Bovag: meer elektrische auto's verkocht, particulier haakt af
Het aantal nieuw verkochte EV's in Nederland neemt toe, zo blijkt uit de Bovag EV Marktmonitor. Uit het onderzoek blijkt ook dat de vraag bij particulieren juist afneemt.
Het aantal nieuw verkochte EV's in Nederland neemt toe, zo blijkt uit de Bovag EV Marktmonitor. Uit het onderzoek blijkt ook dat de vraag bij particulieren juist afneemt.
Bovag roept de politiek op om de bpm, de aanschafbelasting op auto's, bestelauto's en motoren, geleidelijk af te schaffen.
"Ondernemers komen in de knel", zegt de ING-bank. Ze moeten overstappen op elektrisch vervoer, maar het netwerk kan het niet bijbenen. Ondertussen zegt tank- en laadpasbedrijf DKV Mobility dat er te weinig elektrische auto's bijkomen. Dat klinkt tegenstrijdig. Zijn er nou te veel of te weinig EV's? Eén Whats-app videootje zegt meer dan duizend woorden…
De Belastingdienst brengt wijzigingen aan in de belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm). Daarbij worden niet alleen de tarieven voor nieuwe auto's verhoogd, ook de regels rondom import van auto's veranderen. Als je geen eigen voorraad importeert, hebben deze wijzigingen voor jou geen invloed. Doe je dat wel, dan wordt het behalen van voordeel wellicht iets moeilijker. Wat verandert er precies en valt er nog wat te redden?
TNO komt met een whitepaper over de invloed van de autobelastingen op milieu en klimaat. Alweer zo'n juichzang op betalen naar gebruik? Nee, integendeel. De whitepaper legt de tekortkomingen in het Nederlandse systeem van autobelastingen haarscherp bloot en komt met eenvoudige oplossingen die een nieuw of demissionair kabinet morgen al kan invoeren.
De taxatiedienst XRAY Automotive wijst op een recente uitspraak van de Hoge Raad die wat kan besparen op rest-BPM afdracht bij auto-import. In heel bepaalde gevallen kan het BPM-tarief waarvan wordt uitgegaan lager worden genomen. Dus ook de rest-BPM bij import. Wanneer kun je een honderdje of wat belasting besparen?
Natuurlijk, er is veel ellende in de wereld: Syrië, Jemen, Venezuela, plastic in zee en CO2 in de lucht. Gelukkig is er af en toe ook goed nieuws te melden. Deze keer is dat…: Rekeningrijden. Jippie, we willen het! Lees maar in de Volkskrant. Nu alleen nog een paar achterlopers in de politiek overtuigen! Maar …eh, willen we echt zo graag?
Het R-woord wordt nog veelal gemeden, maar termen als 'eerlijk betalen voor mobiliteit', 'betalen naar gebruik' en 'verhandelbare spitsrechten' duiken weer op. Kortom, rekeningrijden mag dan in 2009 onder luid gejuich zijn afgeserveerd, het komt terug op de agenda. Goede ontwikkeling?
"Hybride Toyota's goed voor meer emissievrije kilometers dan alle volledig elektrische auto's samen", juicht Toyota-importeur Louwman en Parqui in een persbericht. "Belangrijk voor klimaatakkoord Parijs", voegt het bericht er nog aan toe. Is dat echt zo?
Onrust tot in het parlement, meteen al begin januari, in verband met de autoprijzen. Want schokkend verhaal in De Telegraaf, door invoering van de WLTP-test worden nieuwe auto's tot wel vijftien mille duurder! Kamerleden denken vast aan hun volgende (dienst)auto en stellen vragen. Dit kan niet de bedoeling zijn! Wij vragen ons eerst af: waar komt de prijsstijging nou precies vandaan?