ADAS-kalibratie: Zelf doen of uitbesteden? Deel je ervaring!

ADAS-kalibratie: Zelf doen of uitbesteden? Deel je ervaring!
Fabrikanten buitelen over elkaar heen met ADAS-kalibratiesystemen. Heb jij er al een, oriënteer je je of sla je over?

Steeds meer auto's hebben camera's en radars aan boord om de diverse ADAS-rijhulpsystemen mogelijk te maken. Goed voor de veiligheid, maar een verkeerde kalibratie kan klachten geven. Een grootlicht-assistent die vreemd reageert of een noodstop-melding zonder dat er aanleiding toe is, bijvoorbeeld. Belangrijk dus, dat kalibreren. Maar doe je dit zelf, besteed je het uit of denk je erover het zelf te gaan doen?

Wanneer je hebt gewerkt aan de wielophanging kan kalibratie van de camera en radar noodzakelijk zijn. Maar ook na een schade of ruitvervanging. Vanaf 2021 verplicht de EU een aantal rijhulpsystemen bij nieuwe typegoedkeuringen. Daardoor zul je ook als universeel autobedrijf steeds vaker met ADAS te maken krijgen.

Fabrikanten van kalibratiesystemen zien daar een kans, want inmiddels zijn er al meer dan tien verschillende systemen op de markt. Een goede kalibratie beloven ze allemaal, maar de functionaliteit verschilt. Ook op het gebied van gebruiksgemak zijn er verschillen en het ene systeem neemt simpelweg meer ruimte in dan het andere.

Laser, rolmaat, soms allebei: het ene systeem is gebruiksvriendelijker dan het andere.

ADAS kalibreren: deel jouw ervaring

Voor het ADAS-thema in AMT 12 zijn we op zoek naar jouw ervaringen.
Hoe vaak is kalibratie nodig bij klantenauto’s? En doe je die kalibratie dan zelf, of juist niet? Welke kalibratieapparatuur heb je, ben je nog op zoek naar de juiste oplossing of heb je al apparatuur en gebruik je het niet of amper?

Vul jouw ervaringen in

We zijn nieuwsgierig naar jouw ervaringen. Vul het formulier hieronder in. Let op, deze past zich automatisch aan naar gelang of je al kalibratie-apparatuur hebt, of niet.

Onder alle inzendingen geven we vijftien Beta carterplug-servicesets voor VAG-auto’s weg. Alvast bedankt voor het delen van jouw ervaringen!