nieuws

De 7 beste innovaties van Equip Auto 2019

Werkplaats & Onderhoud 1140

Van 15 tot en met 19 oktober 2019 vindt de internationale vakbeurs Equip Auto plaats in Parijs. Voor de achttiende keer worden daar de meest innovatieve concepten, producten en diensten van het moment gekozen. Uit 142 inzendingen koos de jury de winnaars van de ‘Trophée d’Or’, de gouden trofee. Daar zitten ook voor Nederland interessante winnaars bij!

De 7 beste innovaties van Equip Auto 2019

De jury van vijftig internationale journalisten, waaronder AMT’s hoofdredacteur Tom Polman, beoordeelde producten in zeven verschillende categorieën. Net als eerdere jaren worden de winnaars al voorafgaand aan de beurs bekend gemaakt. Slim, zo kan de fabrikant zich daarmee op de Equip Auto profileren. Ook makkelijk voor jou, want dan kun je de winnaars meteen opzoeken. Ga je niet naar Parijs? Geen nood, AMT bezoekt natuurlijk de winnaars én zoekt naar andere innovaties. Ook als deze iets minder in de spotlights staan.

De winnende producten

In de categorie Repairs, Maintenance en Garage Equipment wint Mahle Aftermarket met de TechPRO Digital ADAS een gouden beker. De fabrikant benadrukt dat dit ADAS-kalibratiesysteem 80% tijd bespaart ten opzichte van conventionele systemen. Daarnaast neemt het systeem minder werkplaatsruimte in. “Onze oplossing maakt het onderhoud van ADAS-systemen toegankelijk voor alle werkplaatsen.”

Doordat het systeem een beeldscherm gebruikt is het naar verloop van tijd aanpassen van de kalibratietargets eenvoudig, en dat is niet het enige. “Het positioneren van het voertuig is de meest tijdrovende klus met een conventioneel apparaat. Ons systeem is in maximaal vijf minuten gereed. Het digitale scherm compenseert slechte uitlijning met de auto. Afstandscompensatie gaat automatisch. De projectie van het doel op het scherm past zich aan in grootte, waardoor de auto denkt dat het doel verder weg is.”

Mahle gebruikt geen vast bord meer, maar een groot scherm om de ‘targets’ op te tonen.

Groen remmen met blauwe remblokken

Minder remgeluid, dat was het doel van ZF bij de ontwikkeling van de TRW-Blue serie remblokken.

In de categorie Parts, Equipment en Components wint ZF met de TRW Electric Blue-remblokken. Sinds begin 2019 zijn deze speciaal voor elektrische auto’s bestemde remblokken op de vervangingsmarkt beschikbaar. ZF belooft een tot 45% lagere stofemissie en hecht ook veel waarde aan het voorkomen van remgeluiden. De blauwkleurige shims zijn er dan ook niet alleen voor de looks, maar dempen ook het geluid. De remblokken worden geleverd met alle benodigde accessoires en de fabrikant geeft 50.000 km garantie. De remdelen zijn verkrijgbaar voor 97% van het Europese EV-wagenpark.

Hunter Revolution Walkaway doet het werk voor je

“Bespaar 25% tijd bij het vernieuwen en balanceren van een set banden en wielen.” Klinkt goed! In de categorie Tyres, Wheel accessoires and Services ging Provac met de gouden trofee aan de haal. Hun Hunter Revolution Walkaway (video), een volautomatische bandenwisselaar met ‘walkaway’-functie, vermindert inspanning en de kans op fouten.

Als technicus kan je weglopen tijdens het demonteren van de band. Een wielheffer zorgt ervoor dat je geen zware wielen hoeft te tillen. “Met conventionele wielwisselapparatuur moet je tot wel 17 verschillende taken uitvoeren. Met de Walkaway zijn dat er maar vier”, zegt Eric Boistelle, Key account director bij Provac.

Sneller en minder belastend voor je personeel. De volautomatische bandenwisselaar van Hunter.

 

Brandstoffilter van oude airbags

In de categorie Original Equipment kwam Sogefi uit de bus met een duurzaam brandstoffilter. Het bedrijf maakt van gerecyclede airbags een filter dat aan de strenge eisen van OEM’s voldoet. De PSA Group werd betrokken bij diverse testen en homologeerde het filter voor de DV 1.6 Euro 6b-dieselmotor. “De productie van het nieuwe filter bespaart een equivalent van 483 ton CO2 per jaar, vergeleken met het produceren van normale filters”, benadrukt Grégory Gauthé, productmanager innovatie van Purflux.

Nog schonere auto’s met Kärcher

Hoe zorg je ervoor dat ook de modernste auto’s, met al hun hoeken en rondingen, overal mooi schoon én droog worden? Kärcher biedt de oplossing dankzij naar eigen zeggen 13 gepatenteerde oplossingen. Deze zijn allemaal verwerkt in de CWB 3 Klean!Star. Van een uit vijf delen bestaande verticale borstel die de vormen van een auto beter kan volgen, tot nieuwe nozzles voor het droogproces met perslucht.  Alle innovaties opgeteld moeten zorgen voor tevredenere gebruikers én een kortere terugverdientijd.

 

Sneller drogen met infrarood in de wanden

In de categorie Bodywork Equipment and Paint wint ItalCan met de Raptor. Een volledig elektrische spuitcabine met infraroodtechniek, die is geïntegreerd in de wanden. Deze verwarmt niet de lucht, maar direct de betreffende delen. ItalCan belooft een halvering van de energiekosten en lagere droogtijden ten opzichte van traditionele, gasgestookte cabines.

Sneller én efficiënter drogen met een spuit/droogcabine waarbij infraroodpanelen in de wand zijn verwerkt.

Snelle totaalscan brengt elke schade in beeld

Tot slot de categorie Service for Professionals. Groupe Lacour wint hier met de SERI. Een innovatieve en schaalbare oplossing om een voertuig automatisch te scannen, en zo zichtbare schade te calculeren. De technologie wordt al toegepast op auto’s met hagelschade, maar biedt nu ook de mogelijkheid om beschadigingen als krassen of juist grotere vervormingen in kaart te brengen. De scan duurt een minuut, inclusief samenstelling van het schaderapport.

Meer weten?

Na de Equip Auto lees je ons beursverslag in AMT en op AMT.nl. We besteden natuurlijk volop aandacht aan de hierboven genoemde winnaars. Zelf bekijken? De Equip Auto is van dinsdag 15 t/m vrijdag 18 oktober geopend van 09.00 – 18.00 uur en zaterdag 19 oktober van 09.00 – 17.00 uur.

In de voorverkoop kost toegang € 15,-, bij de kassa € 25,-. Je toegangsticket is alle vijf dagen geldig. Bestellen kan via deze pagina

Reageer op dit artikel