Ben jij klaar voor het efficiënt servicen van AdBlue?

Ben jij klaar voor het efficiënt servicen van AdBlue?

Sinds 1 september 2014 is de nieuwe Euro 6 emissieregeling van kracht. Om aan de Euro 6 norm te voldoen, zullen de meeste autofabrikanten hun dieselmotor van SCR-technologie (selectieve katalytische reductie) voorzien en daarvoor is het additief AdBlue nodig. In combinatie met AdBlue worden schadelijke stikstofoxiden (NOx) omgezet in het onschadelijke stikstof en water.

Sponsored content door Kemetyl

Inmiddels zijn we een diesel-gate schandaal rijker geworden en is de Euro 6 norm hierdoor drastisch aangepast. RDE – Real Drive Emissions, de werkelijke uitstoot i.p.v. een laboratoriumtest, heeft zijn intrede gedaan en inmiddels zijn we een WLTP, een wereldwijde test procedure, rijker. Het gevolg is dat de nieuwe typen auto’s vanaf 1 september jl. aan deze RDE/WLTP moeten voldoen en meer AdBlue ingespoten moet worden om de Euro 6 te kunnen halen. Dat is goed nieuws voor het milieu. Voor de portemonnee van de consument iets minder, het verbruik van AdBlue ligt nu tussen de 1,75 en 2,5 liter per 1000km!

De infrastructuur voor het tanken van AdBlue staat in Nederland nog in de kinderschoenen. AdBlue is weliswaar verkrijgbaar bij alle tankstations in een klein verpakking, het zelf vullen zonder morsen blijft een uitdaging en steeds vaker zoekt de consument de service bij het autobedrijf.

Het servicen voor de werkplaats neemt inmiddels serieuze vormen aan. Het aantal auto’s met AdBlue stijgt maandelijks, voor de automanager ontstaat een nieuwe uitdaging. AdBlue bijvullen is een tijdrovende klus, een verstoring voor het werk van de autotechnicus en de opbrengst in Euro’s staat niet in verhouding.

‘AdBlue bijvullen en gewoon kunnen doorwerken? Dit is niet vanzelfsprekend!’

Een groot aantal auto’s is lastig te vullen omdat de AdBlue gehinderd wordt door krappe en te scherpe bochten in de leiding voordat het de AdBlue tank bereikt. De krappe bochten zorgen voor een terugslag van AdBlue waardoor de automatische afslag in werking treedt. Handmatig en gedoseerd vullen is dan nog de enige oplossing. En dat kost tijd en geld.

Piusi, een van de grootste fabrikanten op gebied van AdBlue tankinstallaties, heeft hiervoor de oplossing: de Piusi Delphin Pro. De Piusi Delphin Pro is een vol automatisch gesloten vulsysteem. Met 1 druk op de knop wordt de AdBlue tank afgevuld en stopt vanzelf. Ondertussen kan het werk gewoon door gaan. Zo wordt de efficiëntie verhoogd in werkplaats.

Op het elektronisch display is de vulsnelheid af te lezen in liters/min. en de afgifte in liters. De vulsnelheid moet op het voertuig afgestemd worden, de Piusi Pro heeft hiervoor twee vaste standen ingebouwd voor de personenauto en de bestelauto en of lichte vrachtwagens. Voor de lastig te vullen auto’s is het mogelijk om de afgifte terug te regelen naar ca. 3 liter per minuut. De moeilijk te vullen auto’s kunnen nu probleemloos en volautomatisch gevuld worden terwijl het werk door gaat.

Het unieke vulsysteem voorkomt lekken en morsen en ontlucht de tank tijdens vullen. Wanneer AdBlue met de buitenlucht in aanraking komt ontstaat kristallisatie. Een gevoelig onderdeel voor kristallisatie is de spout van het vulpistool. Piusi heeft een slimme gepatenteerde uitvinding gedaan om dit te voorkomen. Onderhoud en storing wordt hiermee tot het minimum beperkt.

De Piusi Delphin Pro is een verrijdbaar trolley systeem en geschikt voor 60 en 200 liter vaten. De Pro wordt geleverd in twee versies: 220 volt en de mobiele versie met accu en lader, goed voor 50 keer vullen.Wil je meer weten over AdBlue of wil je een Piusi demonstratie? Klik hier.

Gaat data-overdracht uit de auto ooit de fysieke APK vervangen? “Misschien wel”, denkt RDW-beleidsmedewerker Geert Konings, “maar niet in de komende dertig jaar.”

Auto’s veranderen, de wereld verandert, dus de APK moet mee. Maar hoe? Hoe ziet de toekomst van de APK eruit? Welke nieuwe eisen mogen we verwachten?...