Auto's de Baas wijst je de weg in wereld van OE-data

Software-updates, TSB's, OEM-data... Sleutelen aan moderne auto's wordt door veel autobedrijven als een (te) grote uitdaging ervaren. Hulptroepen zijn onderweg: Bovag heeft samen met opleiders, grossiers, OOMT en AMT de handen ineengeslagen met 'Auto's de Baas', een branchebreed platform om technici en ondernemers te ondersteunen bij hedendaagse techniek. Het eerste resultaat? Een website die autobedrijven op weg helpt!

Bij de huidige generatie auto’s heb je toegang nodig tot de nieuwste technische informatie, voertuigdata en software-updates. Dankzij wet- en regelgeving moeten fabrikanten die data beschikbaar stellen. Toch blijkt de drempel bij het universeel bedrijf om fabrikanteninformatie te raadplegen en te gebruiken hoog.

Een account en toegang krijgen is een uitdaging, en wat kan je ermee als je eenmaal ‘binnen’ bent? En dan al die termen: Pass-thru, digitale serviceboekjes, kalibreren, inleren, software-updates en remote diagnose: die maken het er niet makkelijker op. Daarom hebben Bovag, grossiers Alliance Automotive Group, Fource en GroupAuto, (verenigd in RAI Aftermarket), opleiders AutoNiveau en GMTO, en vakbladen AMT, Aftersales Magazine en Automotive Management de handen ineengeslagen.

Het platform Auto’s de Baas maakt je wegwijs in alle termen, maakt je bewust van het feit dat er al meer kan dan je misschien denkt en helpt autobedrijven om keuzes te maken.

Met een accreditatie van de autofabrikant kan je dieper in de elektronica komen. Je kan sleutels inleren, zelf updates uitvoeren en regelapparaten flashen.

Met een accreditatie van de autofabrikant kan je dieper in de elektronica komen. Je kan sleutels inleren, zelf updates uitvoeren en regelapparaten flashen.

Waarom Auto’s de Baas?

Uit onderzoek van de Bovag blijkt dat bij techneuten ‘weglekuren’ ontstaan. Zoekuren die niet allemaal aan de klant door te berekenen zijn. “Tot wel tienduizend euro per jaar”, licht Hans Joosten, Branchemanager van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven toe. “Zonde, zeker in een tijd waarin een goed rendement draaien belangrijk is.”

Na gesprekken in de markt besloot Bovag de autobedrijven te ondersteunen om de drempel van het werken met de merkenportals en het uitvoeren van software-updates verder weg te nemen. Het resultaat, autodebaas.nl, is maandag 21 september digitaal gelanceerd. Een onafhankelijke portal binnen de online omgeving van Bovag, toegankelijk voor álle auto-, schadeherstel- en dealerbedrijven, wel of geen Bovag-lid.

Ervaringen van collega’s

Op autosdebaas.nl vind je in klare taal uitgelegd wat het werken met OE-data je kan brengen. Zo kan het raadplegen van TSB’s je kostbare zoektijd schelen bij een lastig probleem.
Ondernemers en technici komen aan het woord in drie video’s. Hoe zetten zij OE-data in de praktijk in? Hoe krijg je toegang en wat levert het je nou echt op? Onder anderen Adrie Valentijn, eigenaar van CarProf Valentijn, deelt zijn visie.

Tekst gaat verder onder de video

Antwoord op Pass-thru vragen

Je wilt aan de slag. Waar begin je? Toegang tot OE-data op de fabrikantenwebsites is misschien nog wel het gemakkelijkst om zelf te regelen. Een software-update uitvoeren of een trekhaak inleren middels Pass-thru vergt enige ervaring en tools als een VCI (Vehicle Communication Interface). Ook daarmee helpt Auto’s de Baas met antwoord op vragen als: Hoe regel ik zelf Pass-thru toegang? Wat heb ik nodig en wat kost het? Wil of kan je zelf geen toegang tot fabrikantensites regelen, op autosdebaas.nl vind je wie je kan helpen.

Branchebreed gedragen

Alliance Automotive Group, Fource en Group Auto werken mee vanuit de onderdelenleveranciers. Tjep Fennema, betrokken bij het project namens Fource: “De continuïteit van de werkplaats is belangrijk voor ons en voor de toekomst van het autobedrijf. Je kan met gebruik van OE-data minder afhankelijk zijn van anderen, en wat mij betreft geldt: technici van deze tijd zijn op hun toekomst voorbereid.”

Tekst gaat verder onder de video

Opleiders geven overzicht

Opleiders AutoNiveau en GMTO dragen hun steentje bij aan de bewustwordingscampagne. Zij zien ook een toename van weglekuren in het autobedrijf. John Philips van GMTO licht toe: “Het is heel belangrijk dat de markt nu gaat bewegen. GMTO en AutoNiveau promoten de mogelijkheden voor universele garages al jaren. Ik vind dat ieder autobedrijf het nu beet moet pakken.

