “Zijn deze drie waarschuwingsknipperlichten aan de achterzijde van een voertuig toegestaan? Met ander woorden: “Goedkeur of afkeur?” En natuurlijk: “Licht je antwoord toe.”

Aan de slag!

Hè jammer. Je kunt niet meer meedoen aan deze AMT APK-kennistest. Gelukkig hebben we het goede antwoord voor je. Dat lees je hier.

Eerder verschenen