nieuws

Technisch talent aan zet

Werkplaats & Onderhoud 1324

Een storing aan de spiegelverwarming, wat is de oorzaak? Een accu blijft steeds leeglopen, waar zit de stille verbruiker? Bekijk de datalijst, wat is een aannemelijke waarde voor …? Zomaar een greep uit de vragen van de ‘Autotechnicus’ en ‘Bedrijfsautotechnicus van de Toekomst’- online kennistesten van vorig jaar. Vanaf 15 oktober starten we met de nieuwe zoektocht naar jong, technisch talent. Welke mbo-student gaat met de eer strijken en mag deze titel een jaar lang voeren? Misschien jij wel…

Technisch talent aan zet
Stijn van den Oever buigt zich in de halve finale over een Skoda Fabia die niet wil starten. De opdracht? Omschrijf alle stappen om de storing te achterhalen en vind de oorzaak.

AMT Live, 16 november 2017: Stijn van den Oever en Rik van Gennip, klasgenoten op het Summa College Autotechniek, zijn vandaag elkaars concurrenten. In opperste concentratie werken zij, onder toezicht van live publiek en een strenge jury, vier finale opdrachten voor ‘Autotechnicus van de Toekomst’ uit. Na de zinderende finale trekt Stijn aan het langste eind en wint de eindstrijd.

De finale tussen bedrijfswagentechniek-studenten Tom Verdeuzeldonk en Martijn Veen wordt gewonnen door Tom. Hij neemt de felbegeerde titel mee naar huis. Aan wie gaan zij de titels overdagen? Voor het zover is, moeten studenten beginnen met de eerste horde: de Online Kennistest. Tien pittige vragen stellen de autotechnische kennis van studenten op de proef. Om het extra uitdagend te maken, loopt er een klokje. Ook de tijd telt mee voor de score.

Recordaantal deelnemers

De kersverse titelhouders worden beloond voor hun kennis. Stijn neemt naast de Sonos speaker, beschikbaar gesteld door de ATC, ook een Kraft gereedschapskar namens Automotive Academy mee naar huis. Tom heeft de keuze tussen een jaarcontract bij Volvo Trucks of een helicoptervlucht. Maar de mooiste beloning is toch de titel!

De kennistest is populair en kende vorig jaar een recordaantal deelnemers. Meer dan duizend studenten bogen zich over de online kennistest. Daar zijn we blij mee: een opsteker voor de branche en het laat zien dat Nederland barst van het technisch talent. De vragen van de online kennistest, opgesteld door IBKI, zijn gevarieerd en absoluut pittig te noemen. Het zegt ook echt wat over het kennisniveau van de studenten die in de bovenste regionen scoren. Studenten hebben vier weken de tijd om mee te doen aan de online kennistest. Elke week verdient de best scorende student de weekprijs.

De beste vier studenten van beide competities mogen hun skills tijdens de finale op 23 november laten zien. Daar wacht ze een aantal uitdagende praktijkopdrachten. De beste twee gaan vervolgens door naar de ‘grand finale’. Die wordt dezelfde dag gehouden tijdens de open dag van IBKI in Nieuwegein. Geweldig die titel, maar is er nog meer te verdienen? Zeker! Meedoen kan mooie prijzen opleveren. En niet alleen voor weekwinnaars en finalisten. Ook de best scorende school maakt kans op een prijs. Vorig jaar was dat een kijkje achter de schermen bij Bas Koeten Racing (autotechniek) en Mammoet Rallysport (bedrijfsautotechniek).

Doe mee!

‘Autotechnicus’ van de Toekomst is een initiatief van AMT i.s.m. met IBKI, Innovam, Volvo Trucks, Automotive Academy en ATC. Meedoen is eenvoudig: inschrijven kan vanaf 15 oktober via Autotechnicusvandetoekomst.nl of Bedrijfsautotechnicusvandetoekomst.nl. Uiteraard doen we in AMT en op www.amt.nl uitgebreid verslag van beide competities.

Reageer op dit artikel