Niet een auto wegbrengen of een remote inpluggen, want dan sta je over vijf of tien jaar misschien wel buitenspel. Je moet er nu mee aan de slag, om ervaring op te doen. Voor de korte termijn een investering, maar in de toekomst kan je meer werk zelf doen, je blijft onafhankelijk en je leert zelf bij door te doen.”

Win een racedag op Zandvoort met je hele team!

Doe mee aan de ‘Auto’s de Baas Team Challenge’. Acht weken lang kun je met jouw team mooie prijzen winnen. Van een racedag op Zandvoort tot een compleet verzorgde teambarbecue.

Wat moet je doen? Ga samen met je collega’s naar autosdebaas.nl en klik op ‘aan de slag met de Team Challenge’. Vul zeven multiplechoicevragen in, waarvan je de antwoorden op de website vindt. Maak nog even een leuke teamfoto/video en voeg deze toe.

Elke twee weken kiest de jury een winnaar uit de inzendingen. Naast de Bleekemolen Race Experience en de teambarbecue stellen de grossiers prijzen beschikbaar en verloot OOMT een Escape Game voor het hele team.

Waardevolle praktijkinformatie op AMT.nl

AMT besteedt veel aandacht aan de mogelijkheden met fabrieksinformatie en Pass-thru. Zo maakten we diverse interessante artikelen als:

En nog véél meer

En natuurlijk kun je al je vragen of ervaringen kwijt aan collega-technici op het AMT Garageforum. Meer weten over Auto’s de Baas en de artikelen van AMT? Kijk op AMT.nl/autosdebaas.

Airco is bijna vanzelfsprekend in moderne auto’s, aircoservice zou dat dus ook moeten zijn.  – Foto: Shutterstock

Back to basics: dit moet je weten over het aircosysteem

Tegenwoordig is er bijna geen nieuwe auto meer zonder airconditioning. Maar hoe werkt het en hoe wordt de kou opgewekt? Om het principe te begrijpen...

Het MIL-lampje brandt en de EOBD-scanner geeft foutcodes. Goed- of afkeur? Wat was het goede antwoord?

Deeltjestest in APK Keurmeesterquiz: wat was het goede antwoord?

Een dieselauto met af-fabriek roetfilter geeft foutcodes bij de EOBD-scan. Op het instrumentenpaneel brandt het MIL-lampje. Bij de deeltjestelling...

In de nieuwe werkplaatsen kunnen de studenten van het Koning Willem I College hun vak leren in ruime en lichte ruimtes, voorzien van de nieuwste technologieën en geavanceerde apparatuur.

Nieuwe werkplaatsen voor monteurs van de toekomst bij Koning Willem I...

Het Koning Willem I College opent nieuwe werkplaatsen voor de onderwijsafdeling Mobiliteit & Logistiek aan de Onderwijsboulevard in 's-Hertogenbosch....

TECH360 begint bij de basis: welke systemen zijn er, wat is hun functie?

Training en opleiding: wat moet je echt kennen en kunnen?

Bijna tien jaar geleden vonden veel AMT-lezers de belangrijkste ontwikkeling in de autotechniek de verschuiving van mechanische techniek naar...

De auto is in rust, maar alles is bereikbaar.

GMTO diagnosetip uit de praktijk: Fiat Punto met lekstroom

Een Fiat Punto Evo met 0.9 motor (199B7) uit 2015 komt bij een garagebedrijf. Klacht: de 12 V-accu is binnen een week leeg. Het probleem speelt al...

Een BMW M30 zespitter, voorzien van nieuwe coating en klaar voor een tweede leven. Maar wat gaat eraan vooraf? - Foto's: PowerSeal

Stap voor stap: cilinders coaten

De aluminium cilinders in moderne motorblokken hebben vaak een Alusil-laag. Opboren kan dus niet. De oplossing: een nieuwe Nikasil-coating...

De Audi herkent dat de laadkabel is aangesloten, maar de auto start niet met laden.

Diagnose in de praktijk: Audi Q7 e-tron met laadprobleem

Een Audi Q7 e tron 3.0 TDI Hybrid kan niet worden opgeladen via de netlader die bij het voertuig werd geleverd. Wat is er aan de hand? Steve Smith...

Iwan Kennis en een dome vol liefhebbers van diagnosepuzzels.

Iwan Kennis diagnosepuzzel aan vijf auto's

Diagnosestellen is als het oplossen van een puzzel. Iwan Kennis, bekend van de ATC Livestreams is de onbetwiste koning van deze diagnosepuzzels. In...