nieuws

Injectorvervuiling, hoe los je het op?

Werkplaats & Onderhoud

Injectorvervuiling, hoe los je het op?
Afzettingen op de injectornaald geven een verstoord inspuitbeeld.

Veelvoorkomend dieselprobleem: injectorvervuiling. Wat is de oorzaak, wat de gevolgen en belangrijker: is er een oplossing? Forté denkt van wel…

Forté wijdt een compleet technisch bulletin (zie PDF) aan injectorvervuiling: “Inwendige vervuiling van common rail injectoren bij het gebruik van biodiesel houdende brandstof.” En voor de duidelijkheid, dankzij EU-regels is alle diesel die je aan de pomp tankt ‘biodiesel houdende brandstof’.

Vocht als boosdoener

Die biodiesel is hygroscopisch, trekt dus vocht aan. Forté legt in zijn bulletin uit dat elementen uit de biodiesel reageren met dat vocht. Dat gebeurt onder invloed van de hoge druk in het brandstofsysteem en het resultaat is verzeping. En die verzeping van de brandstof laat afzettingen achter in de common rail injectoren en op de injectornaalden.

Oneenparigheidsregeling

Tja, en dan wijkt de brandstofdosering af en gaat het motormanagement corrigeren via de oneenparigheidsregeling. Op basis van de krukasversnellingen wordt de ene injector wat langer aangestuurd en de andere wat korter. Dat werkt tot de grens van de regeling wordt bereikt. Dan kan de ‘Laufruhe’ regeling de oneenparigheid niet langer corrigeren met een foutcode en onrustige motorloop als gevolg.

Meer ellende

Maar al voor die tijd zijn er vervelende bijeffecten van de afzettingen op op de injectornaalden. Het inspuitbeeld wijkt af en dat geeft meer roet in het uitlaatgas. Daardoor loopt het roetfilter sneller vol en moet er vaker geregenereerd worden. En dat geeft extra olieverdunning met mogelijk allerlei vervelende motorschades als gevolg.

 

J44911 Forté Diesel Injector Treatment liggend

Eén fles toevoegen aan 40 liter brandstof, adviseert Forté

 

Oplossing?

Ok ok, zo is het wel weer genoeg met de ellende. Is er ook een oplossing? “Jazeker”, zegt Forté. “Forté Diesel Injector Treatment. Dat is een multifunctionele reiniger voor dieselmotoren, die injectoren inwendig reinigt, waardoor de brandstof weer optimaal ingespoten en verneveld wordt.”

Zonder as

En  belangrijk, Forté garandeert dat je die reiniger zonder risico’s aan de brandstof kunt toevoegen: “Forté Diesel Injector Treatment voldoet aan de EN 590 norm voor dieselbrandstof. En het product verbrandt asloos, zodat het ook de levensduur van het roetfilter niet nadelig beïnvloedt.” Meer weten? Klik hier.

Reageer op dit artikel