Test je APK-kennis: Vrijwel geen veerweg, goed- of afkeur?

Test je APK-kennis: Vrijwel geen veerweg, goed- of afkeur?

Ben jij een goede APK Keurmeester? Ga de uitdaging aan en test je APK-kennis in de AMT APK Keurmeester Quiz. Deze keer krijg je te maken met een auto die door zijn eigenaar extreem is aangepast.

Dit is de derde aflevering van de APK Keurmeester Quiz. Zoals je weet van de twee eerdere, neemt juryvoorzitter en PSB-APK-trainer Martin Pardoel geen genoegen met alleen een antwoord. Er hoort altijd een goede uitleg bij. Veel succes!

De vraag

Het woord is aan Martin Pardoel: “Een APK-keurmeester krijgt een auto te keuren die de klant heeft omgebouwd tot sportwagen. De wielkastverbreders, zijskirts en natuurlijk de uitlaat zijn echt maximaal aangepast.

Tevens heeft de eigenaar de wagenhoogte extreem verlaagd, door de veren van de voor- en achteras flink korter te maken. Om geen problemen te krijgen met de veeruitslag heeft hij ook kortere schokdempers gemonteerd. Daardoor liggen de onderste en bovenste veerwinding nog net aan tegen de schotels als de auto uit zijn veren wordt gelicht.

Tijdens de inspectie van de onderzijde van de auto ziet de keurmeester dat de aanslagrubbers van de veren nog maar 4 mm speling hebben met de draagarmen. Dat geldt zowel voor de voor- als de achterzijde van de auto. Wanneer hij de auto in de veren drukt, blijkt dat de veerweg minimaal is.”

Bijna geen veerweg meer. Goed- of afkeur? (Let op: foto ter illustratie)

Goed- of afkeur?

1: Als de auto verder aan alle eisen voldoet, mag de keurmeester deze auto dan goedkeuren?
2: Licht je keuringsbeslissing toe.

Geef in het formulier hieronder jouw antwoord door én motivatie bij dat antwoord.

Update:

De tijd om je antwoorden in te sturen zit er op. 369 APK Keurmeesters hebben wel hun keuringsbeslissing doorgegeven en toegelicht. Die antwoorden én het juiste antwoord vind je in dit artikel.

Eerdere edities

Erwin den Hoed

Erwin den Hoed

Adjunct Hoofdredacteur

Erwin deed HTS Autotechniek, werkte bij DAF Trucks en werd bedrijfseconoom in Tilburg. Hij maakte een uitstapje naar de bakkerijwereld en kwam in 2001 naar AMT. Zijn doel toen: “Artikelen maken waar ik trots op ben”. Zijn doel nu: “Mijn lezers en websitegebruikers blij maken.” Eigenlijk is er in al die jaren dus niets veranderd…

Email: erwindenhoed@vakmedianet.nl
Telefoon: 088 58 40 690

Gaat data-overdracht uit de auto ooit de fysieke APK vervangen? “Misschien wel”, denkt RDW-beleidsmedewerker Geert Konings, “maar niet in de komende dertig jaar.”

Auto’s veranderen, de wereld verandert, dus de APK moet mee. Maar hoe? Hoe ziet de toekomst van de APK eruit? Welke nieuwe eisen mogen we verwachten?...